Connect with us

Iz Svijeta

Brojne američke tvrtke na meti ‘sofisticiranog’ kibernetičkog napada

Objavljeno

-

Kibernetički kriminalci napali su u subotu američku tvrtku Kaseya kako bi zatražili novac od potencijalno možda i tisuću tvrtki koje pokriva njihov softver, što je za prvu izravnu posljedicu imalo prekid rada oko 800 trgovina Coopa u Švedskoj.

Napad je paralizirao blagajne Coopa u Švedskoj, jedan od najvećih lanaca supermarketa u zemlji, koji je morao prekinuti rad subotu.

Za sada nije moguće procijeniti obim tog napada.

Nazvan i “ransomware” ili ucjenjivački softver, taj tip informatičkog programa koristi sigurnosne slabosti tvrtke ili osoba za paraliziranje njihovih informatičkih sustava i zatim zahtijeva otkupninu da ih deblokira.

Kaseya, koji je u subotu taj kibernetički napad nazvao “sofisticiranim” jamči da je ograničen na “jako mali broj klijenata”.

U petak navečer je tvrtka objasnila da je otkrila mogući incident na svom softveru VSA, uoči produženog vikenda i tada je procijenila da je zahvaćeno “manje od 40 klijenata u svijetu”, međutim oni pružaju usluge drugim tvrtkama.

Prema Huntress Labs, tvrtki specijaliziranoj za informatičku sigurnost, “više od 1000 tvrtki je zahvaćeno tim napadom”, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari