Pratite nas

Gospodarstvo

Brutalna i nezakonita porezna represija za vrijeme KUKURIKU vlasti XIV dio

Objavljeno

na

PROVOĐENJE NEVIĐENE NEZAKONITE I PROTUUSTAVNE POREZNE REPRESIJE NAD HRVATSKIM GRAĐANIMA U POSLJEDNJE 4 GODINE KUKURIKU VLASTI OD 2012. DO 2016. GODINE XIV DIO

U nezakonitim selektivnim poreznim postupcima nad fizičkim osobama građanima kao poreznim obveznicima koji su se provodili od strane Ministarstva financija, Porezne uprave posljednje 4 godine vlasti partijske kukuriku koalicije nad najmanje 4000 uglavnom političkih neistomišljenika o čemu sam već pisao dosta puta, a koji se i dalje nastavljaju provoditi i provode temeljem retrogradnog i neustavnog članka 63. Zakona o porezu na dohodak („Narodne novine” broj 177/04, 73/08, 80/10 , 114/11, 22/12, 144/12, 43/13, 120/13, 125/13, 148/13, 83/14, 143/14).

[ad id=”93788″]

I dalje se ništa ne poduzima da se to spriječi i da se spriječi nastala šteta bez obzira na sve više presuda Visokog upravnog suda RH u korist građana poreznih obveznika. Podnesena je i tužba Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti primjene članka 63. Zakona o porezu na dohodak, a moglo bi biti i kaznenih prijava protiv institucije i aktera koji su zlouporabili položaj i ovlasti.
U ovome XIV dijelu čitajte o još jednom apsurdu nezakonitog postupanja u provođenju postupka po članku 63. Zakona o porezu na dohodak.

Naime kako sam već pisao prvo (1) prvostupanjsko porezno rješenje Ministarstva financija, Porezne uprave, Područnog ureda, Službe za nadzor u jednom gradu fizička osoba kao porezni obveznik dobio je za nadzorom utvrđene obveze doprinosa za obvezna osiguranja od 15.12.2014. godine, odnosno pet (5) mjeseci nakon što je donijeto rješenjem Ministarstva financija, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak, KLASA: UP/II-410-18/13-02/167, URBROJ: 513-04-/14-2 od 17.07.2014. godine i u RRIF br. 2/15, UDK 336.225.6, “Porezi”, da se doprinosi nesmiju obračunavati jer nema zakonske osnove za utvrđivanje doprinosa za obvezna osiguranja u svezi postupka utvrđivanja dohotka po članku 63. Zakona o porezu na dohodak, jer zakonodavac nije konkretnim propisom predvidio utvrđivanje doprinosa po toj osnovi s obzirom da u postupku ispitivanja nesrazmjera imovine i dohotka tj. dohotka, kao razlike između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje, nije poznat isplatitelj dohotka, pa tako ni obveznik plaćanja doprinosa.
Porezni obveznik fizička osoba je pravovremeno uložio žalbu na prvo (1) rješenje koje se nalazi na rješavanju kod Ministarstva financija, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak.
Nakon toga punu godinu dana porezni obveznik je dobio i drugo (2) porezno rješenje Ministarstva financija, Porezne uprave, Područnog ureda u drugom gradu, Ispostava u trećem gradu od 04.12.2015. godine, zaprimljeno dana 09.12.2015. godine koje se odnose na ostatak nadzorom utvrđene obveze poreza na dohodak i prireza, koji su izračunati na temelju izmišljene i nikad ne raspravljene, a ne na zakonu utemeljene porezne osnovice poreza na dohodak.

Znači poreznom obvezniku fizičkoj osobi su poslana dva (2) prvostupanjska rješenje, dva (2) porezna akta koji su poslani temeljem zapisnika o obavljenom nadzoru od 05.09.2014. godine ili sistemom „Fata je Fata a dvaput je dvaput“ rekao bi Mujo, u istom poreznom postupku, pravnoj stvari koji je prvi dio za obvezu doprinosa izdalo Ministarstva financija, Porezna uprave, Područni ured, Služba za nadzor u jednom gradu, a za drugi dio za obvezu poreza na dohodak i prirez prvostupanjsko rješenje je izdalo Ministarstvo financija, Porezna uprava, Područni ured u drugom gradu, Ispostava u trećem gradu, odnosno izdana su dva zasebna porezna akta, rješenja u istoj pravnoj stvari od dvije različite Porezne uprave, dva različita Područna ureda. Još jedan odvojeni postupak Porezna uprava, Područni ured u drugom gradu vodi i protiv supruge poreznog obveznika i još jedan protiv punice poreznog obveznika.

Dakle, ovakvo postupanje poreznog tijela i ovlaštene službene osobe, inspektora izaziva i izazvalo je administrativni kaos i dodatne troškove za poreznog obveznika njegovu suprugu i punicu, odnosno cijelu obitelj, jer se vode dva odvojena postupka za istu poreznu stvar i izdaju dva porezna akta, rješenja za poreznog obveznika, još jedan za njegovu suprugu i još jedan za punicu poreznog obveznika. Porezni obveznik je morao uložiti dva puta istu žalbu odnosno dva pravna lijeka za isti predmet za dva odvojena upravna postupka, porezna akta, rješenja i još jedan za suprugu, umjesto da se predmet spoji u jedan oni se razdvajaju što najprije nije svrsishodno ni ekonomično odnosno protupravno je. Nema nikakvog razloga da se vode dva odvojena postupka u istoj poreznoj stvari i još jedan za suprugu koji se isprepliće zajedno sa dva od poreznog obveznika.

No tu apsurdu nije kraj jer Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak kao ustrojstvena jedinica Ministarstva financija ima svoje urede i područne jedinice i to Središnji ured u Zagrebu, i područne jedinice u Rijeci, Splitu i Osjeku koji rješavaju žalbe protiv upravnih akata Ministarstva financija, Porezne uprave. Budući da su u ovom poreznom postupku, a i u drugim postupcima protupropisno izdana poreznom obvezniku fizičkoj osobi dva (2) prvostupanjska rješenje odnosno dva (2) porezna akta u istom poreznom postupku, pravnoj stvari i još jedno (1) za suprugu koji se isprepliće zajedno sa navedena dva od poreznog obveznika može se dešavati i vjerojatno će se dešavati da Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak Središnji ured u Zagrebu odnosno njihovi upravni savjetnici i viši upravni savjetnici dobiju na rješavanje prvo (1) rješenje, drugo (2) rješenje poreznog obveznika ili treće (3) rješenje za njegovu suprugu ili obrnuto na pojedinačno rješavanje svakog ponaosob u različitom vremenskom razdoblju ili obrnuto jer su i žalbe poslane u različitim vremenskim razdobljima (vremenska razlika je godinu dana i više). Isto tako može se dešavati i dešavati će se da Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak područne jedinice u Rijeci, Splitu i Osjeku isto tako njihovi upravni savjetnici i viši upravni savjetnici dobiju na rješavanje prvo (1) rješenje ili drugo (2) rješenje poreznog obveznika ili treće (3) rješenje za njegovu suprugu ili obrnuto na pojedinačno rješavanje svakog ponaosob u različitom vremenskom razdoblju jer su i žalbe išle u različitom vremenskom razdoblju (vremenska razlika je godinu dana i više) ili obrnuto jer praksa je kako mi reče jedan viši upravni savjetnik da se predmeti šalju svima i svi rješavaju sve.

Dakle zaključak je da se može dešavati i dešavati će se da u istom poreznom postupku-pravnoj stvari se donesu dva različita rješenja u jednom da se žalba odbija i može se pokrenuti upravni spor Visokom upravnom sudu a u drugom da se žalba usvaja i predmet vraća na ponovno postupanje.

POSTAVLJA SE PITANJE KADA ĆE ONI KOJI SU DONIJELI OVAKAV ŠTETAN, RETROGRADAN I NEUSTAVAN ZAKON I ONI PODOBNI POSLUŠNICI KOJI SU PROVODILI NEZAKONITE I NEUSTAVNE POREZNE POSTUPKE TEMELJEM RETROGRADNOG I NEUSTAVNOG ZAKONA, ZAKONA O POREZU NA DOHODAK ČLANAK 63. (NESRAZMJER IMOVINE I DOHOTKA) ODNOSNO SVI ONI KOJI SU ZLOUPOTRIJEBILI OVLASTI I POLOŽAJ KONAČNO ODGOVARATI ZA NASTALU ŠTETU, PROGON I REPRESIJU PREMA GRAĐANIMA POLITIČKIM NEISTOMIŠLJENICIMA ZA VRIJEME PARTIJSKE KUKURIKU VLASTI OD 2012. DO 2016. GODINE, I AMNESTIJU PARTIJINIH PODOBNIKA DO 01.01.2005. GODINE?, PROVODITELJI I EGZEKUTORI OVAKVOG RETROGRADNOG I NEUSTAVNOG ZAKONA I POSTUPAKA JOŠ UVIJEK SJEDE NA RUKOVODEĆIM MJESTIMA UNUTAR POREZNE UPRAVE.

Mr. sc. Robert Knežević, dipl.oec./Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Sever: U Hrvatskoj se od ovih razina plaća ne da živjeti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatskoj trenutačno nedostaje čak 5000 radnika, najviše u turizmu i graditeljstvu. U isto vrijeme na Zavodu za zapošljavanje registrirano je više od 111 000 osoba. Ugostitelji tvrde da su pred kolapsom i od Vlade traže da se poveća kvota za strance. Premijer odgovara: spremni smo razmotriti kvote, ali neka se najprije zaposle naši radnici.

Kakve će to posljedice imati za hrvatski turizam i je li ugrožena turistička sezona? Koji je razlog nedostatka radne snage u HRT-ovoj emisiji Otvoreno odgovarali su Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava; Davor Majetić, glavni direktor HUP-a; Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata; Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje predsjednika HGK-a.

– Politika ove Vlade je da prvenstveno aktiviramo domaću radnu snagu. Oko 20 tisuća anketiranih je izrazilo želju da rade u sezoni. Spajali smo ih s poslodavcima. Ne želimo zaustaviti investicije i odobrili smo 60 tisuća kvota za strane radnike, od toga je 15 tisuća za potrebe turizma.

Cijelo vrijeme pratimo dinamiku tržišta, trenutačno nedostaje 1500 radnih dozvola. Još jednom ćemo promotriti stanje na tržištu rada i spojiti radnike s poslodavcima. Ako to ne bude dostatno Vlada će ići u povećanje kvota. Cilj je i porast plaća što je jako bitan faktor za ostanak građana u Hrvatskoj, kazao je ministar Marko Pavić. Najavio je nove razgovore s poslodavcima.

Majetić: Najbolje i najjeftinije je zaposliti domaće radnike

Davor Majetić se s tim složio. Najbolje i najjeftinije je zaposliti domaće radnike.  “Od jeseni nudimo poslove, učinili smo sve kao poslodavci da zaposlimo domaće radnike. Ako nedostaje radnika, prisiljeni smo tražiti vani. Najviše nas zabrinjavaju male i srednje firme. Ljudi odlaze, sezona je počela, a konkurencija je nemila. Prihodi države u Hrvatskoj su 47 posto BDP-a, a u Irskoj je to 30 posto, kazao je. Smatra kako treba smanjiti troškove poslovanja, kako bi se ta sredstva prelila u plaće.

Ostojić: Nema vremena za analize i sastanke

Veljko Ostojić potvrdio je da je sezona ugrožena. Manji broj radnika znači znatno nižu kvalitetu, kazao je. Iznio je podatak da je jedna od najvećih hotelskih kompanija u Hrvatskoj još u prosincu prošle godine iskazala interes za radnom snagom na Zavodu za zapošljavanje, a te potrebe još nisu riješene. “Što još moramo učiniti, da nas se ozbiljno shvati?”, upitao je. Nema vremena za analize i sastanke, zaključio je. Prosječna plaća konobara s hotelskim kompanijama s kojima komunicira je 5.500 kn neto, bez dodataka.

Sever: U Hrvatskoj se od ovih razina plaća ne da živjeti

– Hrvatska je dugi niz godina svoju konkurentnost gradila na obespravljenim radnicima. To se događa i danas. Zašto su otišli ljudi vani – zato što je ukupni bruto trošak rada u Hrvatskoj 10,9 eura, a prosjek u EU 27,4 eura. U Hrvatskoj se od ovih razina plaća ne da živjeti. Uvoz jeftine radne snage i drži niske plaće u Hrvatskoj, kazao je Krešimir Sever.

Vidović: Velika se bitka za radnike vodi u Europi

Davorko Vidović kazao je kako je kvotni model uvoza radne snage “tehnički” neodrživ. Hrvatska ne može bez stranih radnika i velika se bitka za radnike vodi u Europi. Imamo dramatičke demografske pokazatelje koji će biti i gori. Bilo je očekivano da ljudi odu, jer su u našem susjedstvu zemlje koje imaju najveće standarde. Posao je države da omogući da radnik od svoje plaće može dobro živjeti, zaključio je. Smatra da se Hrvatska mora otvoriti, ali i stvarati atraktivna radna mjesta.

“U turizmu radi 8 posto radnika, a stvore 22 posto BDP-a”

– Pitanje je koliko je plaćena i po kojim uvjetima radi jedna sobarica u nekom malom hotelu u Austriji. Mi ne tražimo modele da u Hrvatskoj bude bolje. Hrvatska prednjači u Europskoj uniji po zapošljavanju na određeno vrijeme, kazao je Krešimir Sever. Naveo je podatak da u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj radi 8 posto radnika, a stvore 22 posto BDP-a. Toliko veliku masu stvore, a imaju tako male plaće. Gdje, pobogu nestane ta razlika?, upitao je Krešimir Sever.

Prema analizi HUP-a 20 posto ljudi iz Hrvatske odlazi zbog malih plaća, a 60 posto je onih koji ne vjeruju u bolju budućnost, naveo je Davor MajetićVeljko Ostojić je kazao kako je neto dobit turističkog sektora 2017. iznosila 5,6 posto. Iz toga treba izdvojiti i za investicije. Dajte nam bolje okvire poslovanja da bi imali od čega i plaće povećati, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Održan sastanak – Pet zaključaka za spas Aluminija

Objavljeno

na

Objavio

U Sarajevu je danas održan sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima mostarskog Aluminija i ministricom financija u Vladi FBiH Jelkom Miličević.

Džindić je kazao da će predstavnici Vlade FBiH i resorno ministarstvo u narednih desetak dana pozvati sve predstavnike dioničara Aluminija za pronalaženje dugoročnog rješenja, piše Klix.ba.

“Mi ćemo poslati zahtjev i Vladi Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica, ali i ostalim dioničarima. Do kraja ovog tjedna ćemo sjesti i predložiti odgovarajuće zaključke, prezentirati model koji smo prezentirali i radnoj grupi”, kazao je Džindić.

Federalni ministar je naveo zaključke na kojima će se raditi u narednim danima. On je istaknuo da Vlada FBiH nema potpunu moć odlučivanja u Aluminiju.

Prvi zaključak je da se Aluminij zadužuje da pokrene traženje strateškog partnera iz ovog sektora.

“Zadužuju se UO i uprava Aluminija da poduzmu sve aktivnosti i pripremne radnje za otvaranje stečajnoj postupka te mogućnost kontroliranog stečaja uz postepeno smanjenje proizvodnje. To je solucija ako prva i druga opcija ne krenu smjerom kojim želimo”, dodao je.

On je kao četvrti zaključak naveo zaduženje Upravnom odboru i upravi Aluminija da iznesu pripreme i program koji će koristiti u slučaju gašenja proizvodnje i financijsku konstrukciju.

“Uprava i UO moraju donijeti i usvojiti program i dostaviti ga Vladi FBiH kako bi imali sve spremno ako prijedlog 1 i 2 ne dožive uspjeh”, poručio je Džindić.

Kao peti zaključak se navodi odluka da se u tijeku ovog tjedna održi sastanak s upravom Elektroprivrede u Sarajevu i Elektroprivrede HZHB s ciljem pronalaska mogućnosti za opskrbljivanje električnom energijom.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević je poručila da je na sastanku prebacivana odgovornost i da je osjetila nemoć Vlade da zaštiti svoj udio te dodala da su svi suočeni s mogućnošću gubitka tisuću radnih mjesta.

Direktor Aluminija Dražen Pandža je kazao da ta tvrtka doživljava finalnu krizu i da ovako više ne može poslovati jer su gubici preveliki i da je potrebno konačno rješenje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari