Pratite nas

Komentar

BROJKE, SLOVA, SLIKE, CENTIMETRI…

Objavljeno

na

Premda je izbor i odluka o nabavci novih zrakoplova snažno, na velika vrata, ušla u medijski prostor da bi skrenula pozornost javnosti s brojke sudionika prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije na Trgu bana Josipa Jelačića, verbalni prijepor traje i dalje. Treba mu pokloniti odgovarajuću pozornost ne samo radi prošlosti nego i budućnosti. Najme u prigodi svakog okupljanja na najvećem i najvažnijem zagrebačkom trgu licitira se brojkama, premda je poznata veličina prostora u četvornim metrima i procjena da na jedan četvornom metru mogu relativno komotno stajati četiri čovjeka.

“Svako jutro jedna kajgana” – Komentar Antun Drndelić

U ovom slučaju je procjena moguća jer brojenja nije bilo. Objavljivanje i procjena su rastezljivi kao kauguma. Od policijske procjene od 5.000 do više od šezdeset tisuća od strane sudionika. Komu vjerovati? Policiji se u načelu treba vjerovati jer se radi o instituciji koja je profesionalna i takve procjene vrši u svojem profesionalnom djelokrugu rada. Dojmu sudionika treba također pokloniti povjerenje jer ono što se vidi o tomu se i govori. Povijesno gledano, takvih prijepora na takvoj razini do sada nije bilo, pa ni u sadašnjem intenzitetu u branjenju stajališta.

Činjenica je da nitko nije brojao sudionike, da brojanje nije bilo organizirano, i da će se sve stišati nakon nekog vremena. Upitnici će ostati trajno ubilježeni u pamćenje za neku novu prigodu. Zbog čega? Zbog toga što se aršini mijenjaju ovisno o potrebama politike i snazi i obliku argumenata da neke stvari podrži i napuše, a neke omalovaži i podcijeni. Sjećamo se napuhanog broja sudionika prosvjeda o Stojedinici i procjena o 120.000 sudionika, premda su dimenzije prostora Jelca poznate. I izračunljive.

Ne treba zaboraviti ni slike jer, vele, svaka slika govori više od 1.000 riječi. Slike subotnjeg prosvjeda su fascinirajuće. U vizualnoj usporedbi sa snimkama ostalih prijašnjih manifestacija s procijenjenim sudjelovanjem od oko 100.000 sudionika, nema bitnih razlika. Stoga prevladavaju argumenti policijske i političke, i dakako medijske glasnosti i medijskog zaglušivanja, a svaka od zainteresiranih strana će ostati u svojim rovovima. Osim toga i slike nisu nepodložne manipulaciji pa je pitanje je li se, i kada, netko sjetio koristiti moderne informatičke alate? Stoga će prigodom organiziranja sljedećih skupova trebati na prilazima mjestu događanja prosvjeda organizirati kontrolne punktove za brojenje.

U tome je najmjerodavnija policija pa bi policajci brojali sudionike i u isto vrijeme nadzirali s kojom opremom na prosvjed dolaze. S obzirom da je policija stručna i stroga možda bi ulazna mjesta trebalo demokratizirati tako da uz policiju na kontrolnim punktovima nazoče i predstavnici organizatora. Moderna oprema omogućuje i snimanje svakog tko bude prošao kroz punkt.

Tada će se točno znati koliko je ljudi ušlo u praćeni i nadzirani prostor. U slučaju kao što je bio i subotnji trebalo bi upozoriti sve one koji će biti na tom prostoru, a ne će ili ne žele sudjelovati u prosvjedu da se na odgovarajući način obilježe. Takva bi obilježja trebala odobriti policija. Tako da budu prepoznati na kontrolnim punktovima, kako ih se ne bi brojalo kao sudionike. Isto tako i policajce u civilu. Sve je stvar demokratske procedure u svrhu izbjegavanja prijepora oko eventualnih političkih simpatija ili antipatija u demokratskoj stvarnosti podržanoj medijskom. I osiguravanja vjerodostojnog mjerenja.

Glede mjerenja i centimetara, nešto na kraju. U vicevima, ali i neozbiljnim razgovorima i ostaloj komunikaciji takve vrste, što će primjenom Istanbulske konvencije potpuno nestati je da su u nekim, u stvari u onim, stvarima važni centimetri. O tomu bi se dalo danima raspravljati i zaključivati, ali nekako je najbliža istini reakcija na takve razgovore Bare/Bareka iz jednog „bradatog“ vica, koja u smislu centimetara reagira – vrak ti centimetre, jes’ da nisu nevažni, ali je važno, najvažnije da su veseli, razigrani i neumorni…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvoje Zekanović: Je li prosvjed uspio?

Objavljeno

na

Objavio

…Mir, mir, mir. Nitko nije kriv…

Je li prosvjed uspio?
Ako je cilj bio da se tisuće onih kojima je svega dosta okupi u gradu koji je simbol beskompromisne borbe, sebedarja, domoljublja i žrtve, mogli bi reći da je prosvjed uspio.

Ako je cilj bio da se konačno riješi golem problem koji tišti hrvatski narod već desetljećima, problem neprocesuiranja krvnika hrvatskog naroda, mislim da se cilj nije postigao.

Žao mi je što se kroz više od mjesec dana od najave prosvjeda od strane gradonačelnika Penave nije uspjelo jasno artikulirati tko je kriv za situaciju, mogu samo pretpostaviti zašto se izbjeglo imenovati odgovorne.

Moram naglasiti da je za razliku od velike većine gradonačelnik Vukovara, Penava hrabro bez obzira na moguće sankcije rekao istinu i zatražio rješavanje problema i svaka mu čast na tome. Međutim nije mi jasno od koga je zatraženo rješavanje ove situacije?

Ova situacija mi izgleda poput one dječje brojalice „…Mir, mir, mir. Nitko nije kriv…“ i zbog toga i nakon ovog okupljanja tisuća koji žele istinu imam gorak okus ustima.

Slično je bilo i kod izglasavanja Istanbulske, naime i tada su neki članovi vladajuće stranke bili dovoljno hrabri i rekli ja za to neću glasati, a sa druge strane su ignorirali činjenicu da je zahvaljujući njihovoj podršci nalogodavac i provoditelj ratifikacije Istanbulske konvencije i dalje na vlasti u državi da upravlja njihovom strankom!?

U Vukovaru se nitko nije usudio kazati ime i prezime trenutno odgovorne osobe, koja bi po svojoj funkciji trebala ultimativno inzistirati trenutnom rješavanju ovog problema.

Pogotovo moramo imati na umu da ta ista osoba ne misli iskoristiti ulazak Srbije u EU pa da Hrvatska napravi ono što je nama radila Slovenija na našem europskom putu. Zašto ne ? Vjerojatno zato što je trenutna Hrvatska politika usmjerena isključivo udovoljavanju briselskih želja.

Teško je razumljivo ali zapravo prosvjedi i Istanbulske najviše odgovaraju upravo ovakvoj nevjerodostojnoj politici, naime ovo je idealan scenarij za neke od slijedećih izbora. Svi ti „disidenti“ koji su se usudili kritizirati velikog vođu ali su i dalje vjerni stranci su idealan „smokvin list“ pa će njihova imena zasigurno osvanuti visoko na listama na nekim slijedećim izborima. Te će poruka biti jasna otprilike ovakva: nema veze što smo kroz naš mandat napravili sve krivo, imate priliku glasovati za ljude koji se s tim ne slažu ali nas podržavaju. Žalosno…..

Također mi je „simpatično“ vrludanje pojedinih političara koji su se pojavili na prosvjedu, to društvo je jako šareno, tu su se pojavili neki koji su bili najveći borci za Istanbulsku, neki kojima je pola stranke bilo protiv odlaska u Vukovar, neki koji su se premišljali hoće li otići ili ne pa se na koncu ipak smilovali, neki koji su bili protiv referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije….U svakom slučaju vjerodostojno.

Vukovarska žrtva, i tisuće hrvatskih ratnih patnika nisu zaslužili predomišljanje. Drago mi je da sam imao hrabrosti od početka zajedno sa svojim prijateljima iz Hrasta donijeti prave odluke te da smo bez predomišljanja od prvog dana bili za prosvjed kao i kod prosvjeda protiv Istanbulske, kao i za referendum….

Da ne zaboravim na kraju ipak izgovoriti ono što je ostalo u zraku i nije izgovoreno na prosvjedu; dakle osoba koja je odgovorna za institucije u Republici Hrvatskoj pa tako i za njihov nerad nalazi se na vrhu političke piramide. Nekoć je to bio Sanader, zatim Kosor pa Milanović, a danas je to Andrej Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ante Gotovina komentirao prosvjed u Vukovaru: Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina i umirovljeni general Mladen Markač danas su prisustvovali završnom dijelu vježbe “Velebit 18 – združena snaga” na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

U vježbi je sudjelovalo više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. Nakon održane vježbe Ante Gotovina je čestitao svim sudionicima.

Kako je kazao, radi se o složenoj vojnoj vježbi. “Sada slijedi, kao i uvijek, temeljita raščlamba ove vježbe koja će svojim zaključcima omogućiti Načelniku glavnog stožera i ministru obrane daljnje usmjeravanje k održavanju i jačanju borbene sposobnosti naših oružanih snaga”, kazao je Gotovina i dodao kako u vježbi ne bi mijenjao ništa, prenosi dnevnik.hr

“Ono što nikada ne smijemo zaboraviti, oružane snage su jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti. One nama garantiraju sigurnost i čuvanje naših sloboda i to je njihova zadaća”, kazao je Gotovina.

Na pitanje novinara kako bi procijenio utjecaj ministra obrane Damira Krstičevića na razvoj vojske odgovorio je: “Nema zadaće razvoja osiguranja. Ono što je bitno, to je sustav nacionalne sigurnosti. On vodi k cilju i mi smo svi zajedno s njim”.

Osvrnuo se i na vukovarski prosvjed: “Mi živimo u demokraciji. Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo. Kakva bi to bila država, ne bi to bila demokracija? Svatko od nas ima pravo reći što misli i za to mu nitko ne smije uskratiti niti ugroziti njegovu sigurnost zbog toga”. “Ja nisam mogao ići, radio sam svoj posao i bio sam na moru”, dodao je Gotovina.

Na pitanje novinara smatra li da su institucije zakazale po pitanju procesuiranja ratnih zločina, Gotovina je odgovorio:

“Uvijek se može bolje. Ali mi moramo vjerovati našim institucijama. Država je jaka koliko su jake njezine institucije. Istina je da smo ponekad nestrpljivi. Moramo se naoružati strpljenjem i vjerovati ono što je naš zajednički interes, a to je da svaki čovjek koji živi tu se osjeća dobro. I ti su temelji Domovinski rat, na njima je izgrađena naša demokracija. Sigurno da uvijek ima nekih stvari koje mogu biti bolje, ali to je put koji samo mi možemo napraviti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari