Pratite nas

Komentar

BRUNA ESIH: Prof. Zakošek pokušavao je slomiti moj mladi duh sa svojim psihoznanstvenim zlostavljanjem

Objavljeno

na

Bruni Esih, profesorici filozofije i kroatologije, asistentici na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”, znanstveni interesi su hrvatska suvremena povijest, Drugi svjetski rat i poraće te Domovinski rat.

[ad id=”93788″]

Rođena Splićanka i majka troje djece predsjednica je Udruge Hrvatski križni put. Upravo sabor Udruge kojoj je na čelu donio je zaključak o izradi nacrta budućeg zakona o lustraciji.

Izaslanica Pantovčaka

Prije mjesec dana, braneći – kako je rekla – čast Udruge, najavila je tužbu protiv Nenada Stazića zbog izjave da se na portalu njezine udruge nalazi pozdrav “Za dom spremni”. Esih je izjavila da je riječ o lako provjerljivoj neistini, budući da njezina udruga uopće nema niti je ikada imala svoj portal. Esih je lani bila izaslanica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na komemoraciji u Bleiburgu, a potom u šumi Lug kod Bjelovara i Jazovki te drugim mjestima. Koautorica je knjige“Čuvari bleiburške uspomene”, zajedno s Josipom Jurčevićem i Božom Vukušićem.

Nešto manje poznat detalj jest da joj je “zaslugom” profesora Nenada Zakošeka 2006. vrlo teško pala obrana sinopsisa magistarskog rada na poslijediplomskom studiju Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, s temom “Europski sustav upravljanja krizama i agresija na RH”. Njezin mentor bio je naime Vlatko Cvrtila, koji se igrom slučaja nije pojavio na obrani, a u komisiji je među ostalima bio prof. Zakošek. O, kako navodi, neugodnom iskustvu koji ju je doveo do suza napisala je prije tri godine opširan tekst za jedan portal, povezujući taj događaj s polemičnom raspravom u koju su se studenti FPZ-a upustili s kontroverznom gošćom Sveučilišta u Zagrebu, Judith Reisman. Upravo izjava J. Reisman kako nigdje u svijetu nije vidjela toliko nasilnika kao u Hrvatskoj te da je šokirana što je studenti prekidaju u govoru i vrijeđaju, ponukala je Esih na poveznicu s obranom njezina magisterija na FPZ-u.

Spontani aplauz

U tekstu opisuje da je prof. Zakošek na kraju njezina izlaganja, “pozdravljenog spontanim aplauzom”, jedini komentirao da je izrazito ideologizirana i indoktrinirana te predložio Vijeću da se njezin sinopsis ne usvoji. Esih u tekstu tvrdi da je zavladao tajac, a nakon što je od prof. Zakošeka zatražila da argumentira svoje tvrdnje, citirala je njegove riječi: “Neeemojte kolegice da vam objašnjavam. Dooobro vi znate što sam mislio.” Opisujući svoju polemiku s profesorom, Esih je među ostalim navela da njegova “logika opskurnog Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu zapravo nije ništa novo, činili su to i drugi, primjerice dr. Mengele i dr. Kinsey, pa zašto ne i dr. Zakošek”.

Agresija na Hrvatsku

Po njoj, zaključila je u tekstu, cijela ekipa s FPZ-a, zajedno s odbjeglim mentorom Cvrtilom, je pala, a što se dogodilo s njezinim magisterijem najbolje je ona sama objasnila:

“Prof. Zakošek (…) pokušavao je slomiti moj mladi duh sa svojim psihoznanstvenim zlostavljanjem. Duh nije bio slomljen, ali tijelo je malčice otkazalo poslušnost što su, bez moje suglasnosti, odale nekontrolirane suze. Slabost? Ljudskost! Ono od čega je Zakošek cijepljen. Srećom pa je predsjednik Vijeća prof.dr.sc. Davor Rodin bio dobre duše te je brzo reagirao i istragu prekinuo, samo nakon sat i pol mentalne torture, koja je trebala rezultirati među ostalim i time da iz naslova rada uklonim ‘’agresiju na Hrvatsku’’, jer da je bilo agresije tek moram u radu znanstveno dokazati. Takvom se objektivnom mišljenju priklonio i prof.dr.sc. Damir Grubiša, danas veleposlanik RH u Italiji, jer zna on što su teorije i politike mira o kojima podučava djecu FPZG-a”, opisala je u tekstu iz veljače 2013. Bruna Esih za Jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Budućnost HRZ-a, te njegovo jačanje i razvoj vatrene moći presudni su za sigurnost naše domovine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: T. Brandt

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo danas je proslavilo svoj 28. rođendan, dočekavši ga s odnedavno prilagođenom strukturom u kojoj su dosadašnje zrakoplovne baze preimenovane u krila, pa je tako 91. Zrakoplovna baza Pleso postala 91. krilo, a 93. Zrakoplovna baza Zemunik 93. krilo, gdje je i održana svečanost proslave godišnjice.

Također je izmjenjen i zapovjedni kadar same grane. Jučer je pak u Zemuniku otvoreno i Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u kojem će se obučavati helikopterske posade koje sudjeluju u provođenju specijalnih operacija sa specijalnim snagama.

Nabava nove tehnike mora ostati prioritet. Kraj uspješnog remonta helikoptera Mi-171Sh, već je izgledan smjer u kojem će helikopterska komponenta s vremenom zamjeniti ruske letjelice s onim američkim.

Nabava 4 nova helikoptera UH-60M Black Hawk, dva donirana od SAD-a i dva koja se kupuju, prvi je korak u tom smjeru, i napokon proces nabave složenog sredstva koji se ne pokreće u posljednji tren, pa i kasnije, kao što je slučaj s borbenim avionima, već pravovremeno.

No upravo je nabava borbenih aviona i dalje najkritičnija točka HRZ-a, pa i HV-a u cjelini. Zahtjevi za ponudama moraju se odaslati do kraja ove godine ako se nadamo potpisati ugovor do kraja iduće, jer vrijeme nam je odavno isteklo i sva se moguća energija, kao i financijska sredstva, moraju usmjeriti u uspješnu nabavu novih lovaca, koji su od presudne važnosti za Hrvatsku u cjelini.

Pitanje je to i morala i motiviranosti pripadnika HRZ-a, koji polako postaju umorni od čekanja novih borbenih aviona, a apatija je vrlo opasna u tako složenom sustavu, posebno kada isti pati i od kroničnog manjka tehničkog i letačkog osoblja.

Poboljšavanje uvjeta života pripadnika je nužno i mora biti činjeno u kontinuitetu, no da bi se zadržali i u dovoljnom broju privukli oni najbolji mora im se i pružiti najbolje: uvjeti za rad na najmodernijim sustavima i letjelicama.

Budućnost HRZ-a, te njegovo jačanje i razvoj vatrene moći presudni su za sigurnost naše domovine, i njegov razvoj imperativ je osiguravanja mira i stabilnosti budućim generacijama, jer neminovno je da vukovi ponovno zavijaju na našim granicama, sanjajući stare osvajačke snove.

Hrvatska vojska jedina je stvarna obrana i jamstvo naše sigurnosti, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo mora postati i ostati njeno najmoćnije oružje.

Iskoristiti ću ovu priliku da čestitam svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva njihov dan, i da zauvijek hrvatskim nebo bdiju i plove, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Kako je predsjednički kandidat Zoran Milanović izbjegao plaćati porez na dohodak

Objavljeno

na

Objavio

isječak/facebook

Ne tako davno , kad se povlačio iz aktivne politike, bivši predsjednik SDP-a, a tada saborski zastupnik Zoran Milanović, najavio je da se iz aktivne politike povlačio kako bi zaradio “velike” novce u realnom sektoru. Vodeći se tim načelom, iako javnost ne zna za koga je radio, zaradio je za hrvatske prilike velike novce no vođen manirom onih kojima je prevariti državu – normalno, tu državu i je bar pokušao prevariti na jeftin, podmukao i kranje nemoralan način. Vjerojatno se vodio načelom da je “slučajnu državu” normalno varati jer u njoj nije ništa normalno.

Konzultantska tvrtka EuroAlfa Advisory, u vlasništvu predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, za 2018. godinu prikazala oko 745 tisuća kuna prihoda. Od toga je 535 tisuća kuna, prema podacima iz financijskog izvješća, ostvarila od prodaje usluga na domaćem tržištu. Iz financijskog izvještaja da se iščitati kako je bivši hrvatski premijer, a sada predsjednički kandidat sam sebi isplaćivao oko 3300 kuna plaće.

Visinu minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine utvrdila je Vlada RH u bruto svoti od 3.439,80 kuna,

Milanović , jedini vlasnik, direktor i zaposlenik tvrtke, kandidat za predsjednika s karakterom,  isplaćivao je sebi plaću za vrhunske usluge  u iznosu od 3.300 kn, znači manje od zakonom utvrđenog iznosa minimalne plaće.

Plaću od 3.300 kn isplaćivao je samo kako ne bi platio ni jednu kune poreza na dohodak. koristeći pogodnosti koje mu je ta njegova “slučajna država” omogućila da plati manji porez na dobit tvrtke. Zanimljivo da je osobni odbitak za 2018. godinu iznosio 3800 kuna. U narodu za takve kažu – sitni kokošar, ali eto za Milanovića je to sasvim – Normalno.

Tako je normalni predsjednički kandidat “s karakterom” tražeći i koristeći“rupe “ u zakonu ne plaćajući porez na dohodak jerbo sebi isplaćuje plaću manju od zakonom utvrđene minimalne plaće nije prekršio zakon. Sasvim legalno je tražiti rupe u zakonu, no jeli to normalno za jednog predsjedničkog kandidata s karakterom i gdje je tu uopće – karakter.

Može li netko tko se sintagmama normalno, s karakterom uopće biti nečiji predsjednički kandidat. Očito može za stranku čiji je kandidat, pa i za stranke koje ga podržavaju jer i pojedincima, čak i predsjednicima tih stranaka – moral je samo floskula.

Toliko o ” normalnom  predsjedničkom kandidatu “s karakterom.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari