Connect with us

Gospodarstvo

Brnjac: Turistički se sektor suočava s nedostatkom radne snage

Objavljeno

-

Ilustracija/RSA

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u subotu je u Poreču posjetila stipendiste čije stipendiranje to ministarstvo sufinancira kroz Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu “Stipendije“ upozorivši da se turistički sektor suočava s nedostatkom radne snage.

Kroz taj program sufinanciraju se učenici i studenti koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma, a dosad je potpisano gotovo 2.000 ugovora za koje je isplaćeno više od 14 milijuna kuna. Program se provodi se u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto u postupku stipendiranja.

Upozorivši da se turistički sektor suočava s nedostatkom radne snage, Brnjac je rekla da je osobito primjetan nedostatak turističkih djelatnika odgovarajućih kvalifikacija kao i smanjen interes mladih za zanimanja u turizmu. Stoga je upravo iz tog razloga razgovarala sa stipendistima Ministarstva turizma i sporta kako bi iz prve ruke čula očekivanja i probleme s kojima se susreću generacije koje su budućnost hrvatskog turizma.

“Želim čuti njihove ideje i na taj način poboljšati i osuvremeniti program stipendiranja, ali i cijeli sustav obrazovanja u turizmu. Ministarstvo će upravo zato organizirati i događanje u okviru Konferencije o budućnosti Europe na kojem želimo detaljnije raspraviti ovu temu, a najvažniji sugovornici su nam upravo mladi”, istaknula je Brnjac. Navela je i da su s ciljem odgovora na neke od izazova tržišta radne snage u turizmu, kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost osigurali dodatna sredstva kojima žele jačati ljudske kapacitete za otporan i održiv turizam, a planiraju i povećati sredstva za program stipendija.

Najveći partneri ministarstvu su Valamar Riviera, u čijem je hotelu Marea Valamar Collection Suites ministrica posjetila stipendiste, Sunce hoteli, Obrtnička komora Varaždinske županije, Jadranka turizam, Maistra Imperial Riviera, Arena Hospitality Group i dr..

Prilikom boravku u Poreču, u hotelu Marea Valamar Collection Suits, ministrica Brnjac je razgovarala i s direktorom operacija Collection objekata destinacije Poreč Denisom Prevolšekom koji je rekao da su već niz godina najveći partner Ministarstvu turizma i sporta s praksom stipendiranja učenika deficitarnih ugostiteljsko-turističkih zanimanja te su vrlo ponosni na tu suradnju. Istaknuo je i da je Valamar Riviera suradnju s ministarstvom intenzivirao od 2015. godine a od tada su stipendirali ukupno 350 učenika. U 2021. ih je na radu bilo gotovo 250., rekao je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas