Connect with us

Istaknuto

Britanski ministar obrane: Zapad se nakon Afganistana percipira kao slab

Objavljeno

on

Sudbina Afganistana nakon 20 godina rata koji je predvodio SAD pokazala je da suparnici poput Rusije odlučnost zapada smatraju slabom, rekao je u četvrtak britanski ministar obrane Ben Wallace.

Rat u Afganistanu odnio je stotine tisuća života i koštao bilijune dolara, no talibani su se na kraju vratili na vlast, a zapadni diplomati sada bježe iz afganistanske prijestolnice.

„Smeta mi što sad imamo svjetski poredak u kojem suparnici našu odlučnost sada smatraju slabom“, rekao je Wallace za BBC.

„To je nešto oko čega se trebamo zabrinuti: ako se zapad smatra slabim i fragmentiranim, to ohrabruje naše neprijatelje poput Rusije“, rekao je šef britanske vojske za radio LBC.

„Islamisti diljem svijeta to interpretiraju kao pobjedu, a to će inspirirati nove teroriste“, smatra Wallace.

Nikolaj Patrušev, glavni tajnik ruskog sigurnosnog vijeća i jedan od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u Moskvi je u četvrtak propitkivao predanost Washingtona Ukrajini nakon što je SAD brzinski izašao iz Afganistana.

„Kijev poslušno služi interesima svojih prekomorskih zaštitnika, želeći ući u NATO“, rekao je Patrušev za novine Izvestia.

„No je li zbačeni proamerički režim u Kabulu spasila činjenica da je Afganistan imao status glavnog američkog saveznika izvan NATO-a? Slična situacija očekuje pobornike SAD-a u Ukrajini“, zaključio je Rus. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR