Connect with us

Komentar

BROJKE, SLOVA, SLIKE, CENTIMETRI…

Objavljeno

-

Premda je izbor i odluka o nabavci novih zrakoplova snažno, na velika vrata, ušla u medijski prostor da bi skrenula pozornost javnosti s brojke sudionika prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije na Trgu bana Josipa Jelačića, verbalni prijepor traje i dalje. Treba mu pokloniti odgovarajuću pozornost ne samo radi prošlosti nego i budućnosti. Najme u prigodi svakog okupljanja na najvećem i najvažnijem zagrebačkom trgu licitira se brojkama, premda je poznata veličina prostora u četvornim metrima i procjena da na jedan četvornom metru mogu relativno komotno stajati četiri čovjeka.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

U ovom slučaju je procjena moguća jer brojenja nije bilo. Objavljivanje i procjena su rastezljivi kao kauguma. Od policijske procjene od 5.000 do više od šezdeset tisuća od strane sudionika. Komu vjerovati? Policiji se u načelu treba vjerovati jer se radi o instituciji koja je profesionalna i takve procjene vrši u svojem profesionalnom djelokrugu rada. Dojmu sudionika treba također pokloniti povjerenje jer ono što se vidi o tomu se i govori. Povijesno gledano, takvih prijepora na takvoj razini do sada nije bilo, pa ni u sadašnjem intenzitetu u branjenju stajališta.

Činjenica je da nitko nije brojao sudionike, da brojanje nije bilo organizirano, i da će se sve stišati nakon nekog vremena. Upitnici će ostati trajno ubilježeni u pamćenje za neku novu prigodu. Zbog čega? Zbog toga što se aršini mijenjaju ovisno o potrebama politike i snazi i obliku argumenata da neke stvari podrži i napuše, a neke omalovaži i podcijeni. Sjećamo se napuhanog broja sudionika prosvjeda o Stojedinici i procjena o 120.000 sudionika, premda su dimenzije prostora Jelca poznate. I izračunljive.

Ne treba zaboraviti ni slike jer, vele, svaka slika govori više od 1.000 riječi. Slike subotnjeg prosvjeda su fascinirajuće. U vizualnoj usporedbi sa snimkama ostalih prijašnjih manifestacija s procijenjenim sudjelovanjem od oko 100.000 sudionika, nema bitnih razlika. Stoga prevladavaju argumenti policijske i političke, i dakako medijske glasnosti i medijskog zaglušivanja, a svaka od zainteresiranih strana će ostati u svojim rovovima. Osim toga i slike nisu nepodložne manipulaciji pa je pitanje je li se, i kada, netko sjetio koristiti moderne informatičke alate? Stoga će prigodom organiziranja sljedećih skupova trebati na prilazima mjestu događanja prosvjeda organizirati kontrolne punktove za brojenje.

U tome je najmjerodavnija policija pa bi policajci brojali sudionike i u isto vrijeme nadzirali s kojom opremom na prosvjed dolaze. S obzirom da je policija stručna i stroga možda bi ulazna mjesta trebalo demokratizirati tako da uz policiju na kontrolnim punktovima nazoče i predstavnici organizatora. Moderna oprema omogućuje i snimanje svakog tko bude prošao kroz punkt.

Tada će se točno znati koliko je ljudi ušlo u praćeni i nadzirani prostor. U slučaju kao što je bio i subotnji trebalo bi upozoriti sve one koji će biti na tom prostoru, a ne će ili ne žele sudjelovati u prosvjedu da se na odgovarajući način obilježe. Takva bi obilježja trebala odobriti policija. Tako da budu prepoznati na kontrolnim punktovima, kako ih se ne bi brojalo kao sudionike. Isto tako i policajce u civilu. Sve je stvar demokratske procedure u svrhu izbjegavanja prijepora oko eventualnih političkih simpatija ili antipatija u demokratskoj stvarnosti podržanoj medijskom. I osiguravanja vjerodostojnog mjerenja.

Glede mjerenja i centimetara, nešto na kraju. U vicevima, ali i neozbiljnim razgovorima i ostaloj komunikaciji takve vrste, što će primjenom Istanbulske konvencije potpuno nestati je da su u nekim, u stvari u onim, stvarima važni centimetri. O tomu bi se dalo danima raspravljati i zaključivati, ali nekako je najbliža istini reakcija na takve razgovore Bare/Bareka iz jednog „bradatog“ vica, koja u smislu centimetara reagira – vrak ti centimetre, jes’ da nisu nevažni, ali je važno, najvažnije da su veseli, razigrani i neumorni…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas