Pratite nas

Najave

Bruno Bušić – ideja samostalne Hrvatske

Objavljeno

na

Povodom 40. godišnjice ubojstva Ante Bruna Bušića u Parizu 1978. godine Hrvatska udruga Benedikt organizira u utorak, 16. listopada 2018., s početkom u 19 sati u prostoru udruge u Splitu (Dubrovačka ulica 15) predavanje pod nazivom “Bruno Bušić – ideja samostalne Hrvatske”. Predavanje će održati Mario Šimundić, mag. povijesti i hrvatskog jezika.

Po svom značenju u borbi za slobodnu Hrvatsku, u novijoj se hr­­vatskoj političkoj povijesti ističe Bruno Bušić, poznat kao Ante Bruno Bušić – književnik, povijesni istraživač, novinar i polemičar, hr­­vatski rodoljub i re­vo­lu­cionar, nacionalni borac i mučenik.

Čitavo ži­votno djelovanje Brune Bušića – od najmlađih dana, kad je bio pun mladenačkih rodoljubivo – revolucionarnih ideala, pa do šezdesetih godina kada je završio fakultet i kad je u hrvatskoj javno­sti u domovini, a pogotovo izvan domovine došao do izra­žaja prikazivanjem u novinskim člancima poli­tičko-društvene, go­spodarske i opće stvarnosti hrvatskoga naroda u tota­litarnoj komunističkoj jugoslavenskoj državnoj zajednici. Nešto kasnije svojim političko – programatskim radom u emi­gra­ciji i iseljeništvu postao je jedan od najpoznatijih zagovornika hr­vat­ske nacionalne slobode revolucionarnim putem.

Duh Lunda bio je u pro­gra­mu stvaranja slobodne, demokratske i neovisne hr­vatske države uspostavljene 1991. godine. Bušićeva mučenička smrt u Parizu 1978. godine., u četrdesetoj godini života, posebno je ugrađena u temelje suverene Republike Hrvat­ske.

U ovom izlaganju pratit ćemo cijeli život neumornog borca za hrvatsku samostalnost te preko njegovog života steći i uvid u prilike u domovini i emigraciji 60-ih i 70-ih godina XX. stoljeća. Također dobit ćemo odgovor i na pitanje zašto je od svih političkih emigranata iz SFRJ baš njegovo ime ostalo uklesano zlatnim slovima hrvatske samostalnosti, piše hkv

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Utrkom ‘Crveni fićo’ počinje obilježavanje Dana osječkih branitelja i 106. brigade HV-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Memorijalnom utrkom „Crveni fićo”, u četvrtak, 27. lipnja počinje središnji dio obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana osnutka 106. brigade Hrvatske vojske i Dana hrvatskog dragovoljca, najavio je u srijedu Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge grada Osijeka.

Obilježavanje se nastavlja u petak, 28. lipnja, na dan osnutka 106. brigade HV-a, kada će se osječki branitelji okupiti kod spomenika „Crveni fićo” i u mimohodu krenuti do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode, gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće za poginule. Nakon toga u Kapucinskoj crkvi bit će služena misa za poginule, nestale i umrle branitelje i civile, rekao je Nađ na konferenciji za novinare.

U petak se na Trgu slobode otvara i Sajam braniteljskih zadruga, a na boćalištu u Industrijskoj četvrti održat će se Boćarski turnir „Hrvatski dragovoljac”.

U petak u 19 sati u kinu Urania je projekcija dokumentarno-igranog filma „Glavu dole, ruke na leđa”, redatelja i scenarista Stipe Majića Pipe, koji govori o posljednjim danima obrane Vukovara od velikosrpske agresije i torturama koje su, po okupaciji, zarobljeni hrvatski branitelji prošli u srpskim koncentracijskim logorima.

Obilježavanje se nastavlja u subotu, 29. lipnja kada će se u sportskoj dvorani Jug II održati 4. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci „Crveni fićo” – memorijal Branko Perković, najavio je Nađ.

U nedjelju, 30. lipnja na sportskom terenu Filipovica počinje Memorijalni malonogometni turnir za poginule dragovoljce, a u ponedjeljak, 1. srpnja na Biljskoj cesti i Nemetinu u organizaciji Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije bit će prvi put obilježena obljetnica blokade UNPROFOR-a koju je tadašnja Zajednica prognanika Hrvatske organizirala 1. srpnja 1994. godine.

Prognanici su, naime, nakon tri godine progonstva bili ogorčeni neučinkovitošću zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) na hrvatskim okupiranim područjima, što je kulminiralo u cijeloj Hrvatskoj.

Naveli su tada da predstavnici UNPROFOR-a ne primjenjuju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN o povratku hrvatskih prognanika, i usporedo s tim asistiraju u daljnjem etničkom čišćenju prognanih Hrvata u hrvatskim područjima pod okupacijom srpske vojske. Ti su postupci izazvali prognanike na akciju blokade hrvatskih cesta za promet vozila UNPROFOR-a, UNHCR-a i ICR-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore zakazan za 23. srpnja

Objavljeno

na

Objavio

“Takav događaj, kojim se s lokalne razine želi na jedan sveobuhvatniji način udahnuti jačanje svekolikih veza Zavičaja i Dijaspore, do sada nigdje nije organiziran. Ideja je iznikla iz dubine srca onih koji su privrženi zavičaju, ma gdje živjeli, prihvaćena je od Općine kao institucionalnog partnera, podržana od Crkve, Nogometnog kluba, mnoštva pojedinaca te Vlade RH, čiji je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH donio Odluku za potporu ovom projektu u vrijednosti od 20.000 kuna. Ovaj iznos je razriješio vrlo važna financijska pitanja vezana za samu manifestaciju, a to znači kako su ovoj manifestaciji udareni čvrsti temelji s ozbiljnim akterima te preostaje na tim temeljima, metaforički rečeno, zidati kuću (manifestaciju) koja će gostoljubivo, kultivirano i civilizirano 23. srpnja dočekati sve one koji se na bilo koji način iz bilo kojih razloga vide dijelom ovog događaja”, napisao je ugledni posavski novinar Pejo Gašparević za www.posavina.org .

Piše: Anto PRANJKIĆ

Koliku ljubav prema svom rodnom kraju izražavaju i koliko naši ljudi izvan Domovine vole zavičaj pokazuju na razne načine. Želja za povezivanjem, konkretnom suradnjom i zajedništvom iskazuje se kroz razna druženja, sportske i kulturne manifestacije, ali postoje i oni koji zagovaraju konkretnije aktivnosti sa željom dugoročnije međusobne suradnje i povezanosti. Najava održavanja Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore, zakazanog za 23. srpnja, pobudila je veliko zanimanje posavske javnosti. I jedne i druge. I zavičajne i izvandomovinske. Ugledni novinar Pejo Gašparević, koji je i sam intenzivno sudjelovao u brojnim razgovorima i komunikaciji glede Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore, kaže kako može posvjedočiti diskretnu ali dojmljivu radoznalost za cijeli događaj posavske javnosti:

– Takav događaj, kojim se s lokalne razine želi na jedan sveobuhvatniji način udahnuti jačanje svekolikih veza Zavičaja i Dijaspore, do sada nigdje nije organiziran. Ideja je iznikla iz dubine srca onih koji su privrženi zavičaju, ma gdje živjeli, prihvaćena je od Općine kao institucionalnog partnera, podržana od Crkve, Nogometnog kluba, mnoštva pojedinaca te Vlade RH, čiji je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH donio Odluku za potporu ovom projektu u vrijednosti od 20.000 kuna, kaže Gašparević i ističe:

– Ovaj iznos je razriješio vrlo važna financijska pitanja vezana za samu manifestaciju, a to znači kako su ovoj manifestaciji udareni čvrsti temelji s ozbiljnim akterima te preostaje na tim temeljima, metaforički rečeno, zidati kuću (manifestaciju) koja će gostoljubivo, kultivirano i civilizirano 23. srpnja dočekati sve one koji se na bilo koji način iz bilo kojih razloga vide dijelom ovog događaja.

Sjajna je ovo prigoda, piše Gašparević za www.Posavina.org, da Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac, bude događaj i mjesto na kojem će se posjetitelji ugodno osjećati i međusobno uvažavati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari