Pratite nas

Analiza

Broj migranata u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Broj migranata

Dok danas čitajući naše medije ili gledajući televiziju možemo otkriti iznimno puno stvari praktički je nemoguće doći do točnog broja migranata koji žive u Hrvatskoj. Jednostavno gledajući taj podatak ne predstavlja državnu tajnu, ali istovremeno je prikriven raznim parcijalnim odgovorima koji skrivaju istinu.

Prvi od onih koji se bave prikrivanjem podataka je agencija za izbjeglice Ujedinjenih Naroda koja je počela ukidati pojam izbjeglica/migrant i počela ga zamjenjivati pojmom  ugrožene osobe (en:vulnerable people)  ili osobe od interesa (en:persons of concern).

U tu kategoriju oni su postavili stvarno toliko toga da se ne zna tko pije, a tko plaća. Sve u svemu po podacima agencije za izbjeglice Ujedinjenih Naroda u Hrvatskoj je krajem 2017 godine živjelo 11.855 „osoba od interesa” s reguliranim statusom. Tih 11.855 osoba nas je svrstavalo na 18 ili 20 mjesto od 29 članica Europske gospodarske zone (EU + Turska).

Kada tvrdimo na 18 mjesto tada govorimo o postotku migranata u ukupnom stanovništvu, a kada tvrdimo 20 mjesto onda o njihovom ukupnom broju. Taj broj koji koristi UNHCR nije niti približno precizan kada govorimo o migrantima bili oni legalni ili ilegalni jer je riječ samo o osobama s reguliranim statusom,a postoji još i puno drugih problema s njim.

Sada kada smo vidjeli relativno neistinite podatke UNHCR-a o broju migranata u Hrvatskoj red je pogledati naše stvarne podatke za ovu godinu. Kada kažemo naše istovremeno ne mislimo pa baš na naše jer su oni praktički državna tajna kojom se prikriva stvarno stanje nego na javne podatke naših susjeda.

Tokom prva četiri mjeseca ove godine Slovenija je u Hrvatsku vratila 1.827 migranta (1) dok je istovremeno Hrvatska u Bosnu i Hercegovinu od početka godine vratila 347 migranata (2). Ta dva podatka zajedno nam jasno ukazuje da se broj registriranih ilegalnih migranata u Hrvatskoj povećao za 1.480 u samo 4 mjeseca ove godine pa ako se tendencija nastaviti do kraja godine u Hrvatsku će se naseliti 4.440 ilegalnih migranata. Tom broju trebamo dodati i podatke o legalnih 50 migranata koje je Hrvatska dovezla iz Turske i onih 51 koje će još dovesti do kraja godine.

Nakon što smo utvrdili broj migranata koji će doći tokom 2019 godine u Hrvatsku i pogledali podatke UNHCR-a o stanju 2017 godine potrebno nam je još samo naći podatke za 2018 godinu.

Kako je njih praktički nemoguće naći u Hrvatskoj ovdje ćemo samo navesti da je Slovenija te godine u Hrvatsku vratila 4.653 migranta (3), a Hrvatska u Bosnu i Hercegovinu njih 652 iz čega možemo zaključiti da ih je kod nas ostalo 4.001 s realno gledajući neodređenim statusom.

Kada uzmemo sve te službene podatke zajedno onda dolazimo do informacije da se trenutno u Hrvatskoj nalaze 17.733 „ugrožene osobe” i da će ih do kraja godine biti 20.397. Riječ je o osobama koje su službeno registrirane u odnosima Hrvatske s sudjednom Slovenijom i podacima UNHCR-a za 2017 godine pa čak i ako oni kasnije ilegalno napuste Hrvatsku mogu vrlo brzo i jednostavno po europskim pravilima biti vraćeni natrag. Njima možemo slobodno dodati još 1.000 migranata koji su po prelasku granice službeno zatražili ili će zatražiti azil u Hrvatskoj tokom 2018 i 2019 godine.

Nužno je naglasiti kako u ovoj našoj računici kojom želimo dati odgovor na pitanje o stvarnom broju azilanata i ilegalnih migranta u Hrvatskoj mi govorimo samo o njima, a ne radnicima koje „naši” poduzetnici misle uvesti iz Pakistana, Indije, Egipta, Filipina i drugih kulturoloških „bliskih” naroda i država. Ti radnici će se vratiti svojim kućama isto onako kao što su se Turci vratili u Tursku nakon privremenog rada  u Njemačkoj što znači da se veliki dio njih neće nikada vratiti svojim domovima.

1) https://fenix-magazin.de/u-cetiri-mjeseca-slovenija-hrvatskoj-vratila-vise-od-tisucu-ilegalnih-migranata/

2) https://net.hr/danas/svijet/festival-nehumanosti-kod-hrvatske-granice-reuters-objavio-duboko-sokantan-izvjestaj-ljudskost-je-ovdje-definitivno-umrla/

3) https://www.vecernji.hr/vijesti/slovenska-policija-nijece-da-uskracuje-migrantima-azil-i-nasilno-ih-vraca-u-hrvatsku-1320078

Robert Jurčić/Kamenjar.com

 

Hassan Haidar Diab: Gdje su migrantima dokumenti? Koja to država pušta ljude bez dokumenata?

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Analiza: Jan Ivanjek – Odgođena nabava borbenih zrakoplova za HRZ

Objavljeno

na

Objavio

Jučer nas je zatekla očekivana, ali svejedno bolna odluka da se odgađa nabava višenamjenskih borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zbog katastrofalnih ekonomskih posljedica globalne karantene zbog pandemije koju proživljavamo.

Kao i kriza 2008., ponovno je globalni događaj izvan naše kontrole u presudnom trenu zaustavio postupak kojim je do kraja godine trebalo odabrati budućnost HRZ-a.

MiG-ovima se resursi mogu razvuči još 3-4 godine, i nada još postoji da će se postupak nastaviti, prvenstveno jer na svim razinama postoji i dalje snažna volja da se realizira, kao i doza optimizma.

No u međuvremenu je vjerojatno da će se osjetiti udarac na moral pripadnika, kao i smanjenje interesa mladih za pilotski poziv, a s obzirom na to koliko odgoda smo proživjeli do sada, nepovjerljivost će moći savladati samo potpisani ugovor.

Do tada se mora MiG-ove držati u zraku koliko je najdulje moguće, izvući svaki sat leta da ne izgubimo sposobnost zaštite hrvatskog neba.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza – Vojska Makedonije, NATO članstvo

Objavljeno

na

Objavio

Nova epizoda Cro Opsa bavi se najnovijom, 30. članicom Sjevernoatlantskog saveza, Republikom Sjevernom Makedonijom.

Makedonija je i ranije značajno doprinosila mirovnim operacijama u svijetu, u skladu s vlastitim mogućnostima, i dugogodišnje pripreme za članstvo iskoristila za restrukturiranje snaga, no većina je tehnike i dalje iz različitih izvora i pretežno istočnog porijekla, no priprema se nabava zapadnog oklopa.

Pogledajte kakvo je stvarno stanje, kuda se kreće modernizacija, te s kakvim rizicima i izazovima se makedonska vojska može suočiti u budućnosti.

Sjeverna Makedonija službeno postala 30. članica NATO-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari