Pratite nas

Politika

Bruna Esih: Većina ogranaka HSS-a u Velikoj Gorici prešla Neovisnima za Hrvatsku

Objavljeno

na

Čelnica Neovisnih za Hrvatsku, Bruna Esih, objavila je na svom Facebooku da je održan prvi predizborni skup ove stranke u Velikoj Gorici, te da je u članku pristupila većina dosadašnjeg članstva HSS-a u ovom gradu.

“Većina ogranaka HSS-a u Velikoj Gorici prešla Neovisnima za Hrvatsku!

U prepunoj gradskoj vijećnici, u Velikoj Gorici je 14. svibnja održan predizborni skup NEOVISNIH ZA HRVATSKU i Hrvatske stranke prava.

Na skupu su govorili predsjednica Bruna Esih i politički tajnik Zlatko Hasanbegović, kao i general Željko Glasnović te član predsjedništva Tomislav Jonjić, a nazočnima se u ime HSP-a obratio kutinski dogradonačelnik Damir Markuš.

Atmosferu punu optimizma i radosti dodatno je obilježio prelazak većine članova Hrvatske seljačke stranke u redove NEOVISNIH ZA HRVATSKU: Od ukupno 11 ogranaka HSS-a na velikogoričkome području, pod vodstvom hrvatskog branitelja Štefana Stanešića NHR-u je pristupilo njih sedam, kao i pojedini članovi iz preostalih! Zar i to ne govori da nastupa novo vrijeme…”, napisala je Esih na Facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kolakušić: Građani, morate izaći i morate biti na izborima. Ne smijete dopustiti da manjina vlada

Objavljeno

na

Objavio

Kolakušić ide u Bruxelles i paralelno će voditi kampanju za predsjedničke izbore

Bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, čija je lista izborila mandat u Europskom parlamentu, u 13 sati obratio se javnosti ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Njegova lista u nedjelju nije imala izborni stožer, a Kolakušić je rekao da vrijeme provodi s obitelji i da neće komentirati neočekivano dobar rezultat na euroizborima.

Cijela lista osvojila je 7,89 posto glasova birača, što u brojkama iznosi 84.765 glasova. Sam Kolakušić je dobio čak 68.883 preferencijskih glasova birača, čime je od svih kandidata ne izborima zaostao samo za kandidatkinjom Hrvatskih suverenista i dosadašnjom europarlamentarkom Ružom Tomašić, prenosi Jutarnji list

– Zahvaljujem se mojoj obitelji, mojem najužem krugu suradnika, tisućama volontera koji su radili i nakon toga izašli na izbore. Hrvatska se može mijenjati isključivo izlaskom na izbore. Ona se ne može mijenjati ni u Europskom parlamentu, već isključivo u Hrvatskom saboru.

Na moju veliku žalost, 70 posto građana ponovno je odlučilo da ih ne zanima što se događa u Hrvatskoj, oni su odlučili ostati kod kuće i raditi nešto drugo. I dobili smo da 11 posto glasova svih birača je ostvarila najjača stranka, HDZ-SDP, odnosno 8 od 11 mandata. To su omogućili isključivo oni koji nisu izašli i izvršili svoju građansku dužnost.

Građani moraju shvatiti da trebaju izaći na izbore! – naglasio je Kolakušić pa nastavio.

– Sada kreće predsjednička kampanja na koju ću izaći – dakle, najavljujem da ću se kandidati za predsjednika Hrvatske. Ja ne mogu prihvatiti da je ovako malo građana izašlo na ove izbore, ali smo puno ostvarili za početak. Mi do sada nismo imali prostor u medijima i sada je vrijeme da nam date prostor, da građani čuju što im imamo reći – kazao je Kolakušić.

Na pitanje novinara je li zadovoljan ostvarenim rezultatom, Kolakušić je rekao da je “relativno zadovoljan”.

– Nažalost, relativno smo zadovoljni. Premašili smo naše najniže projekcije od 80.000 glasova, a najviše su nam projekcije bile 200.000 glasova. Vjerovali smo da ćemo osvojiti 120.000 što bi nam bilo dosta za dva mandata. Da sam dobio manje od 80.000 glasova ja bih zauvijek napustio hrvatsku politiku i više nikad ne biste čuli za mene. To bi trebali napraviti i svi koji su osvojili manje od 80.000 glasova.

Dobili ste puno preferencijalnih glasova, kako to tumačite? – bilo je iduće pitanje novinara.

– Pa to je zato što smo naglasak stavili na mene, ova je bila izrazito osobna kampanja. Radio sam je tako zato što ja jamčim da sve ono što pričam i sve što obećavam, ću ja osobno ostvariti. Ja ću biti odgovoran za sve što želim napraviti i građani će konačno znati tko je odgovorna osoba – kazao je bivši sudac.

Na pitanje ide li u Europski parlament i, ako da, kako misli voditi predsjedničku kampanju iz Strasbourga, Kolakušić je rekao da će kampanju voditi iz Hrvatske, ali će istodobno biti i europarlamentarac.

– Idem u Europski parlament, prisustvovat ću sjednicama, moji uredi će pripremati dokumentaciju. Meni kao pravniku treba vrlo malo vremena da se pripremim za izlaganje materijala, nakon što odem u parlament odmah krećem s kampanjom za predsjedničke izbore.

Koji su vam prvi potezi i kojoj grupaciji u Europskom parlamentu ćete se pridružiti? – pitali su novinari.

– Prvo ću riješiti tehničke stvari, a bit ćemo nezavisni jer ne želimo sudjelovati u donošenju odluka od kojih su brojne na štetu hrvatskog naroda.

I predsjednik i premijer i ministar

Rekli ste da bi premijer trebao biti ministar pravosuđa i unutarnjih poslova. Neki kažu da je to uvod u diktaturu. Koji su uopće vaši uzori za taj model? – bilo je iduće pitanje.

– To nije diktatura, tu se vidi elementarno nepoznavanje moderne demokracije. Svi ti ministri su dio izvršne vlasti. Samo ako ja osobno rješavam ključni problem Hrvatske – a to korupcija, za koju vi niste ni svjesni kako je velika, će doći do promjena u Hrvatskoj.

Imate primjera u Švicarskoj, Nizozemskoj i Norveškoj gdje su sjedinjena ministarstva policije i pravosuđa. Jedino Hrvatska ima 26 ministarstva, 20 pravih, a 6 lažnih. A ja želim biti ministar koji za sebe ima 76 ruku u Saboru, jer ni jedan ministar ne može provesti plan ako iza sebe nema 76 ruku. Ja ne želim svako jutro gledati imam li dosta ruku u Saboru. Ja ću biti premijer i ministar, a primat ću plaću samo za jednu funkciju, onu ministra. Kao premijer ću volontirati – objašnjavao je novinarima Kolakušić i dodao da za “promjene koje su potrebne Hrvatskoj” treba najmanje 600.000 građana.

Na pitanje hoće li onda biti prvo predsjednik ili premijer, bivši sudac je lakonski odgovorio.

– Ako će parlamentarni izbori biti prije, onda ću prvo biti premijer. Ako će prvo biti predsjednički, onda predsjednik. Ne mislim raditi ništa novog što ne radim svaki dan.

Neki vam predviđaju da bi ubrzo mogli pasti kao i neke političke zvijezde iz prošlosti – napomenuli su potom novinari.

– Naravno da neće, jer ja ima pravo istinsko povjerenje građana koje je izrađeno kroz 7 godina mojeg rada, otkada sam se intenzivno počeo pojavljivati u javnosti i medijski istupati. Nikada nisam čuo ni jedan argument da su neke moje tvrdnje pogrešne.

Na opasku da su mu neki kolege suci zamjerili česte istupe i ono što u njima govori, Kolakušić je kazao.

– Ja sam često prijavljivao korupciju, ali nije se događalo ništa pa je meni za uspjeh jedino preostao ulazak u politiku.

Zašto niste imali izborni stožer? – bilo je iduće pitanje.

– To nije naša priča, ta predstava, alkohol, slikanje… ovo je priča koju sam do sada financirao isključivo svojim novcem. Trošili smo na nekoliko zastava, štandova i kampanju na Facebooku. Uskoro ćete znati točno što sam potrošio – rekao je bivši sudac i dodao da on nije ni na jednoj strani političkog spektra,

– Neki govore da sam ljevica, neki desnica, ali to su zastarjeli pojmovi. Ja sad mogu samo govoriti, sve dok ne dobijem povjerenje građana.

Na pitanje koliko ćete dugo namjerava biti u Europskom parlamentu, odgovorio je:

– Na jedno ili dva zasjedanja, a tada ću postati predsjednik Hrvatske – tvrdi Kolakušić. Sada imamo kotače od automobila, predsjednički će biti karoserija, a tada ćemo staviti motor i mjenjač bez kojih cijela ova priča neće imati smisla. Ako barem 75 posto građana ne izađe na izbore, sve ovo neće imati smisla.

Tko će biti vaši suradnici, zasad samo znamo vas? – pitali su novinari za kraj.

– Kad imate malo vremenskog prostora trebate se koncentrirati samo na jednu osobu. Ako im stavite tri ili četiri, neće znati s kim da vas povežu – rekao je Kolakušić.

 

Da je bilo sloge i pameti konzervativna opcija mogla je imati 3 mandata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: HDZ je relativni pobjednik; bilo bi nam draže da je to nagrađeno i petim mandatom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u izbornoj noći, nakon što je HDZ u izborima za Europski parlament osvojio četiri mandata, da je njegova stranka ostvarila relativnu pobjedu u smislu dobivenog postotka i broja glasova, ali i da bi im bilo draže da je to nagrađeno i s petim mandatom.

“Današnji dan je za nas relativna pobjeda u smislu postotka i broja glasova. Bilo bi nam draže da je to nagrađeno s petim mandatom no to će očito pričekati za idući ciklus”, rekao je Plenković okupljenima u stranačkoj središnjici nakon objavljenih prvih nepotpunih službenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva.

Najavio je i da će od ponedjeljka ići u analizu što su to na ovim izborima učiniti više i bolje. Smatra i da se, što se angažmana na terenu i poslanih poruka, uoči današnjeg dana učinilo sve potrebno.

Čestitajući kandidatima koji će od 1. srpnja biti u Europskom parlamentu, izrazio je zadovoljstvo što je u odnosu na prve izbore za Europski parlament, kada je ona 2013. bila 20 posto a 2014. iznosila 25 posto, sada skočila na oko 30 posto ocjenivši da to znači kako se hrvatski birači identificiraju s europskim temama i te izbore za Europski parlament doživljavaju kao važne izbore u hrvatskom društvu i političkom procesu.

Također, čestitajući i svim drugim kanidatima koji su dobili povjerenje hrvatskih građana na izborima za Europski parlament, Plenković je istaknuo i da je HDZ principjelno i konsezualno na ove izbore išao samostalno što je odluka iza koje stoje.

“To je odluka iza koje stojimo i smatram da je ona izrazito ispravna i dobra”, poručio je. Smatra i da se na ovim izborima dogodila velika disperzija glasova te je u takvim okolnostima oko tisuću glasova HDZ-u nedostajalo za peti mandat.

“S te strane mogu reći da nisam zadovoljan, ali sa zadovoljan s tome da smo išli samostalno, da smo osvojili četiri mandata i da će naši zastupnici nastaviti raditi posao u provedbi naših europskih ambicija”, kazao je Plenković. Dodao je i da je njegova vlada izrazito proeuropska te proeuropski vode i HDZ.

Izrazio je i uvjerenje da će polako doći do toga da će birači dugoročno vidjeti tko su one političke snage koje ozbiljno rješavaju teške i nagomilane probleme hrvatske tranzicije.

“To je ono što ova vlada HDZ-a radi. Mi ćemo to raditi angažirano, zalagat ćemo se, kao i do sada, za europske vrijednosti u hrvatskom društvu. To će naši zastupnici činiti i u Europskom parlamentu jer će Europska pučka stranka i dalje biti relativno najsnažnija politička obitelj u novom sazivu Europskog parlamenta”, istaknuo je .

Plenković je kazao i da je to što je na njihovoj listi izabrana i zastupnica iz BiH (Željana Zovko) snažna poruka za prava Hrvata u toj zemlji kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u toj zemlji te kao “svojevrsni glas i njih ali i te teme koja će to pitanje držati u fokusu europskih institucija, osobito Europskog parlamenta”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari