Connect with us

Budimir smijenio ministra Krajinu

Objavljeno

-

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir (SPP) obznanio je na današnjoj konferenciji za novinare da je donio odluku o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine (HSP), pozivajući se na Ustav FBiH.

Budimir je obrazložio da je ovu odluku donio na osnovu prijedloga federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP) od 10. decembra 2012. godine.

Podsjećanja radi, tada je Nikšić od  Budmira tražio smjene osam ministara iz SDA, NSRzB i HSP-a među kojima je bio i Krajina.

– Prihvatio sam prijedlog za smjenu ministra Krajine jer je najodgovornija osoba za neizvršenje budžeta FBiH, odnosno za nezakonito postupanje prema braniteljskoj populaciji. Uprkos brojnim apelima on je prekšio Zakon, te je braniteljima HVO-a u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Orašju uskratio pravo na braniteljske naknade. Tako su ovi ljudi bez naknada ušli u 2014. godinu, kazao je Budimir.

Ante Krajina

Ante Krajina (foto:avaz)

Istakao je da odgovornim smatra i ministra za boračka pitanja Zukana Heleza (SDP) te da je spreman donijeti odluku i  o njegovoj smjeni ukoliko dobije odgovarajući zahtjev od premijera Nikšića.

Nikšića je ponovo pozvao da mu dostavi zahtjev za razrješenje svih federalnih ministara, uključujući i zahtjev za svoju smjenu sa mjesta premijera.

Na pitanje novinara “Dnevnog avaza”,  zašto se nakon nešto više od godinu od premijerovog zahtjeva odlučio za smjenu samo jednog ministra, te da li se time otvara prostor za određene političke igre, Budimir je kazao da ” ko želi to tako može i protumačiti”.

Ponovio je da je postupio po Ustavu FBiH te zakonima koji reguliraju ovu oblast.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari