Connect with us

Hrvatska

Plenković: Brodogradilište 3. maj zahvaljujući našim odlukama kreće u novi početak

Published

on

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo se na posjet Rijeci. Kada je riječ o 3. maju poručio je kako je jučer kompletiran cijeli proces i kreću radovi, a nastavljaju se aktivnosti i na pronalasku strateškog partnera.

– Brodogradilište zahvaljujući našim odlukama kreće u novi početak – poručio je Plenković.

Naveo je i kako se na tragu riječkog nastavljaju tražiti rješenja i za pulsko brodogradilište Uljanik.

Proteklih tjedan obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a premijer je ponovio da će do kraja godine, kao što je najavljeno, biti usvojeni svi propisi kojima se jačaju sankcije.

Osvrnuo se i na proces dokapitalizacije Croatia Airlinesa.

– Šaljemo snažnu poruku našem avioprijevozniku, važnom za hrvatski turizam, da se kompanija konsolidira i bude spremna za iskorake vodeći računa o partnerstvima koja su također nužna – poručio je Plenković.

Na sjednici Vlade prihvaćen je prijedloga zakona o Obalnoj straži RH, a riječ je o novom zakonu koji se donosi nakon 12 godina.

– Primarna zadaća Obalne straže je nadzor i zaštita suverenih prava i interesa te provedba jurisdikcije RH u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu i otvorenom moru, a u teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Hrvatske Obalna straža pruža potporu tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima u nadzoru i zaštiti prava i interesa Hrvatske na moru. Cilj ovoga zakona je reguliranje svih pitanja vezanih za funkcioniranje Obalne straže odnosno određivanje njezine uloge u nadzoru i zaštiti prava i interesa Hrvatske na moru te definiranje poslova Obalne straže i ovlasti ovlaštenih ljudi – rekao je ministar Damir Krstičević.

Novina u zakonu je, dodaje, što se utvrđuju uvjeti za davanje ovlasti ovlaštenim osobama Obalne straže za obavljanje inspekcijskih poslova na moru u pojedinim upravnim područjima.

– To će pridonijeti sigurnosti Hrvatske – ustvrdio je Krstičević.

Vlada je odobrila Croatia Airlinesu 100 milijuna kuna iz proračunske zalihe, u sklopu osiguranja preduvjeta za dokapitalizaciju kroz stabilizaciju poslovanja tvrtke. Riječ je zapravo o provedbi prošlotjedne Vladine odluke, odnosno uplati prvoga dijela predujma u korist CA od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije. Isplata je predviđena u dva obroka – najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini i na to se odnosi današnja odluka, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad 25. svehrvatskim športskim natjecanjem invalida Domovinskog rata koje organizira HVIDR-a ovaj vikend u Makarskoj. Prije nego je ono usvojeno premijer je pobrojao sve što je ova Vlada učinila za branitelje. Među ostalim naveo je kako je izmijenjen Zakon o braniteljima, ali i donesen Zakon o nestalima.

Pobrojao je da su počeli s programom preventivnih sistematskih pregleda branitelja, palijativne skrbi, a stambeno smo zbrinuli više od 1478 članova obitelji poginulih branitelja, započeli smo izgradnju stanova u Dubrovniku i Imotskom.

– Što se tiče politike Vlade prema braniteljima i problematici Domovinskog rata mislim da smo napravili maksimum, zato što je to naša politička volja i odabir. To ćemo nastaviti i u budućnosti – poručio je Plenković.

Ministar branitelja Tomo Medved, prije sjednice Vlade, naveo je kako sportske igre HVIDRA-e  njegovo ministarstvo svake godine podržava i dodao da se igre financiraju iznosom od oko milijun kuna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari