Connect with us

Gospodarstvo

Brodosplit: Naša ponuda sadrži garancije

Objavljeno

on

Brodosplitova ponuda za strateško partnerstvo s Uljanikom sadrži potrebna jamstva, priopćeno je u utorak iz tog brodogradilišta, nakon što je ministar gospodarstva Darko Horvat danas izjavio kako su potrebna jasna jamstva strateškog partnera da je spreman financijski pratiti restrukturiranje.

“Odgovori na sva, pa i danas postavljena pitanja, nalaze se u našoj ponudi, koja je, da podsjetimo, i prihvaćena zato što sadrži potrebne garancije za sve što smo ponudili”, kažu u Brodosplitu.

Dodaju da su osim toga izrazili spremnost da uz odgovarajuće kolaterale, u prijelaznom razdoblju do odobrenja programa restrukturiranja, osiguraju dio sredstava potrebnih za dovršetak gradnje nedovršenih brodova, čime bi rasteretili dio državne obaveze.

“I ne samo to, mi smo u Bruxellesu našim profesionalnim pristupom otvorili sva vrata pozitivnom restrukturiranju i isplati neisplaćenih radničkih plaća. Sve to dobrovoljno, volonterski, samo kako bi pomogli radnicima, hrvatskoj brodogradnji i državi”, kažu u Brodosplitu.

“Naša ponuda, u kojoj se nalaze svi ti odgovori još je uvijek na snazi, iako je njen rok valjanosti pri kraju, a kao što smo u njoj i naveli, nakon što ostali dionici odrade ono što je neophodno, mi smo spremni istog trenutka pokrenuti i napraviti sve ono što smo ponudili”, zaključuje se u Brodosplitovu priopćenju.

Odgovarajući danas ispred zgrade Vlade na upite novinara, ministar gospodarstva Darko Horvat je uz ostalo rekao da su potrebna “jasna jamstva odnosno verifikacija strateškog partnera da je u ovom trenutku i kreditno i financijski spreman pratiti restrukturiranje”.

“U ovom trenutku ključno – ima li strateški partner mogućnost, pitanje je potpuno isto kakve smo postavljali bivšem strateškom partneru. Ako je taj verifikator jasan, onda će biti dobrih vijesti, ako nije bojim se da onda spasa jednostavno biti neće”, rekao je Horvat.

Na pitanje ima li strateški partner neki rok da pokaže ima li taj financijski kapacitet ili ne, Horvat je rekao da su takvu odluku pred strateškog partnera stavili prije nekoliko dana. Ovaj tjedan dovoljan je rok da bi se strateški partner jasno odredio želi li i može li, a nakon toga slijedi reakcija države, poručio je Horvat.

U međuvremenu, ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, koje je u sastavu Uljanik grupe, u utorak je na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno za 12. ožujka, do kada bi trebalo biti poznato hoće li radnicima tog brodogradlišta biti isplaćene zaostale plaće, a u protivnom je izgledno otvaranje stečaja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari