Connect with us

Reagiranja

Budimir Lončar je svojim političkim i diplomatskim radom nanio ogromnu štetu hrvatskom narod

Objavljeno

-

Inicijativa hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i građana Grada Zagreba

Hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog rata i građani Grada Zagreba okupljeni u inicijativu, užasnuti su namjerom gradonačelnika Milana Bandića o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru za izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU, koja je vidljiva iz Zaključka gradonačelnika od 25. siječnja 2019. godine, priopćili su.

“Mišljenja smo kako je Gradonačelnik ovoga puta potpuno pogriješio u odabiru Budimira Lončara za takvo prestižno priznanje te zahtijevamo da spomenuti zaključak stavi izvan snage.

Budimir Lončar, kao visoki komunistički dužnosnik svojim je političkim i diplomatskim radom nanio ogromnu štetu hrvatskom narodu za vrijeme trajanja jugoslavenskog totalitarnog režima, a svoje je djelovanje nastavio i nakon uspostave hrvatske samostalnosti što je posebno vidljivo iz njegovog djelovanja u procesu takozvane detuđmanizacije.

U najtežim trenutcima za Republiku Hrvatsku, kada je bila izložena brutalnoj velikosrpskoj agresiji, Budimir Lončar zalagao se u UN-u za uvođenje embarga na uvoz oružja i nažalost uspio u svojim namjerama. Tim činom Republika Hrvatska ostala bez stvarne mogućnosti naoružavanja kako bi spriječila daljnju velikosrpsku agresiju i obranu svoga teritorija. Posljedica toga su deseci tisuća izgubljenih života hrvatskih branitelja i civila, trostruko veći broj ranjenih, zarobljenih i na druge načine zlostavljanih te onih čija je tragična sudbina i danas nepoznata.

Osim ljudskih žrtava Republika Hrvatska pretrpjela je i teška materijalna razaranja što još i danas ima za posljedicu teško gospodarsko i demografsko stanje te jednako tako duboku moralnu krizu za koju najveću odgovornost snose razni ratni profiteri djelujući kroz sve segmente hrvatskog društva, kako u ratu tako i u poraću.

Iako su činjenice vezane uz lik i djelo Budimira Lončara javno dostupne, smatramo kako nam je dužnost upozoriti na njih gospodina Gradonačelnika kako kasnije ne bi mogao reći da nešto nije znao kao što je to bilo u slučaju s ugošćavanjem g. Palme”, spominje se u priopćenju Inicijative hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i građana Grada Zagreba.

Inicijativu čine:

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz DR RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije
Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH
Udruga hrvatskih branitelja RH
Udruga 150 brigade HV
Udruga 151 brigade HV
Udruga ratnih veterana zagrebačkih branitelja Vukovara
Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj”
Prof. Anto Kovačević
Prof. Tom Sunić
Umirovljeni general Željko Sačić
Umirovljeni general Željko Glasnović
Nenad Hercigonja, hrvatski branitelj
Luka Babić, politički zatvorenih i hrvatski branitelj
Renato Šelj, hrvatski branitelj
Mate Sršen
Iva Klarić
Marijana Milas
Luka Krilić
Gordana Maras
Jasna Polić Biliško

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas