Bruna Esih o ‘Novoj ljevici’ i HOS-ovoj ploči

4

Nezavisna saborska zastupnica Bruna Esih komentirala je za portal direktno.hr osnivanje stranke Nova ljevica, oskvrnuće HOS-ove ploče u Jasenovcu, a pitali su je i o anketi portala za zagrebačkog gradonačelnika u kojoj uvjerljivo vodi.

Iako se nije htjela upuštati u komentiranje novosnovane ‘Nove ljevice – stranke za demokratizaciju i održivi razvoj’, ipak je otkrila svoje mišljenje:

“Osnivanje Nove ljevice svakako sagledavam i u kontekstu istovremenog osnivanja nove zaklade, tzv. Solidarne, gotovo s istim ljudima i s istim zadatkom, odnosno u ime oblikovanja i ostvarivanja boljeg i pravednijeg društva, ostvariti bolji život sebi samima, što su do sada jasno pokazali da mogu i znaju. U demokratskom pluralnom društvu udruživati se može svatko i dopuštene su raznorazne inicijative, ali Dragan Markovina smatra da su i takvom društvu potrebne ‘radikalne mjere i promjene kako ne bi otklizali u jedno regresivno razdoblje’. Takvim ‘demokratskim metodama’ služio se jugoslavenski komunizam, progresivan kakav već znamo da je bio, pa ne čudi trud Dragana Markovine i društva za reanimacijom istih smjerova i ideja”, rekla je Bruna Esih za direktno.hr.

Komentirala je i situaciju oko HOS-ove ploče u Jasenovcu koja je u nedjelju, podsjetimo, oskvrnuta od strane Radničke fronte. Točnije, kraj ploče je stavljen transparent na kojem piše: ‘Kada trune kapitalizam – smrdi na fašizam’.

“Jednako progresivnim u Markovininom stilu smatram i transparent ispred spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima HOS-a, jer njihova je žrtva omogućila demokratsku i slobodnu Hrvatsku u kojoj, uz Novu ljevicu, i svatko drugi ima pravo na iznošenje svoga stava, bez bojazni da ga se zbog njega javno linčuje. Inicijative poput Nove ljevice i zaklade Solidarna ne bi bile komentara vrijedne kada istovremeno ne bi jako dobro živjele od države u kojoj po njima ‘bujaju militantni nacionalizam, klerikalizam i rehabilitacija ustaštva’”, kazala je Esih.

Dodala je kako bez obzira na umreženu strukturu i kanale ljevice ona ipak biva razotkrivena zbog pojedinih aktivista i medija. Pohvalila je nastup Željke Markić u emisiji ‘Iza zavjese’ Tihomira Dujmovića gdje se sučelila s Nenadom Zakošekom.

“Zbog toga je i nastala velika potreba za osnivanjem spomenute stranke i zaklade, jer se krenulo u razotkrivanje tih mreža i struktura, zaklada i udruga, na što smo upozorili i svojim amandmanom. To im je bio dodatni poticaj da se na vrijeme pobrinu za sebe, dok još stignu”.

Brunu Esih upitali su i za komentar ankete direktno.hr-a za zagrebačkog gradonačelnika/cu u kojoj uvjerljivo vodi. Na upit planira se kandidirati ili nekome dati podršku, no tu informaciju nije potvrdila niti demantirala.

Nije se htjela posebno izjašnjavati osim što je rekla da kao što su rezultati zanimljivi njoj samoj, tako smatra da će zanimljivi biti i ostalim pojedincima zastupljenima u anketi.

direktno.hr

facebook komentari

 • sjena

  Gdjo Esih,ne mogu ništa drugo ,nego se diviti jasnim i čistim mislima !
  za dom !

 • EMINƎM

  kakva je to novina u komunističkom starežu, sve je to prdac mrtvaca

 • EMINƎM

  komunistička crkotina smrdi na Markovinu

 • Zec

  Sta su se svi dohvatili HOS-a?! MRS!!!