Pratite nas

Gospodarstvo

Brutalna i nezakonita porezna represija za vrijeme KUKURIKU vlasti XIV dio

Objavljeno

na

PROVOĐENJE NEVIĐENE NEZAKONITE I PROTUUSTAVNE POREZNE REPRESIJE NAD HRVATSKIM GRAĐANIMA U POSLJEDNJE 4 GODINE KUKURIKU VLASTI OD 2012. DO 2016. GODINE XIV DIO

U nezakonitim selektivnim poreznim postupcima nad fizičkim osobama građanima kao poreznim obveznicima koji su se provodili od strane Ministarstva financija, Porezne uprave posljednje 4 godine vlasti partijske kukuriku koalicije nad najmanje 4000 uglavnom političkih neistomišljenika o čemu sam već pisao dosta puta, a koji se i dalje nastavljaju provoditi i provode temeljem retrogradnog i neustavnog članka 63. Zakona o porezu na dohodak („Narodne novine” broj 177/04, 73/08, 80/10 , 114/11, 22/12, 144/12, 43/13, 120/13, 125/13, 148/13, 83/14, 143/14).

[ad id=”93788″]

I dalje se ništa ne poduzima da se to spriječi i da se spriječi nastala šteta bez obzira na sve više presuda Visokog upravnog suda RH u korist građana poreznih obveznika. Podnesena je i tužba Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti primjene članka 63. Zakona o porezu na dohodak, a moglo bi biti i kaznenih prijava protiv institucije i aktera koji su zlouporabili položaj i ovlasti.
U ovome XIV dijelu čitajte o još jednom apsurdu nezakonitog postupanja u provođenju postupka po članku 63. Zakona o porezu na dohodak.

Naime kako sam već pisao prvo (1) prvostupanjsko porezno rješenje Ministarstva financija, Porezne uprave, Područnog ureda, Službe za nadzor u jednom gradu fizička osoba kao porezni obveznik dobio je za nadzorom utvrđene obveze doprinosa za obvezna osiguranja od 15.12.2014. godine, odnosno pet (5) mjeseci nakon što je donijeto rješenjem Ministarstva financija, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak, KLASA: UP/II-410-18/13-02/167, URBROJ: 513-04-/14-2 od 17.07.2014. godine i u RRIF br. 2/15, UDK 336.225.6, “Porezi”, da se doprinosi nesmiju obračunavati jer nema zakonske osnove za utvrđivanje doprinosa za obvezna osiguranja u svezi postupka utvrđivanja dohotka po članku 63. Zakona o porezu na dohodak, jer zakonodavac nije konkretnim propisom predvidio utvrđivanje doprinosa po toj osnovi s obzirom da u postupku ispitivanja nesrazmjera imovine i dohotka tj. dohotka, kao razlike između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje, nije poznat isplatitelj dohotka, pa tako ni obveznik plaćanja doprinosa.
Porezni obveznik fizička osoba je pravovremeno uložio žalbu na prvo (1) rješenje koje se nalazi na rješavanju kod Ministarstva financija, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak.
Nakon toga punu godinu dana porezni obveznik je dobio i drugo (2) porezno rješenje Ministarstva financija, Porezne uprave, Područnog ureda u drugom gradu, Ispostava u trećem gradu od 04.12.2015. godine, zaprimljeno dana 09.12.2015. godine koje se odnose na ostatak nadzorom utvrđene obveze poreza na dohodak i prireza, koji su izračunati na temelju izmišljene i nikad ne raspravljene, a ne na zakonu utemeljene porezne osnovice poreza na dohodak.

Znači poreznom obvezniku fizičkoj osobi su poslana dva (2) prvostupanjska rješenje, dva (2) porezna akta koji su poslani temeljem zapisnika o obavljenom nadzoru od 05.09.2014. godine ili sistemom „Fata je Fata a dvaput je dvaput“ rekao bi Mujo, u istom poreznom postupku, pravnoj stvari koji je prvi dio za obvezu doprinosa izdalo Ministarstva financija, Porezna uprave, Područni ured, Služba za nadzor u jednom gradu, a za drugi dio za obvezu poreza na dohodak i prirez prvostupanjsko rješenje je izdalo Ministarstvo financija, Porezna uprava, Područni ured u drugom gradu, Ispostava u trećem gradu, odnosno izdana su dva zasebna porezna akta, rješenja u istoj pravnoj stvari od dvije različite Porezne uprave, dva različita Područna ureda. Još jedan odvojeni postupak Porezna uprava, Područni ured u drugom gradu vodi i protiv supruge poreznog obveznika i još jedan protiv punice poreznog obveznika.

Dakle, ovakvo postupanje poreznog tijela i ovlaštene službene osobe, inspektora izaziva i izazvalo je administrativni kaos i dodatne troškove za poreznog obveznika njegovu suprugu i punicu, odnosno cijelu obitelj, jer se vode dva odvojena postupka za istu poreznu stvar i izdaju dva porezna akta, rješenja za poreznog obveznika, još jedan za njegovu suprugu i još jedan za punicu poreznog obveznika. Porezni obveznik je morao uložiti dva puta istu žalbu odnosno dva pravna lijeka za isti predmet za dva odvojena upravna postupka, porezna akta, rješenja i još jedan za suprugu, umjesto da se predmet spoji u jedan oni se razdvajaju što najprije nije svrsishodno ni ekonomično odnosno protupravno je. Nema nikakvog razloga da se vode dva odvojena postupka u istoj poreznoj stvari i još jedan za suprugu koji se isprepliće zajedno sa dva od poreznog obveznika.

No tu apsurdu nije kraj jer Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak kao ustrojstvena jedinica Ministarstva financija ima svoje urede i područne jedinice i to Središnji ured u Zagrebu, i područne jedinice u Rijeci, Splitu i Osjeku koji rješavaju žalbe protiv upravnih akata Ministarstva financija, Porezne uprave. Budući da su u ovom poreznom postupku, a i u drugim postupcima protupropisno izdana poreznom obvezniku fizičkoj osobi dva (2) prvostupanjska rješenje odnosno dva (2) porezna akta u istom poreznom postupku, pravnoj stvari i još jedno (1) za suprugu koji se isprepliće zajedno sa navedena dva od poreznog obveznika može se dešavati i vjerojatno će se dešavati da Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak Središnji ured u Zagrebu odnosno njihovi upravni savjetnici i viši upravni savjetnici dobiju na rješavanje prvo (1) rješenje, drugo (2) rješenje poreznog obveznika ili treće (3) rješenje za njegovu suprugu ili obrnuto na pojedinačno rješavanje svakog ponaosob u različitom vremenskom razdoblju ili obrnuto jer su i žalbe poslane u različitim vremenskim razdobljima (vremenska razlika je godinu dana i više). Isto tako može se dešavati i dešavati će se da Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak područne jedinice u Rijeci, Splitu i Osjeku isto tako njihovi upravni savjetnici i viši upravni savjetnici dobiju na rješavanje prvo (1) rješenje ili drugo (2) rješenje poreznog obveznika ili treće (3) rješenje za njegovu suprugu ili obrnuto na pojedinačno rješavanje svakog ponaosob u različitom vremenskom razdoblju jer su i žalbe išle u različitom vremenskom razdoblju (vremenska razlika je godinu dana i više) ili obrnuto jer praksa je kako mi reče jedan viši upravni savjetnik da se predmeti šalju svima i svi rješavaju sve.

Dakle zaključak je da se može dešavati i dešavati će se da u istom poreznom postupku-pravnoj stvari se donesu dva različita rješenja u jednom da se žalba odbija i može se pokrenuti upravni spor Visokom upravnom sudu a u drugom da se žalba usvaja i predmet vraća na ponovno postupanje.

POSTAVLJA SE PITANJE KADA ĆE ONI KOJI SU DONIJELI OVAKAV ŠTETAN, RETROGRADAN I NEUSTAVAN ZAKON I ONI PODOBNI POSLUŠNICI KOJI SU PROVODILI NEZAKONITE I NEUSTAVNE POREZNE POSTUPKE TEMELJEM RETROGRADNOG I NEUSTAVNOG ZAKONA, ZAKONA O POREZU NA DOHODAK ČLANAK 63. (NESRAZMJER IMOVINE I DOHOTKA) ODNOSNO SVI ONI KOJI SU ZLOUPOTRIJEBILI OVLASTI I POLOŽAJ KONAČNO ODGOVARATI ZA NASTALU ŠTETU, PROGON I REPRESIJU PREMA GRAĐANIMA POLITIČKIM NEISTOMIŠLJENICIMA ZA VRIJEME PARTIJSKE KUKURIKU VLASTI OD 2012. DO 2016. GODINE, I AMNESTIJU PARTIJINIH PODOBNIKA DO 01.01.2005. GODINE?, PROVODITELJI I EGZEKUTORI OVAKVOG RETROGRADNOG I NEUSTAVNOG ZAKONA I POSTUPAKA JOŠ UVIJEK SJEDE NA RUKOVODEĆIM MJESTIMA UNUTAR POREZNE UPRAVE.

Mr. sc. Robert Knežević, dipl.oec./Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

HDZ BiH optužuje SDP, SDA, HSP i NSRZB za stanje u Aluminiju

Objavljeno

na

Objavio

Iz mostarskog odbora stranke navode kako je za propast Aluminija kriva ”platformaška uprava” SDP-a, SDA, HSP-a i NSRZB-a.

”Poticatelji destabilizacije i sukoba, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, u još jednom navratu zapaljive retorike i političke neodgovornosti, kroz svoju je Županijsku organizaciju HNŽ-a pozvala na rušenje uspostavljenog konstruktivnog dijaloga Kriznog odbora Aluminija d.d. koji intenzivno radi na stabilizaciji navedenog poduzeća”, naveli su u ponedjeljak iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar.

Iz mostarskog odbora stranke navode kako je za propast Aluminija kriva ”platformaška uprava” SDP-a, SDA, HSP-a i NSRZB-a.

”Važno je napomenuti da je po odlasku uprave 2009. godine, poslovanje Aluminija zaključeno sa 94.000.000 KM u plusu, dok je platformaška uprava SDP-a, SDA, HSP-a i NSRZB-a u razdoblju od 2011. do 2015. godine nanijela nepopravljivu štetu i zaključila poslovanje s 310.000.000 KM u minusu, što je zacementiralo posljedice od kojih se Aluminij nikada nije uspio oporaviti.

Nakon odlaska platformaške uprave, Aluminij je, noseći se sa ogromnim obavezama iz prethodnih godina, ipak ostvarivao trostruko manji gubitak, ali osakaćen prethodnim krađama za vrijeme platforme, čiji je istaknuti član SDP i bio, se nije uspio izboriti za vlastitu opstojnost”, priopćeno je.

”Osuđujemo sve zlonamjerne i neumjesne istupe onih koji kroz svoj politički angažman pokušavaju naštetiti radnicima i poduzeću Aluminij d.d. Ne očekujemo da će se oni koji s margine promatraju zajedničke napore Kriznog odbora na osiguravanju sigurne budućnosti radnika, njihovih obitelji i svih zahvaćenih stanjem u Aluminiju, suzdržati od napada i omalovažavanja pokušaja za unaprjeđenje stanja u poduzeću Aluminij d.d.”, naveli su. Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, kako tvrde, ostaje ustrajna u naporima za pomoć u osiguravanjem postojanih i perspektivnih prilika koje će dugoročno osigurati radna mjesta i budućnost radnika u Aluminiju.

”Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar napominje da SDP BiH licemjerno zaboravlja da su upravo oni jedan od glavnih i besramnih krivaca za današnju tešku situaciju u kojoj se našao Aluminij i koja se sada pokušava na sve moguće načine sanirati”, priopćeno je iz GO HDZ-a.

Podsjećamo, županijska organizacija SDP-a HNŽ-a pozvala je u ponedjeljak HDZ BiH da se, kako su naveli, prestane igrati sa radnicima Aluminija sa nerealnim planovima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Uprava Aluminija kaže da nema novca za pokretanje proizvodnje

Objavljeno

na

Objavio

Uprava Aluminija izvijestila je javnost kako ne raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za pokretanje procesa proizvodnje te da obećana sredstva koja su trebala biti osigurana do 1. kolovoza još uvijek nisu uplaćena.

Za 1. rujna bio okvirno postavljen termin početka rada ljevaonice, ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. kolovoza. Međutim, kako se navodi u priopćenju uprave, do danas nije osigurana potrebna novčana potpora te se proces pokretanja proizvodnje nije realizirao.

“Trenutna očekivanja javnosti su usmjerena na pokretanje pogona Aluminija, i to najprije ljevaonice, zatim anoda te u konačnici elektrolize, uz zadržavanje radnika.

Zasad, nažalost, nema naznaka koje bi potvrdile da će Društvo Aluminij uskoro raspolagati novčanim sredstvima kako bi se ostvarilo ono što svi priželjkujemo – pokretanje svih pogona Aluminija”, navode iz te kompanije.

S obzirom na to da se iz sredstava Aluminija novac ne može osigurati u potpunosti, Uprava Društva očekuje novčanu pomoć i za otpremnine djelatnicima koji bi planom restrukturiranja u početnoj fazi bili tehnološki višak.

“Naglašavamo da će Društvo, putem određenih internih resursa, pokušati osigurati dio novca, no ne može osigurati sav novac koji je potreban da bi se proveo plan zbrinjavanja u predviđenom roku”, priopćili su iz Aluminija.

BiH: Financijska policija počela istraživati prijave o zlouporabama u Aluminiju
07.08.2019.

Dodaje se kako je Uprava Društva u kontaktu s jednim potencijalnim investitorom te se trenutačno dostavlja potrebna dokumentacija za obradu podataka, dok se povratne informacije i odluke potencijalnog investitora očekuju u predstojećem periodu.

Iz Aluminija su podsjetili kako je prije samog gašenja kompanije Uprava Društva upoznala javnost i Vladu FBiH sa situacijom u Društvu te zamolila Vladu za pomoć u nadilaženju problema koji su se, prije svega, odnosili na nekonkurentnu cijenu električne energije koju je Aluminij d.d. plaćao.

U cilju rješavanja problema, Uprava Društva je, kako se navodi, dala konkretne prijedloge za nabavu te formiranje cijene struje putem diferencije potrošača po snazi (iznad 1 TW cijena, znatno niža, se formira prema Europskoj burzi) te skretala pozornost na neutemeljeno uključivanje cijene CO2 certifikata prema Aluminiju kao korisniku van EU, čime su troškovi električne energije porasli za 8-10 €/MWh.

Nažalost, nijedna inicijativa ili prijedlog nisu bili prihvaćeni, naglašavaju iz Uprave Aluminija.

“Gašenjem pogona u Aluminiju d.d. Mostar, 10. srpnja ove godine, stekli su se svi uvjeti za proglašenje stečaja, zbog čega je Uprava kompanije trebala postupiti po zaključku Nadzornog odbora za otvaranje navedenog postupka upućivanjem zahtjeva nadležnom sudu.

Međutim, nedugo nakon gašenja proizvodnje, utemeljeno je ‘Krizno vijeće’ kojega su činili predstavnici sindikata radnika, Nadzornog odbora, Uprave Društva, politički predstavnici HNS-a i Vlade Federacije BiH. Na prvim je sastancima zauzet jasan stav da se neće pokrenuti stečaj, nego da će se pokušati iznaći rješenje i ispitati sve mogućnosti ponovnoga pokretanja proizvodnje uz obvezu zbrinjavanja radnika.

Na tim sastancima je obećana potpora za pronalazak financijskih sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje, te pitanja isplate otpremnina i uvezivanje staža (napominjemo kako je dio ovog procesa u fazi rješavanja)”, navodi se dalje u priopćenju.

Nakon toga Uprava Društva je krenula u realizaciju zadataka koje je dobila putem sastanaka Kriznog vijeća, izradila je Plan restrukturiranja kompanije i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Prema tom planu, početka rada tvornice podijeljen je u tri faze – prvo bi s radom trebao započeti pogon ljevaonice, zatim anoda te u konačnici elektroliza. U okviru prve faze predviđeno je zapošljavanje 350 djelatnika, od čega 74 posto u proizvodnji.

Sukladno toj dinamici predstavljeni su i okvirni iznosi financijskih sredstava potrebnih za pokretanje procesa proizvodnje, a kojima Društvo ne raspolaže.

“Ova kompanija bila je i ostat će ponos Mostara i Hercegovine, stoga pozivamo sve da se priključe naporima za ponovno pokretanje proizvodnje za što zasigurno postoji i nada i smisao”, poručili su iz Aluminija. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari