Pratite nas

Politika

Bruna Esih: Manji porezi, zaštita kune, granice i života

Objavljeno

na

Bruna Esih, čelnica stranke Neovisni za Hrvatsku koja izlazi u koaliciji s HSP-om i Generacijom obnove (GO), nositeljica je liste u 10. izbornoj jedinici.

– Nudimo program i nudimo poštenje. Manji porezi, štoviše, ukidanje poreza na dohodak, dramatičan obračun s rashodovnom stranom proračuna, energetska neovisnost, zaštita hrvatske kune i hrvatskih granica, zaštita života – samo su neke od smjernica naših programskih ciljeva. No, program imaju svi, ali možete li vjerovati ljudima koji su jedno govorili uoči izbora, a drugo nakon njih? Ne postoje osobe na listama Desne lige koje su u tom smislu iznevjerile birače. Birači koji žele kompromisna rješenja, dobit će isto što su kompromisi donijeli u posljednjih 20 godina.

Esih odbija nositi “titulu” ikone desnice.

– Nisam ja nikakva ikona desnice, nisam to nikada imala za cilj biti, a još manje mislim da hrvatskom narodu trebaju ikone i mesije. Ja sam hrvatski nacionalist, majka, žena koja želi dobro svojoj zemlji i svom narodu. Zbog toga i zbog nepristajanja na političku ovisnost sam prije postala persona non grata za dio desnog biračkog tijela, nego što sam im ikona. Znam da zvuči vrlo složeno, ali računam na glasove ljudi koji znaju prepoznati da je Desna liga opasnost za mnoge strukture koje zbog toga smanjuju našu vidljivost – kaže i objašnjava zašto se nisu pridružili Škorinu Domovinskom pokretu.

– Svaki put to pitanje na naš imidž djeluje jednako kao krv za morske pse. Na listama Domovinskog pokreta nalaze se neki dobri ljudi, nekoliko titoista i niz onih iz poslovnog svijeta koji je usko vezan s državom i politikom. Dobri pojedinci s izgledima za ući u Sabor tu su manjina i ne znam kakve bi se promjene u odnosu na današnje stanje tako mogle postići. Imali smo prilike čuti u sučeljavanjima da se u mnogim stvarima zauzelo stajalište istovjetno onom HDZ-a, od uvođenja eura, javne uprave do zakona o pobačaju. O energetskoj neovisnosti da i ne pričam, jer poslovni svijet koji uvelike čini tu listu upravo je onaj koji po tom pitanju Hrvatsku drži ovisnom – kazala je.

Što se tiče korone, Esih kaže kako je svima narušila kampanju. Najprije svima osim HDZ-a koji je diktirao naputke Stožeru, a zatim i samom HDZ-u koji je od virusa pisao Orwellov roman i od sebe napravio blaženika, da bi se dva tjedna uoči kampanje šefovi medicinske policije morali lomiti objašnjavajući kako se Plenković ne može zaraziti u bliskom fizičkom kontaktu ili kako to da čovjek sa smrtonosnim virusom s lakoćom igra profesionalni tenis.

– Nemojte da ispadnem licemjerna, dodat ću kako smo od nepoznatog virusa morali odabrati sredstvo obrane, ali sad kad znamo da je virus sličan gripi, zaštitimo starije i one slabijega zdravlja, te prestanimo uništavati svoje gospodarstvo jer ćemo umrijeti od gladi, a ne od viroze – tvrdi Bruna Esih.

Nitko ne govori o programima, sve se svelo na pitanja tipa: Jeste li za zabranu pobačaja? Hoćete li zabraniti pozdrav “Za dom spremni”. Na to Bruna Esih kaže: – Ako se život štiti, onda se oduzimanje života zabranjuje. Tko pak zabrani pozdrav ZDS proći će jednako kao oni koji su na silu zabranjivali “Vilu Velebita” ili “Marjane, Marjane”; narod će ih pobijediti.

Snježana Šetka / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Prve izlazne ankete: Premoćna pobjeda HDZ-a, Restart koalicija debelo zaostaje

Objavljeno

na

Objavio

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Prema prvim izbornim anketama HDZ osvaja 61 mandata, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16, Možemo 8, Most 8, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 mandata.

Izborna jedinica 1

MOŽEMO! 4
HDZ 4
RESTART KOALICIJA 3
MOST 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

Izborna jedinica 2

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 5
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

Izborna jedinica 3

RESTART KOALICIJA 7
HDZ 5
DOMOVINSKI POKRET 1
MOŽEMO! 1

Izborna jedinica 4

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

Izborna jedinica 5

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

ANKETE Izborna jedinica 6

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
DOMOVINSKI POKRET 2
MOŽEMO! 1
MOST 1

Izborna jedinica 7

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
MOŽEMO! 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1
MOST 1

Izborna jedinica 8

RESTART KOALICIJA 9
HDZ 3
MOŽEMO! 1
MOST 1

ANKETE Izborna jedinica 9

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

ANKETE Izborna jedinica 10

HDZ 7
RESTART KOALICIJA 3
MOST 2
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

IZBORI 2020 Najbolji odaziv u 1., zagrebačkoj, najslabiji u 5. slavonskoj jedinici

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč pandemiji koronavirusa, čak 620 tisuća birača izašlo je u nedjelju prijepodne na izbore za Hrvatski sabor, najbolji odaziv je u 1. izbornoj jedinici koju čine centar i zapad Zagreba, a najslabiji u 5., slavonskoj jedinici, podatci su Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Izraženo u postotcima, u Hrvatskoj je do 11,30 sati glasovalo 18,09 posto birača, dok je prije nepune četiri godine, na izborima 2016., u istom vremenu svoje pravo iskoristilo njih 18,7 posto, odnosno 640 tisuća, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U 1. izbornoj jedinici glasovala je petina birača (20 posto), no dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (19, 77 posto) kao i 7. izborna jedinica (19 posto).

Najmanji odaziv je u 5., slavonskoj, gdje je glasovalo 16, 56 posto birača.

Po izlaznosti prednjači Dubrovačko-neretvanska županija

Gledano po županijama, prednjače Dubrovačko-neretvanska (20, 26 posto), Karlovačka (19, 8) te Grad Zagreb u kojemu je do 11,30 sati glasovalo 120 tisuća birača, odnosno gotovo petina (19, 43 posto).

U Zagrebu, u Klasičnoj gimnaziji u Križanićevoj ulici, je i osam posebnih biračkih mjesta na kojima glasuju privremeno upisani birači, oni glasuju za liste jedinica u kojima imaju prebivalište.

Slabiju izlaznost imaju Vukovarsko-srijemska (15, 97 posto), Brodsko-posavska (16, 06) te Međimurska županija (16, 4 posto).

Lovrin: Birači vrlo disciplinirani

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže da parlamentarni izbori protječu u redu, birači su vrlo disciplinirani i većina nosi zaštitne maske,

Ima nešto dojava o sitnim nepravilnostima koje se odmah ispravljaju, no to ne utječe na regularnost izbora, kazala je Lovrin. Pojašnjava kako birači, primjerice, dojavljuju da netko nije držao propisani razmak zbog sprječavanja zaraze.

Kazala je i kako do DIP-a nisu stigle dojave da problema s glasovanjem ima 50-ak birača zaraženih koronavirusom koji su se javili da žele glasovati, kao ni 500-tinjak birača u samoizolaciji.

U inozemstvu, gdje se glasuje drugi dan, na biračka je mjesta ukupno izašlo 17 tisuća birača, najviše u BiH (13 tisuća) i u Njemačkoj (2.400). Hrvatska dijaspora, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj mogu izabrati tri od 151 zastupnika.

Pravo glasa na nedjeljnim parlamentarnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća hrvatskih birača, od kojih se za glasovanje u inozemstvu aktivno registriralo oko 185 tisuća.

Nove podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prve izborne rezultate u 21 sat. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari