Pratite nas

BiH

Bruxellesom se danas brani Sarajevo. Das ist Europa?!

Objavljeno

na

Srbi pravoslavci ovog su vikenda slavili Vidovdan. Stoljećima je taj blagdan bio sinonim za obilježavanje Kosovske bitke. U kojoj Srbi prije više od 600 godina (1389.) nisu pobijedili Turke.

U posljednjem desetljeću izgubili su rat i od Albanaca. Kosovo više nije dio Srbije. A ono malo preostalog utjecaja pokušavaju predstaviti pobjedom. Više na to ne nasjedaju njihovi sunarodnjaci. Smatraju se izdanima. Zbog toga su u subotu, na Vidovdan, na kosovskom Gazimestanu izviždali “svoga” predsjednika Tomislava Nikolića.

Poučeni iskustvom da nije dug put od “iskrivljivanja povijesti” do gubitka teritorija, Srbi u BiH nisu prepustili slučaju obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata. Pucanj 28. lipnja 1914., na Vidovdan, srpskog pripadnika Mlade Bosne Gavrila Principa na austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda predstavili su kao herojski čin.
One koji tako ne misle optužili su za reviziju povijesti. U svom dijelu BiH organizirali su niz manifestacija kojima su ispričali svoju istinu. A sve u cilju ojačavanja teritorija Republike Srpske, koji bi i zbog izgubljenih kosovskih teritorija Srbima u međunarodnoj trgovini mogao biti kompenzacija. I to tako što bi svjetski vladari odobrili odcjepljenje RS-a od BiH. Ovoga puta Srbima to, prije svega, ne dopuštaju Bošnjaci (muslimani).
panorama sa 1

Zbog takvih političkih igara i svađa unutar BiH obilježavanje Sarajevskog atentata bio je fijasko. Bilo je to daleko od najavljivanog svjetskog festivala mira. Umjesto prvobitno zamišljenog summita svjetskih državnika, proteklog vikenda u Sarajevo su došli tek regionalni predsjednici. Ključne europske zemlje poslale su niža izaslanstva, odnosno diplomate.

Oprezni svjetski čelnici nisu htjeli svojim dolaskom u Sarajevo slati bilo kakve poruke koje bi se mogle dvojako tumačiti. Svi su svjesni da unutar BiH ne postoji minimalan konsenzus ni oko bliže ni oko dalje povijesti. Sarajevski hitac Gavrila Principa ispaljen prije sto godina, koji je bio okidač za Prvi svjetski rat, i danas i te kako izaziva prijepore.

Istog dana kada je svirala Bečka filharmonija u Sarajevu Srbi su održali svoju vjersko-nacionalnu svečanost u Andrićgradu (Višegrad). Glazba iz sarajevske Vijećnice i Kusturičina Andrićgrada nije nadglasala bosanskohercegovačke političare. U funkciji budućih ratova žestoko su branili istinu o tome je li Gavrilo Princip terorist ili heroj.

Za razliku od BiH, neki od ključnih aktera Velikog rata, Austrija, Njemačka i Francuska se povezuju. Mala BiH se i zbog toga dijeli. Dok Srbi i Bošnjaci ratuju za svoju istinu, Hrvati su nekako po strani. Iako je austrougarska vladavina umnogome obilježila i hrvatsku povijest. Mnogi Hrvati u to doba podržavali su ideju trijalizma, odnosno reorganizaciju Austro-Ugarske po kojoj bi Južni Slaveni, dakle i Hrvati, postali treća federalna jedinica u toj dvojnoj monarhiji. Za tu ideju zalagao se upravo Ferdinand. Protiv su pak žestoko bili Mađari. Ali i Srbi. Prema nekim povjesničarima, to je bio pravi povod za ubojstvo Franje Ferdinanda.

Priliku velikog spektakla obljetnice Sarajevskog atentata u funkciji mira BiH nije znala iskoristiti. Baš kao što nije znala izvući pouke iz Prvog svjetskog i svih prijašnjih i kasnijih ratova. Zbog toga će opasnost od nekih atentata visjeti i nad idućim naraštajima.

Kada već nisu pronađene pouke u 28. lipnju i dalekim ratovima, onda bi možda mogle u 1. srpnju i bliskoj povijesti. BiH danas mora slaviti prvu godišnjicu kada joj je Europa došla na granice. Zbog mira u regiji, treba priželjkivati brzu “okupaciju” EU na BiH. Nije to više ona Europa sa svojim carstvima iz nekih prošlih stoljeća. Nitko više od njih ne pomišlja na kolonijalan odnos prema BiH. Danas je svi žele kao svoju ravnopravnu, EU članicu. Kako bi postala dio te velike obitelji, BiH se mora umjesto borbe za bolju prošlost okrenuti slavljenju budućnosti. U protivnom, ostat će sama na “brdovitom Balkanu”. Poput bombaša samoubojice. Ne bori se više za “mladu Bosnu” s Gavrilom Principom i sličnim “ratnim herojima”. Baš kao što ni Sarajevo više nije Valter. Bruxellesom se danas brani Sarajevo. “Das ist Europa?!”.

JozoPavković/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Odjel za branitelje HNS-a: Ispaljeni hici Bakira Izetbegovića prema NATO-u i Europskoj uniji!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović vidno je uzrujan. Razlog u tome leži u zacrtanom europskom putu BiH ali i očekivanju pravomoćne presude MKSJ u predmetu „Prlić i ostali“, zakazanoj za 29. studenog ove godine.

Bakir Izetbegović, nedvojbeno, pokušava voditi politiku temeljenu na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske suradnje (OIS), koja je već 1992. godine na summitu u Meki, zaključila kako BiH treba postati neovisna država pod muslimanskim, vodstvom.

Upravo zbog toga, Bakir Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realiziranju tih ciljeva, aktualni čelnik SDA grubo krši povijesne činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti povijest i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH.

Uoči obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne, bošnjački član Predsjedništva BiH boravio je u Mostaru i one koji su početkom rata obranili najveći dio BiH iznova izjednačio s agresorom.

Pri tome, Izetbegović zaboravlja činjenicu da bi bez Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog vijeća obrane, kao i pomoći Republike Hrvatske, BiH šaptom pala već 1992. godine.

Pokušavajući istrajati na prikazivanju Bošnjaka kao jedinih žrtava rata, Izetbegović grubo ignorira povijesne činjenice, a one govore da je sa područja pod nadzorom HVO-a, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 112.000 nehrvata.

Sa područja pod nadzorom Armije BiH, protjerano je, ili su napustili prostor kao posljedica rata, 529.000 nebošnjaka. Sa područja pod nadzorom VRS, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 586.000 nesrba.  Grubo manipiulirajući činjenicama, Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti Bošnjake kako su oni jedine žrtve rata i kao takvi baštine nekakvo posebno pravo na budućnost BiH.

U tom kontekstu, njegovi najnoviji istupi su u funkciji mobiliziranja Bošnjaka pred presudu Haškog suda zakazanu za 29. studenog. Nedvojbeno je kako Bakir Izetbegović bolje od nas zna kakvim je sve konstrukcijama bošnjačka strana u prošlosti “zatrpavala” haško tužiteljstvo, pokušavajući rat u BiH okarakterizirati međunarodnim, a Republiku Hrvatsku i HZ Herceg Bosnu prikazati kao agresore.

Međutim, sad kad je kompletna ta igra razotkrivena i pad teze o tzv. Udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom čini se vrlo izvjesnim, Bakir Izetbegović se odlučio na pobunu vlastitog naroda.

Takvim postupcima, Izetbegović zapravo pokušava preusmjetriti Bošnjake protiv europskog i atlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu. Upravo iz tog razloga, Bakir Izetbegović svaki pokušaj rasprave o unutarnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma. Naravno, to je unutarnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti. Čim prije, tim bolje.

Međutim, to će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari