Pratite nas

Iz Svijeta

Bruxelles: ‘Najgori ste u EU, otkad ste postali članica niste se s mjesta maknuli’

Objavljeno

na

Europska unija ulazi u novu fazu, novi stil, Junckerov, Timmermansov i Tuskov nazire se u Bruxellesu, nove su ideje o rastu i o energiji, nova je pojava Hladnog rata, a malo tko, osim uskog sloja hrvatskih elita koje su vezane uz Bruxelles o tome nešto zna. Ne trebaju nam ankete javnoga mnijenja.

Fatalan propust, velika pogreška, bila je nespremnost SDP-ovih ministara Zorana Milanovića za svakodnevni, dosadni posao koji je tražio zadatak članstva. Početni moment bio je izgubljen, a kasnije jako pokvaren premijerovim iracionalnim i štetnim inzistiranjem na „lex Perković“, čime je demonstrirao da vrh države ne razumije duh zajedničkog uhidbenog naloga.

Duh, smisao jest u tome da EU kao organizacija ovisi o poštivanju dogovora. Dok se dogovor sklapa, svatko se može prenemagati, kad se sklopi, onda je zaključano. To je u EU tako od pamtivijeka, i tako će i ostati. Nema durenja. Nema pokušaja da se sistem i dogovor kreativno izigra u posljednjem momentu. Odnosno ima, ali treba znati gdje se smije i može, a gdje ćeš se sklizati na guzi na ulaštenom briselskom parketu. Prva lekcija: ugovori i dogovori se poštuju, a također se poštuje i politička realnost. U ovom trenutku, mi smo najlošija zemlja u Europskoj uniji. Zar nam to treba? Jesmo li ušli zato da budemo najgori?

Kad je Grčka bila kandidat, gotovo se vrijeđala što se od nje traže proeuropske reforme, makar su u ono doba bile rudimetnarne, a argumentirala je da je kolijevka europske demokracije. Isto tako i Hrvatska se opirala reformama, i smatrala da Bruxelles pretjeruje, jer smo mi oduvijek bili europsko društvo.

Stara Grčka bila je kolijevka demokracije, ali danas Grci jedva razumiju što netko kaže u Bruxellesu, kao da se radi o dva svijeta, a ne o jednoj uniji.

Elite to znanje nisu prenijele na narod. Europska unija povezanija je i međuovisnija nego što prosječni Grk misli.

Ako izaberu Aleksisa Ciprasa, te ako u tom slučaju Cipras ostane isti ovakav kakav je sad, njih će EU pustiti niz vodu. Eurozona je sad dovoljno jaka da može izdržati bankrot Grčke, i da je može torpedirati iz sustava zajedničke valute. Jedini koji će patiti bit će Grci. Dakle, iluzija je da Grci ili neki drugi u EU mogu izabrati koga god žele.

Politički izbor mora se odvijati unutar velikih stranaka koje su prihvatile osnovne postavke, osnovne vrijednosti EU. Ako se ispada izvan srednjostrujaštva, onda su posljedice ozbiljne. To je sigurno nešto što mnogi u Grčkoj neće razumjeti, jer će si reći – pa valjda možemo izabrati za vođu onoga koga mi hoćemo. Možete, ali ne u EU.

Slično je prošao i mađarski premijer Viktor Orban. I on je nekoliko mjeseci nastojao nametnuti svoja financijska i pravosudna rješenja koja su bila drugačija od dogovora i ugovora koji su postojali u EU-u.

Ali, Orban je pametan – sve što mu je bilo prigovoreno je nakon kraće i uzaludne borbe povukao i jedino gdje još gazi, to su mediji. Dakle, u EU postoji dosta široka margina djelovanja, ali se ne izlazi izvan nje. Viktor Orban je relativno brzo shvatio što mu se poručuje iz Bruxellesa, za razliku od Grka.

I Mađari i Grci razočarani su Europskom unijom. Grci zato jer misle da se suviše miješala u njihov život i jer im je nastojala iskorijeniti klijentističku demokraciju koja im se sviđala, i na kojoj su, dok je bilo slobodnog posuđivanja, živjeli.

Mađari su razočarani zato jer se Bruxelles ne miješa dovoljno, jer misle da je Orbanu ostavljeno previše na volju. U Grčkoj, EU se prihvaćala kao poželjna dok je bila, plaćanjima, suučesnik u održavanju klijentizma. Kad se u Bruxellesu, zbog opće krize, promijenila filozofija, onda su Grci zamrzili simbol te promjene, Angelu Merkel.

U svakom slučaju, grčke elite nisu uspjele objasniti Grcima bit pristupanja Uniji, a niti promjenu kursa. Sad Grci mrze sve oko EU, ali ipak ih većina zna da im je bolje unutra, nego vani, na pustopoljini.

S druge strane europske granice i za Grčku i za Hrvatsku i za Bugarsku i Rumunjsku je Balkan, koji je u zapadnoeuropskoj fantaziji mračno, neuređeno, divlje mjesto, neka vrst tamnog kolektivnog nesvjesnog Europe, poprište zadnjog velikog sukoba, lokacija koju EU usprkos velikim ambicijama nije uspjela „urediti“, tj. europeizirati.

Najviše nade polagane su upravo u Hrvatsku, za koju se smatralo da će se bez ikakvog problema, glatko, kao podmazana, uklopiti u ostatak Unije. No, to se nije dogodilo. Mnogi su pet puta zbunjeniji danas oko Europske unije nego za vrijeme pregovora. Sad je pitanje jesu li hrvatske elite uspjele objasniti javnosti da je EU projekt dobar za sve. Da je onog trena kad je Hrvatska pristupila Grčićevo Ministarstvo bilo spremno, projekti bi već bili u realizaciji, ali kako su oni kasnili, posljedični su kasnili svi drugi u zemlji…

Nedjeljnji Jutarnji

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari