Connect with us

Balkan

Brnabić oplela po Hrvatskoj zbog sankcija EU: ‘Ovo je otvoreni akt neprijateljstva’

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je Hrvatska stopirala Srbiji dovod nafte preko naftovoda Janaf (Jadranski naftovod), u sklopu novog europskog paketa sankcija Rusiji, ustvrdivši da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja.

“Sve se događa na zahtjev Hrvatske, a Srbija se kazni jer traži pravdu za ubijenu djecu, a to sve da ne spriječi EU, to je skandal”, rekla je Brnabić za TV Happy dovodeći odluku o zaustavljanju isporuka nafte u vezu s optužnicom srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih pilota.

Ona je ocijenila da odluka o stopiranju nafte predstavlja izravnu financijsku štetu Srbiji i da je time “iz džepa građana Srbije” izbijeno stotine milijuna eura.

“To je sramotna odluka EU i ta odluka je sve promijenila”, ustvrdila je premijerka najavivši da će na današnjem samitu Europske političke zajednice u Pragu o tome razgovarati i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Ona je kazala da ne postoji alternativni naftovod i da je Hrvatska to “zloupotrijebila”. “Ne možemo naći jeftiniju naftu od ove, a očigledno se ne moraju ni ugovori poštivati. Bugarska može koristiti rusku naftu, ali Srbija ne može”, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da će Vučić danas na samitu u Pragu sudjelovati na okruglom stolu o energetici i na bilateralnom sastanku s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Pišući o novom paketu sankcija beogradski list Politika ustvrdio je da je osmi paket sankcija Rusiji, na inzistiranje Hrvatske, obuhvatio i Srbiju.

Novi paket sankcija koji su jučer izglasale države članice EU podrazumijeva i ograničavanje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje, izvan EU, navodi Politika. List dodaje da je “na inzistiranje Hrvatske po nalogu ustaškog režima u Zagrebu i tamošnjeg premijera ustaše Andreja Plenkovića, osmi paket sankcija obuhvatio i Srbiju koja preko Jadranskog naftovoda neće moći uvoziti rusku naftu”.

List tvrdi da su, unatoč tome što je prijedlog Europske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi Srbija mogla profitirati, a tiče se Jadranskog naftovoda, Hrvatska i još nekoliko zemalja utjecale na to da taj dio prijedloga ne prođe, jer je zaključeno da za njega nema opravdanja.

Članice Europske unije dogovorile su novi krug sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, objavilo je u srijedu češko predsjedništvo koja trenutno predsjeda europskim savezom.

Ranije u srijedu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila u Europskom parlamentu ograničenje cijene plina za proizvodnju električne energije i zauzela se za zajednički sustav nabave energenata u EU-u.

Von der Leyen je također upozorila da je potrebno zaštititi europsku energetsku infrastrukturu upozorivši na sabotažu plinovoda Sjeverni tok. (Hina)

Srbiji uvedene sankcije na rusku naftu, Vučić bijesan: Hrvatska je kriva!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari