Pratite nas

Komentar

BRUNA ESIH: Prof. Zakošek pokušavao je slomiti moj mladi duh sa svojim psihoznanstvenim zlostavljanjem

Objavljeno

na

Bruni Esih, profesorici filozofije i kroatologije, asistentici na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”, znanstveni interesi su hrvatska suvremena povijest, Drugi svjetski rat i poraće te Domovinski rat.

[ad id=”93788″]

Rođena Splićanka i majka troje djece predsjednica je Udruge Hrvatski križni put. Upravo sabor Udruge kojoj je na čelu donio je zaključak o izradi nacrta budućeg zakona o lustraciji.

Izaslanica Pantovčaka

Prije mjesec dana, braneći – kako je rekla – čast Udruge, najavila je tužbu protiv Nenada Stazića zbog izjave da se na portalu njezine udruge nalazi pozdrav “Za dom spremni”. Esih je izjavila da je riječ o lako provjerljivoj neistini, budući da njezina udruga uopće nema niti je ikada imala svoj portal. Esih je lani bila izaslanica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na komemoraciji u Bleiburgu, a potom u šumi Lug kod Bjelovara i Jazovki te drugim mjestima. Koautorica je knjige“Čuvari bleiburške uspomene”, zajedno s Josipom Jurčevićem i Božom Vukušićem.

Nešto manje poznat detalj jest da joj je “zaslugom” profesora Nenada Zakošeka 2006. vrlo teško pala obrana sinopsisa magistarskog rada na poslijediplomskom studiju Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, s temom “Europski sustav upravljanja krizama i agresija na RH”. Njezin mentor bio je naime Vlatko Cvrtila, koji se igrom slučaja nije pojavio na obrani, a u komisiji je među ostalima bio prof. Zakošek. O, kako navodi, neugodnom iskustvu koji ju je doveo do suza napisala je prije tri godine opširan tekst za jedan portal, povezujući taj događaj s polemičnom raspravom u koju su se studenti FPZ-a upustili s kontroverznom gošćom Sveučilišta u Zagrebu, Judith Reisman. Upravo izjava J. Reisman kako nigdje u svijetu nije vidjela toliko nasilnika kao u Hrvatskoj te da je šokirana što je studenti prekidaju u govoru i vrijeđaju, ponukala je Esih na poveznicu s obranom njezina magisterija na FPZ-u.

Spontani aplauz

U tekstu opisuje da je prof. Zakošek na kraju njezina izlaganja, “pozdravljenog spontanim aplauzom”, jedini komentirao da je izrazito ideologizirana i indoktrinirana te predložio Vijeću da se njezin sinopsis ne usvoji. Esih u tekstu tvrdi da je zavladao tajac, a nakon što je od prof. Zakošeka zatražila da argumentira svoje tvrdnje, citirala je njegove riječi: “Neeemojte kolegice da vam objašnjavam. Dooobro vi znate što sam mislio.” Opisujući svoju polemiku s profesorom, Esih je među ostalim navela da njegova “logika opskurnog Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu zapravo nije ništa novo, činili su to i drugi, primjerice dr. Mengele i dr. Kinsey, pa zašto ne i dr. Zakošek”.

Agresija na Hrvatsku

Po njoj, zaključila je u tekstu, cijela ekipa s FPZ-a, zajedno s odbjeglim mentorom Cvrtilom, je pala, a što se dogodilo s njezinim magisterijem najbolje je ona sama objasnila:

“Prof. Zakošek (…) pokušavao je slomiti moj mladi duh sa svojim psihoznanstvenim zlostavljanjem. Duh nije bio slomljen, ali tijelo je malčice otkazalo poslušnost što su, bez moje suglasnosti, odale nekontrolirane suze. Slabost? Ljudskost! Ono od čega je Zakošek cijepljen. Srećom pa je predsjednik Vijeća prof.dr.sc. Davor Rodin bio dobre duše te je brzo reagirao i istragu prekinuo, samo nakon sat i pol mentalne torture, koja je trebala rezultirati među ostalim i time da iz naslova rada uklonim ‘’agresiju na Hrvatsku’’, jer da je bilo agresije tek moram u radu znanstveno dokazati. Takvom se objektivnom mišljenju priklonio i prof.dr.sc. Damir Grubiša, danas veleposlanik RH u Italiji, jer zna on što su teorije i politike mira o kojima podučava djecu FPZG-a”, opisala je u tekstu iz veljače 2013. Bruna Esih za Jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Mate Knezović: ‘Šeparovićeva prijetnja upućena narodu’

Objavljeno

na

Objavio

”Dobro zapamtite ovaj intervju. Sasvim je izvjesno da Miroslav Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada. Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, napisao je Mate Knezović na svom FB profilu

Mate Knezović, zagrebački odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke, na svom je Facebook profilu  prokomentirao intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, objavljen u subotu u Jutarnjem listu, piše Promise.hr

Šeparović je, podsjetimo, izjavio da bi, prema njegovu mišljenju, na čelu Povjerenstva za sukob interesa –  institucije koje u Hrvatskoj koliko toliko nezavisno preispituje hrvatske političare i dijeli im packe – trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, dakle osoba koju pomno biraju isti ti političari.

Šeparović se usprotivio najavljenoj inicijativi predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji je kazao da će zatražiti izmjene Ustava i povećanje ovlasti predsjednika države – kao jedine osobe koja se neposredno bira od strane hrvatskih građana.

”Načelno ću reći da je nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu. Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi građani koji izlaze iz crkava, koji su obavili kupovinu na tržnicama, izašli u šetnju gradom, zaokruživali da ili ne i tako odlučili o usvajanju novog Ustava? To je nemoguće!”, kazao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, za Jutarnji list.

Šeparovićeve izjave njegov je kolega – pravnik i odvjetnik Mate Knezović – nazvao prijetnjom upućenom narodu.

”Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH, je danas objavio hrvatskom narodu da u RH postoji politika ograničenog suvereniteta naroda. Poučio je hrvatski narod da on nema izvornu vlast, nego neke druge silnice.

Iz današnjeg intervjua YUlistu potpuno je jasno zašto su odluke Ustavnog suda usmjerene protiv dosadašnjih narodnih inicijativa (3 referenduma).

Šeparović je također najavio da će Ustavni sud spriječiti svaki pokušaj hrvatskog naroda da se ozbiljnije promijeni politički sustav i raspodjela moći. Najavio je da će u slučaju pobjede Miroslava Škore onemogućiti najavljeni referendum o promjeni Ustava, ako bi te promjene dirale u postojeću raspodjelu moći. Također će se onemogućiti donošenje novog Ustava na referendumu.

Drugim riječima javno je najavljen rat narodu ako izabere drugačiji put.

Dobro zapamtite ovaj intervju. On je javno objavljena prijetnja hrvatskom narodu da i ne pokušava nešto promijeniti.

Sasvim je izvjesno da Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada.

Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, istaknuo je odvjetnik Mate Knezović na svom Facebook profilu.

Cijeli, opširni intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske Jutarnjem listu, možete pročitati OVDJE.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari