Pratite nas

Pregled

BRUNA ESIH: Dolazim u Vukovar!

Objavljeno

na

Bruna Esih u Bujici: “Nije zločinac pekar koji siromašnoj bakici pokloni kruh, zločinci su oni protiv kojih ćemo prosvjedovati u Vukovaru!”

Abolicija ne uključuje oprost za ratne zločince, a oni su se tako zakamuflirali. Prije tzv. mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja naše su vlasti imale podatke o 2.500 osoba koje se sumnjičilo za ratni zločin, u međuvremenu je taj broj gotovo prepolovljen na 1.400 da bi pao na sramotnih 40!

Na kraju su podigli optužnice za svega 20-ak zločina, a ti počinitelji su uglavnom nedostupni hrvatskom pravosuđu – iznijela je skandalozne podatke u Bujici na Z1 predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, saborska zastupnica Bruna Esih, smatrajući sa su to razlozi zbog kojih žrtve nemaju povjerenja u pravosudne institucije i da će zato 13. listopada prosvjedovati u Vukovaru.

Za nekažnjavanje zločinaca odgovornim smatra sve dosadašnje Vlade, a u aktualnoj je Milorad Pupovac “glavni stup” – pa ne čudi što se Penava pobunio, smatra Esih.

Na duhovit način komentirala je i tobožnji ‘atentat’ na Dolcu te promptni pronalazak ‘počinitelja’.

Zanimljivo je kako je Ranko Ostojić stao u obranu Milijana Brkića u tzv. aferi elitne prostitucije – primjećuje Esih i dodaje: – Kako to da ga nije napao, a on je kao neka oporba i zastupnik SDP-a koji inače ne propušta takve prilike?!

Esih je u Bujici otkrila da bivši ministar graditeljstva Lovre Kuščević nije htio podatke o sumnjivim poslovima svoje prethodnice Anke Mrak – Taritaš u Gunji proslijediti nadležnim institucijama, na koje se u posljednje vrijeme tako često poziva…

Analizirala je i četiri načina na koji Andrej Plenković manipulira ljudima te njegov briselski vokabular, zbog kojeg ga je nazvala “parlavoraitrikante premijerom”!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Savjetnik predsjednice Republike Vlado Galić podnio ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić podnio je ostavku iz moralnih i etičkih razloga, koju je Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila, potvrđeno je Hini u četvrtak iz Ureda predsjednice.

Ostavka je uslijedila nakon afere sms u kojoj je uhićen informatičar Franjo Varga zbog sumnje da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća. Po njoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

U svom iskazu Uskoku, prema navodima medija, Varga je govorio i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem te s predsjedničinim savjetnikom Galićem koji je povezao Vargu i Karamarka.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

(Hina)

 

Vlado Galić o aferi SMS: Kroz mene se u priču pokušalo uvući Grabar-Kitarović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

VLADA Olakšava se procedura dobivanja hrvatskog državljanstva

Objavljeno

na

Objavio

Stjecanje hrvatskoga državljanstva ubuduće bi trebalo biti lakše za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu i hrvatsko iseljeništvo, predlaže Vlada u izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu koje je sa sjednice u četvrtak uputila u proceduru Hrvatskoga sabora.

“Prijedlogom ovoga zakona nastoji se pojednostaviti postupak i olakšati stjecanje hrvatskog državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu te hrvatske iseljenike i njihove potomke, čime će se prepoznati i valorizirati gospodarski, demografski, društveni, znanstveni i drugi potencijali u hrvatskom iseljeništvu”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izvijestio je kako je od početka primjene Zakona o državljanstvu, od 1992. godine do danas, naturalizacijom u hrvatsko državljanstvo primljeno nešto manje od 1,1 milijun stranih državljana. U taj broj nisu uračunate osobe koje se izravno upisuju u knjige državljana jer državljanstvo stječu podrijetlom, kao djeca hrvatskih državljana, bilo da žive u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Izmjenama zakona povećava se dobna granica za prijavu u evidenciju hrvatskih državljana do navršene 21. godine života djeci rođenoj u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin.

Više se ne mora poznavati hrvatski jezik, pismo, kulturu i društveno uređenje

Također, izostavlja se generacijsko ograničenje za stjecanje hrvatskog državljanstva za potomke iseljenika te se njih i njihove supružnike oslobađa obveze udovoljavanja pretpostavci poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja.

Za bračnog druga osobe čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za državu, propisuje se uvjet življenja u Hrvatskoj s odobrenim boravkom u trajanju od jedne godine.

Omogućava se i stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem za maloljetnu djecu čiji je jedan od roditelja stekao hrvatsko državljanstvo kao iseljenik ili potomak iseljenika iz Hrvatske ili temeljem pripadnosti hrvatskom narodu.

Predlaže se i pojednostavljenje izvođenja dokaza za pripadnike hrvatskog naroda koji ne raspolažu osobnim dokazima o pripadnosti hrvatskom narodu, a za čije je roditelje nedvojbeno utvrđena pripadnost hrvatskom narodu.

Također, predlaže se davanje svečane prisege za osobe koje hrvatsko državljanstvo stječu naturalizacijom, kao i to da državljanstvo više ni po kojoj zakonskoj osnovi ne bi mogla steći osoba koja ga se ranije odrekla kao punoljetna osoba.

Državljanstvo će se moći i izgubiti, ako je stečeno temeljem braka sklopljenog iz koristi ili lažnim predstavljanjem ili prijevarom u postupku stjecanja.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su izmjene zakona dio obećanja iz razgovora s Vladinim Savjetom za Hrvate izvan Hrvatske.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari