Connect with us

Povijesnice

Brusnik – Sjećanje na 12 virovitičkih junaka

Objavljeno

-

Na današnji dan 29. prosinca 1991. u selu Brusnik poginulo je u zasjedi 12 hrvatskih vojnika iz Virovitice u akciji oslobađanja okupirane Zapadne Slavonije.

Bili su pripadnici legendarne 127. brigade koja je bila jedna od onih koje su ostvarile prve velike uspjehe u oslobađanju Hrvatske.

Zapovjednik Vinko Belobrk bio je prije rata pritvoren i osuđen zbog „afere Špegelj“ u kojoj se pokušalo naoružati goloruke Hrvate Zapadne Slavonije za obranu od JNA i četnika.

Na današnji dan 1991. nakon izbijanja 127. brigade Hrvatske vojske na prometnicu Požega – Pakrac, dio snaga 2. bojne 127. brigade predvođen Vinkom Belobrkom, u cilju zauzimanja što povoljnijih položaja i bolje zaštite spomenute prometnice, pokušao je ovladati selom Brusnik.

Zbog vrlo složenih zemljišnih uvjeta i drugih nepovoljnih okolnosti upali su u zasjedu.

Iz zasjede se najveći dio pripadnika dijela bojne uspio izvući dok je u okruženju ostalo 12 pripadnika i zapovjednik im Vinko Belobrk. Kako su neprijateljske snage bile vrlo jake i dobro utvrđene njihovo spašavanje, odnosno spašavanje eventualno preživjelih nije uspjelo.

Ubrzo se saznalo da je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, a što se moglo utvrditi 7. siječnja 1992. kada su njihovi neprepoznatljivi posmrtni ostatci preuzeti.

Naime nad većinom njih počinjen je ratni zločin, jer su imali ozljede koje nisu nastale u borbi već nakon zarobljavanja.

Stoga se službeno i vodi datum njihove pogibije 7. siječnja.

Uz Vinka Belobrka stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić.

 virovitica.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari