Connect with us

Britanski The Economist: U 2014-oj BiH će pogoditi ‘arapsko’ proljeće

Objavljeno

on

Britanski magazin The Economist svrstao je Bosnu i Hercegovinu među zemlje kojima prijete veliki socijalni nemiri u 2014. godini.

Osim BiH, u “crvenoj zoni” koja označava veliki rizik od društvenih nemira u narednoj godini, prema pisanju britanskog magazina, našle su se zemlje poput Argentine, Grčke, Bolivije, Egipta, Iraka, Libanona, Libije, Venecuele i Zimbabvea.

arapsko_proljece_nemiriNeki su nastali pod izravnim utjecajem ekonomskih problema (Španjolska i Grčka) dok drugi predstavljaju ustanak protiv diktatorskog režima kao što su oni na Bliskom istoku. Zajednička stvar im je financijska kriza od prije četiri godine.

Iako su ekonomski problemi gotovo nužni za ozbiljnu društvenu ili političku nestabilnost, oni nisu dovoljni, piše The Economist. Nemirima uvijek ne prethode pad u prihodima i visoka nezaposlenost. Faktori kao što su velike različitosti u prihodima, loša vlast, slabi socijalni programi i etničke tenzije su također elementi ranjivosti i uz ekonomske probleme uzrokuju nemire širom svijeta.

Kao jedan od najvećih uzroka društvenog nemira u posljednje vrijeme javlja se nepovjerenje u vlade i institucije, odnosno kriza demokracije, navodi britanski list. Na osnovu navedenog, Obavještajni odjel The Economista je uradio tablicu rizika od socijalnih nemira u 150 zemalja širom svijeta. Osim zemalja gdje postoji veoma veliki rizik, a gdje je i BiH, tu su još Albanija, Brazil, Kina, Hrvatska, Makedonija, Španjolska, Turska i Ukrajina.

 U kategoriji zemalja srednjeg rizika nalaze se Slovenija, Srbija, Francuska, Velika Britanija, Irska i Rusija.

Zemlje poput Australije, Kanade, Finske, Njemačke, Švedske i SAD-a rizik od socijalnih nemira je veoma nizak dok se u Austriji, Danskoj, Japanu, Luksemburgu, Norveškoj i Švicarskoj neće dogoditi u sljedećoj godini.

Prema izvješću, 65 zemalja nalaze se u kategoriji vrlo visokog i visokog rizika od socijalnih nemira.

M.J.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari