Pratite nas

Komentar

BROJKE, SLOVA, SLIKE, CENTIMETRI…

Objavljeno

na

Premda je izbor i odluka o nabavci novih zrakoplova snažno, na velika vrata, ušla u medijski prostor da bi skrenula pozornost javnosti s brojke sudionika prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije na Trgu bana Josipa Jelačića, verbalni prijepor traje i dalje. Treba mu pokloniti odgovarajuću pozornost ne samo radi prošlosti nego i budućnosti. Najme u prigodi svakog okupljanja na najvećem i najvažnijem zagrebačkom trgu licitira se brojkama, premda je poznata veličina prostora u četvornim metrima i procjena da na jedan četvornom metru mogu relativno komotno stajati četiri čovjeka.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

U ovom slučaju je procjena moguća jer brojenja nije bilo. Objavljivanje i procjena su rastezljivi kao kauguma. Od policijske procjene od 5.000 do više od šezdeset tisuća od strane sudionika. Komu vjerovati? Policiji se u načelu treba vjerovati jer se radi o instituciji koja je profesionalna i takve procjene vrši u svojem profesionalnom djelokrugu rada. Dojmu sudionika treba također pokloniti povjerenje jer ono što se vidi o tomu se i govori. Povijesno gledano, takvih prijepora na takvoj razini do sada nije bilo, pa ni u sadašnjem intenzitetu u branjenju stajališta.

Činjenica je da nitko nije brojao sudionike, da brojanje nije bilo organizirano, i da će se sve stišati nakon nekog vremena. Upitnici će ostati trajno ubilježeni u pamćenje za neku novu prigodu. Zbog čega? Zbog toga što se aršini mijenjaju ovisno o potrebama politike i snazi i obliku argumenata da neke stvari podrži i napuše, a neke omalovaži i podcijeni. Sjećamo se napuhanog broja sudionika prosvjeda o Stojedinici i procjena o 120.000 sudionika, premda su dimenzije prostora Jelca poznate. I izračunljive.

Ne treba zaboraviti ni slike jer, vele, svaka slika govori više od 1.000 riječi. Slike subotnjeg prosvjeda su fascinirajuće. U vizualnoj usporedbi sa snimkama ostalih prijašnjih manifestacija s procijenjenim sudjelovanjem od oko 100.000 sudionika, nema bitnih razlika. Stoga prevladavaju argumenti policijske i političke, i dakako medijske glasnosti i medijskog zaglušivanja, a svaka od zainteresiranih strana će ostati u svojim rovovima. Osim toga i slike nisu nepodložne manipulaciji pa je pitanje je li se, i kada, netko sjetio koristiti moderne informatičke alate? Stoga će prigodom organiziranja sljedećih skupova trebati na prilazima mjestu događanja prosvjeda organizirati kontrolne punktove za brojenje.

U tome je najmjerodavnija policija pa bi policajci brojali sudionike i u isto vrijeme nadzirali s kojom opremom na prosvjed dolaze. S obzirom da je policija stručna i stroga možda bi ulazna mjesta trebalo demokratizirati tako da uz policiju na kontrolnim punktovima nazoče i predstavnici organizatora. Moderna oprema omogućuje i snimanje svakog tko bude prošao kroz punkt.

Tada će se točno znati koliko je ljudi ušlo u praćeni i nadzirani prostor. U slučaju kao što je bio i subotnji trebalo bi upozoriti sve one koji će biti na tom prostoru, a ne će ili ne žele sudjelovati u prosvjedu da se na odgovarajući način obilježe. Takva bi obilježja trebala odobriti policija. Tako da budu prepoznati na kontrolnim punktovima, kako ih se ne bi brojalo kao sudionike. Isto tako i policajce u civilu. Sve je stvar demokratske procedure u svrhu izbjegavanja prijepora oko eventualnih političkih simpatija ili antipatija u demokratskoj stvarnosti podržanoj medijskom. I osiguravanja vjerodostojnog mjerenja.

Glede mjerenja i centimetara, nešto na kraju. U vicevima, ali i neozbiljnim razgovorima i ostaloj komunikaciji takve vrste, što će primjenom Istanbulske konvencije potpuno nestati je da su u nekim, u stvari u onim, stvarima važni centimetri. O tomu bi se dalo danima raspravljati i zaključivati, ali nekako je najbliža istini reakcija na takve razgovore Bare/Bareka iz jednog „bradatog“ vica, koja u smislu centimetara reagira – vrak ti centimetre, jes’ da nisu nevažni, ali je važno, najvažnije da su veseli, razigrani i neumorni…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Komšić je mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o Željku Komšiću, Zlatko Hasanbegović je kazao kako je Komšić pobačeni član SDP-a BiH. Nazvao ga je mahalaškim titoističkim prevarantom koji uništava BiH.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović smatra da se Izborni zakon u BiH može riješiti na dva načina. Jedan bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz parlamenta ili da cijela BiH bude jedna izborna jedinica u kojoj će Hrvati birati hrvatskog, Srbi srpskog, Bošnjaci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, piše I.C. / Dnevnik.ba

Govoreći o Željku Komšiću, kazao je da je Komšić pobačeni član SDP-a BiH. Nazvao ga je mahalaškim titoističkim prevarantom koji uništava BiH.

Hasanbegović je kazao i da je upitno pomaže li se Hrvatima u BiH na ispravan način.

“Ne radi se ovdje o ustavnoj obvezi ili o tomu je li prekršen Daytonsko-pariški sporazum. Hrvatska sudbina će biti povezana s BiH i ostvarenjem njenih autentičnih interesa, sve dok postoji hrvatska država”, rekao je Hasanbegović.

Upozorio je i na prekodrinske srpske politike i kratkovidnost bošnjačke politike.

“Zaštita Hrvata se ne donosi kojekakvim papirnatim kamilica-deklaracija, to se postiže razboritim hrvatskim politikama kojih sada nema. Osiguranje političke i državne ravnopravnosti Hrvata u cijeloj BiH koja radi Hrvatske mora biti stabilna. Od izbornog zakonodavstva, do stvarnog položaja Hrvata. Izvor hrvatskog drugorazrednog političkog položaja je Dayton, a Izborni zakon samo derivat tog problema”,  rekao je Hasanbegović i dodao da se to ne može donijeti nekim kozmetičkim promjenama izbornog zakona.

Ono što jest ostvarivo i što je minimum, kazao je, jest korjenita reforma izbornog zakona.

“Kad je riječ o izboru za člana Predsjedništva titoističkog manipulatora i mahalskog prevaranta Željka Komšića, ta problematika proizlazi iz Daytona. Što god o tomu mislili titoistički antinacionalistički nacionalisti, članove Predsjedništva čine jedan Srbin iz RS-a i po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije, a u Deklaraciji se ne spominje ta vrsta majorizacije. Hrvati i Bošnjaci u RS-u ne mogu birati predstavnika u RS, kao ni Srbi u Federacije. Potrebno je promijeniti izborni zakon tako da Predsjedništvo BiH čine Hrvat, Bošnjak i Srbin. Cijela država bila bi jedna izborna jedinica. Hrvata biraju oni koji se izjasne Hrvatima, srpskog Srbi, bošnjačkog Bošnjaci”, rekao je Hasanbegović o izborima za članove Predsjedništva BiH.

“Drugi način bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz Parlamenta”, rekao je Hasanbegović.

I.C. / Dnevnik.ba

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Vlade s hrvatskim županima komentirao kupovinu izraelskih aviona koje američka vlada trenutno blokira zbog niza neriješenih pitanja. Ustvrdio je kako Hrvatska u ovom slučaju neće popuštati i pristati na višu cijenu aviona.

Na sastanku sa županima kratko je komentirao je temu nabavke izralskih borbenih aviona.

“Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. Hrvatska je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a”, kaže premijer. Što se tiče promjena troškova aviona, premijer tvrdi kako ih neće biti.

“Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja”, rekao je premijer naglašavajući da su “stvari obavljene profesionalno”.

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari