Pratite nas

Pregled

Bruna Esih: Na djelu je manipulacija službi iz bivšeg sustava

Objavljeno

na

Zabrana mise šokirala je organizatore komemoracije, udruge Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put, čija je bivša predsjednica, aktualna saborska zastupnica Bruna Esih za Slobodnu Dalmaciju kazala kako je zabrana mise nevjerojatna.

– Ako je točno to što stoji u priopćenju iz Austrije, a nemamo razloga sumnjati, onda se ne trebamo previše ni čuditi. Ako se u hrvatskoj javnosti toliko demonizira Domovinski rat i pozdrav legalne postrojbe Hrvatske vojske, onda nije čudno ni da nas drugi demoniziraju.

– Iz ovakve odluke nadležne austrijske biskupije možemo iščitati i nebrigu hrvatskih vladajućih garnitura za pitanja vlastite povijesti i potpune nesposobnosti vođenja “tihe” diplomacije i lobiranja, te odnosa prema hrvatskim žrtvama iz prošlih ratova i poraća te njihovim obiteljima.

Na djelu je manipulacija službi iz bivšeg sustava – smatra Bruna Esih, koju smo pitali za povod ovakvoj odluci, što se može odnositi na osobe u ustaškim uniformama koje su se pojavljivale na komemoraciji:

– Kao nekadašnja suorganizatorica, u ime Hrvatskog križnog puta mogu kazati kako se nikad nije događalo da na komemoraciju dolaze organizirane grupe koje bi promicale bilo kakvu ideologiju.

Već odavno nam je privuklo pažnju što se na skupu pojavljuju takozvani šetači, očito provokatori koji bi stavili ustaške kape i vrzmali se kako bi ih mediji snimili i objavili.

Nikad s ovih skupova nisu odašiljane poruke mržnje, a pogotovo ne s biskupskih propovijedi koje su se, dapače, smatrale prilično “blagima” s obzirom na tragediju koja je ondje snašla pripadnike hrvatskih postrojbi, civila i njihovih obitelji. Nikad tamo nisu iznošene nikakve druge poruke osim onih u kojima se osuđivalo sve totalitarizme.

– Lanjske godine stvar je dosegnula vrhunac kad je austrijsko osiguranje privodilo sve ljude u crnim majicama, bez obzira na natpise na njima, a iznad polja kružili su helikopteri – navodi Esih, napominjući kako je upravo austrijska reakcija koja je izazvala ovu zabranu teško objašnjiva.

– Nikad Hrvatima, a posebno onima iz dijaspore, koji su čak i otkupili zemljište od austrijskih vlasnika, nije zabranjivano dolaziti na Bleiburško polje, čak ni u godinama nakon Drugog svjetskog rata kad je Austrija još uvijek bila jako stigmatizirana. Tako da nije jasno zbog čega se ondje moglo hodočastiti šezdesetih godina, a 2019. godine ne može.

Nije valjda da je veća opasnost od nacizma i fašizma danas nego što je bila onda. A posebno me čudi zbog čega je zabranjen vjerski obred. Esih pretpostavlja kako bi se, ako austrijske crkvene vlasti ustraju u zabrani, središnja komemoracija mogla ove godine održati u Macelju, ističe Bruna Esih za Slobodnu Dalmaciju

 

Predsjednica kao Hrvatica i vjernica žali zbog zabrane mise zadušnice na bleiburškom polju

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Mladen Novosel: I dalje očekujemo raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je u četvrtak da, unatoč najavi premijera Andreja Plenkovića da prihvaća zahtjeve inicijative “67 je previše”, i dalje očekuje raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu.

Pokretači sindikalne inicijative “67 je previše”, u sklopu koje je više od 740.000 građana dalo potpis za održavanja referenduma o vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, komentirali su najavu Plenkovića da će Vlada u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Novosel je rekao Hini da, unatoč tome, i dalje od predsjednika Hrvatskog sabora traži raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu.

“Zašto bi mi vjerovali predsjedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je Vlada provodila protiv naše referendumske inicijative”, kazao je Novosel.

Izrazio je žaljenje što Vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa “67 je previše” predala potpise u Sabor.

“Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako Vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati u nikakvim razgovorima oko tog novog zakona. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom”, istaknuo je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da sindikati primarno očekuju raspisivanje referenduma jer su građani referendum i tražili.

No, ocijenio je da su sindikati u drugu ruku zadovoljni, jer se prihvatilo to što su tražili.

“Pomalo jesmo iznenađeni, iako ne previše. Sve tri sindikalne središnjice moraju sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo dalje reagirati, to treba biti dogovor svih nas”, kazao je Sever Hini. (Hina)

 

Plenković: Prihvatit ćemo sve zahtjeve inicijative 67 je previše

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Zbog neodazivanja na poziv da dođe na razgovor uhićen novinar Gordan Duhaček

Objavljeno

na

Objavio

Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak na zagrebački Prekršajni sud zbog objave na društvenim mrežama u kolovozu u kojoj je na uvredljiv način preradio riječi pjesme ”Vila Velebita”, doznaje se u policiji.

Neslužbeno se doznaje da je Duhaček uhićen u 11,30 sati u zagrebačkoj zračnoj luci te je oko 15 sati priveden prekršajnom sucu zbog remećenja javnog reda i mira objavom uvredljivog sadržaja na svojem Twitter profilu.

Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitom priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ”Vila Velebita”. Pritom je u prerađenom tekstu pjesme, između ostalog, zamijenio riječ ”vila” s riječju ”govno”.

Portal Index navodi da je sporna i Duhačekova ranije objava u kojoj je komentirao policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, popraćenom uvredljivim komentarom na račun policije.

Zagrebačka policija se još uvijek nije službeno oglasila o događaju, a nije poznato je li policija postupala po službenoj dužnosti ili je Duhaček priveden na temelju prijave građana. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari