Pratite nas

Komentar

BRUNA ESIH: Prof. Zakošek pokušavao je slomiti moj mladi duh sa svojim psihoznanstvenim zlostavljanjem

Objavljeno

na

Bruni Esih, profesorici filozofije i kroatologije, asistentici na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”, znanstveni interesi su hrvatska suvremena povijest, Drugi svjetski rat i poraće te Domovinski rat.

[ad id=”93788″]

Rođena Splićanka i majka troje djece predsjednica je Udruge Hrvatski križni put. Upravo sabor Udruge kojoj je na čelu donio je zaključak o izradi nacrta budućeg zakona o lustraciji.

Izaslanica Pantovčaka

Prije mjesec dana, braneći – kako je rekla – čast Udruge, najavila je tužbu protiv Nenada Stazića zbog izjave da se na portalu njezine udruge nalazi pozdrav “Za dom spremni”. Esih je izjavila da je riječ o lako provjerljivoj neistini, budući da njezina udruga uopće nema niti je ikada imala svoj portal. Esih je lani bila izaslanica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na komemoraciji u Bleiburgu, a potom u šumi Lug kod Bjelovara i Jazovki te drugim mjestima. Koautorica je knjige“Čuvari bleiburške uspomene”, zajedno s Josipom Jurčevićem i Božom Vukušićem.

Nešto manje poznat detalj jest da joj je “zaslugom” profesora Nenada Zakošeka 2006. vrlo teško pala obrana sinopsisa magistarskog rada na poslijediplomskom studiju Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, s temom “Europski sustav upravljanja krizama i agresija na RH”. Njezin mentor bio je naime Vlatko Cvrtila, koji se igrom slučaja nije pojavio na obrani, a u komisiji je među ostalima bio prof. Zakošek. O, kako navodi, neugodnom iskustvu koji ju je doveo do suza napisala je prije tri godine opširan tekst za jedan portal, povezujući taj događaj s polemičnom raspravom u koju su se studenti FPZ-a upustili s kontroverznom gošćom Sveučilišta u Zagrebu, Judith Reisman. Upravo izjava J. Reisman kako nigdje u svijetu nije vidjela toliko nasilnika kao u Hrvatskoj te da je šokirana što je studenti prekidaju u govoru i vrijeđaju, ponukala je Esih na poveznicu s obranom njezina magisterija na FPZ-u.

Spontani aplauz

U tekstu opisuje da je prof. Zakošek na kraju njezina izlaganja, “pozdravljenog spontanim aplauzom”, jedini komentirao da je izrazito ideologizirana i indoktrinirana te predložio Vijeću da se njezin sinopsis ne usvoji. Esih u tekstu tvrdi da je zavladao tajac, a nakon što je od prof. Zakošeka zatražila da argumentira svoje tvrdnje, citirala je njegove riječi: “Neeemojte kolegice da vam objašnjavam. Dooobro vi znate što sam mislio.” Opisujući svoju polemiku s profesorom, Esih je među ostalim navela da njegova “logika opskurnog Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu zapravo nije ništa novo, činili su to i drugi, primjerice dr. Mengele i dr. Kinsey, pa zašto ne i dr. Zakošek”.

Agresija na Hrvatsku

Po njoj, zaključila je u tekstu, cijela ekipa s FPZ-a, zajedno s odbjeglim mentorom Cvrtilom, je pala, a što se dogodilo s njezinim magisterijem najbolje je ona sama objasnila:

“Prof. Zakošek (…) pokušavao je slomiti moj mladi duh sa svojim psihoznanstvenim zlostavljanjem. Duh nije bio slomljen, ali tijelo je malčice otkazalo poslušnost što su, bez moje suglasnosti, odale nekontrolirane suze. Slabost? Ljudskost! Ono od čega je Zakošek cijepljen. Srećom pa je predsjednik Vijeća prof.dr.sc. Davor Rodin bio dobre duše te je brzo reagirao i istragu prekinuo, samo nakon sat i pol mentalne torture, koja je trebala rezultirati među ostalim i time da iz naslova rada uklonim ‘’agresiju na Hrvatsku’’, jer da je bilo agresije tek moram u radu znanstveno dokazati. Takvom se objektivnom mišljenju priklonio i prof.dr.sc. Damir Grubiša, danas veleposlanik RH u Italiji, jer zna on što su teorije i politike mira o kojima podučava djecu FPZG-a”, opisala je u tekstu iz veljače 2013. Bruna Esih za Jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke – Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske.

Prije početka same sjednice Ivica Račan (SKH-SDP) predložio je amandman Vladimiru Šeksu, tada predsjedniku Ustavne komisije, a u kojemu je tražio da se Hrvatska proglasi suverenom i samostalnom državom te da se pokrene postupak razdruživanja, ali i da se istovremeno pokrene postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika.

Vladimir Šeks amandman je odbio uz obrazloženje da nakon 70 godina Hrvatska definitivno izlazi iz Jugoslavije i da narod ne namjerava sada ponovno ulaziti u novu.

Nakon toga, zastupnici SDP-a demonstrativno napuštaju Sabor, a i onaj dio koji je ostao glasovao je većinski protiv nezavisnosti Republike Hrvatske.

Kada su odluke napokon usvojene, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan uskliknuo je: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!”

Iz govora predsjednika Tuđmana:

“Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.”

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude

Objavljeno

na

Objavio

Stanoviti je trgovac oružjem pustio u medije priču kako je spreman HRZ-u isporučiti 12 borbenih aviona Mirage 2000 iz Brazila za svega 76 milijuna dolara.

U tu bi brojku ušao set alata i opreme, pričuvni dijelovi, obuka 5 pilota s po 35 sati naleta, a možda i obuka zemaljskog osoblja. Cijela eskadrila za cijenu manju od jednog Gripena.

Ali dublji uvid u ovu ponudu smjesta ruši ne toliko kulisu, koliko prozirnu papirnatu vrećicu obmane čija svrha teško da je išta više od aktualiziranja spomenutog trgovca u medijima.

Prvo, avioni koji se nude su prodani. Krajem svibnja, prije nepunih mjesec dana, Brazil je objavio kako je 9 od 12 aviona prodano francuskoj tvrtki Procor.

Cijena plaćena za tih 9 aviona? 452,000 dolara! Ni blizu 76 milijuna koliko naš trgovac traži. Inače, Brazil nikad nije svih 12 nudio na prodaju, već prvo 8, pa potom 11 .

To što se nudilo sada već tuđe vlasništvo nije jedini problem. Avioni su gotovo potpuno potrošili dodatnih 1,000 sati resursa koliko im je produljeno u Francuskoj prije isporuke prije gotovo 15 godina, a nisu ni u letnom stanju. A tvrdnja da se prvi remontirani primjerci mogu isporučiti već za 3-4 mjeseca nema nikakve temelje u stvarnosti.

Kada je iste te avione Brazil kupio 2005., Francuskoj je trebalo više od godine da ih počne isporučivati, a remontom im se životni vijek tada produljio za samo 1,000 sati.

Obuka od 35 sati po pilotu je krajnje nedovoljna, a čak i da se avionima mogu produljiti resursi, apsolutno nikakav sustav prihvata i eksploatacije potpuno nepoznatog borbenog aviona ne može se uspostaviti za par mjeseci.

„Brazilci“ su najstarija varijanta Miragea 2000, ali u ponudi je i modernizacija za dodatnih 140 milijuna dolara, navodno na najnoviji standard, što je 2000-5 Mk.2.

No i to je mutna priča: Indija svoje Mirage 2000 upravo modernizira na ovaj standard, po cijeni od 43 milijuna dolara po avionu, pa nema računice kako bi Hrvatska isto platila samo 11 milijuna po avionu.

Srećom, tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude, koja treba što prije biti zaboravljena. Čak se i MORH izjasnio da nije baš sve kako taj trgovac oružjem kaže, što je diplomatski rečeno da cijeli spin nema nikakve veze s istinom.

No ovo je dobar podsjetnik da Hrvatska mora što prije odvojiti svotu u rangu milijarde eura za sigurnu nabavu lovaca, jer novca neosporno ima kad ga se bez štete po proračun može trpati u Uljanik.

A ozbiljni iznosi će nas osloboditi i eventualnih budućih lešinarskih pokušaja uvaljivanja krame, jer idući bi put mogli slušati bajke o nepostojećim F-16 Block 50 iz pustinje AMARG-a, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari