Connect with us

Hrvatska

Budimir će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Objavljeno

on

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir potvrdio je kako se na predstojećim općim izborima u BiH planira kandidirati za hrvatskog člana državnog predsjedništva.
“Ne odustajem od razmišljanja da ova kandidatura ima izglede i uvjeren sam da su ti izgledi veliki”, kazao je Budimir u intervjuu koji je u subotu objavilo sarajevsko “Oslobođenje”. Budimir je ujedno predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP) utemeljene prije nešto manje od godinu dana a čine je uglavnom nekadašnji članovi Hrvatske stranke prava (HSP) koji su bili nezadovoljni svojim statusom i odnosima u njoj.Budimir nije pojasnio planira li SPP s nekim koalirati i čiju potporu u izbornoj utrci očekuje.

Potvrdio je jedino kako SPP ostaje opredijeljen za zajednički nastup sa šest drugih hrvatskih i bošnjačkih stranaka na teritoriju Republike Srpske odnosno na izborima za zastupnike u entitetskom i državnom parlamentu koji se biraju s područja RS.

Sadašnji predsjednik FBiH 2013. je bio uhićen i u pritvoru je proveo gotovo mjesec dana zbog sumnje u zloporabu položaja i korupciju.

Optužni prijedlog je na kraju proslijeđen županijskom tužiteljstvu u Sarajevu i još nije potvrđen niti je izgledan početak sudskog procesa.

Budimir je za sada prvi koji je najavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima što bi se trebali održati 12. listopada.

Dvije najveće hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990. još nisu postigle punu suglasnost o tome hoće li istaknuti zajedničkog kandidata za tu poziciju i o tome još pregovaraju.

Izvjesno je da se sadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić neće moći ponovno kandidirati jer mu istječe drugi mandat na toj poziciji a treći po zakonu nije moguć.

U drugom mandatu u državnom vrhu je i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović dok je sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izvjesni kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za poziciju u državnom vrhu i u naredne četiri godine.

oslobođenje

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari