Pratite nas

Herceg Bosna

Budnica Hrvatska – Zajednica bosanskih Hrvata

Objavljeno

na

S obzirom da hrvatska politička elita u zadnje vrijeme  uopće više ne vodi računa o bosanskim Hrvatima oni su se odlučili napraviti korak naprijed te su polovicom srpnja osnovali stranku “Budnica Hrvatska – Zajednica bosanskih Hrvata

budnica hrvatska

Kako do sada niti jedina stranka u Hrvatskoj nije valorizirala interese Bosanskih Hrvata pokrenuta je inicijativa za osnivanjem jedne takve stranke u Hrvatskoj koja će najbolje prepoznati i zastupati interese te populacije, kako u Gradu Zagrebu tako i širom Hrvatske.

Budnica je politička stranka kojoj je za cilj okupljanje i politička afirmacija Bosanskih Hrvata u RH, a koliko će Budnica biti politički uspješna i u susjednoj Bosni i Hercegovini – to će ovisiti o masovnijem angažmanu ljudi koji bi trebali postati aktivni sudionici politike, voljni mijenjati stvari na bolje.

Budnica Hrvatska odgovor je na višegodišnje zanemarivanje bosanskih Hrvata, pruža političko ujedinjavanje i djelovanje.

Za prvog predsjednika izabran je Dragan Martinović, poduzetnik iz Zagreba, rođen u Brčkom. Uz predsjednika Martinovića, u stranci su i čelnici Petar Geljić, potpredsjednik Središnjeg odbora Budnice Hrvatske, te Dragan Kurtušić i Ivan Martić, potpredsjednici Budnice Hrvatske, glavni tajnik stranke je Drago Perić, a njihova glasnogovornica je gđa Sanela Dropulić.

Istaknuli su da hrvatska politika treba nove, moralne, poštene ljude koji ulaze u politiku nakon što su se dokazali u svojim poslovnim karijerama i privatnom životu, a upravo to nudi Budnica Hrvatska.

Bez dvojbe možemo kazati kako više od milijun hrvatskih građana vuče svoje korijene iz BiH, a samo u Zagrebu je svaki peti stanovnik podrijetlom bosanski Hrvat. Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine te procjenama danas u Zagrebu živi 140 tisuća bosanskih Hrvata, a najviše ih ima u Sesvetama, gdje čine gotovo oko 1/3 stanovništva.

Jasno nam je kako se postojanje bosanskih Hrvata aktualizira samo uoči izbora jer im se tada obećava med i mlijeko, ali kada prođu izbori sve se to zaboravlja i pada u zaborav, dana obećanja blijede i nikada ne dožive obećano, a bosanski Hrvati ostaju na rubu interesa i odbačeni su već godinama u težnji da se uzdignu i pokažu da ne smiju i ne trebaju biti zaboravljeni  jer su oni aktivni kreatori hrvatske politike i sudionici u hrvatskoj vlasti. Stoga je Budnica Hrvatska odgovor na višegodišnje zanemarivanje bosanskih Hrvat.

Čelnici Budnice smatraju da su bosanski Hrvati danas vrlo učinkovit dio svake pore hrvatskog društva, osim vlasti, u kojoj gotovo ne sudjeluju niti na lokalnoj niti na nacionalnoj razini.

Zanimljiva je i činjenica koju je iznio predsjednik stranke Dragan Martinović da je 1/3 svih tvrtki u RH u rukama bosanskih Hrvata i njihovih potomaka te da oni ostvaruju 40 posto hrvatskog BDP-a.

Većina bosanskih Hrvata radi u realnom tržištu, ovisi o svojim sposobnostima, radu i zalaganju, ne participira u državnoj administraciji, nego je hrani, ne participira u upravljanju državnim ministarstvima, ali ih izdržavaju.

Upravo iz tih razloga osnovana je i Budnica Hrvatska – Zajednica bosanskih Hrvata, a u cilju da bosanski Hrvati konačno uzmu vlastitu sudbinu u vlastite ruke te kreiraju vlastitu strategiju održivosti, participiraju u vlasti i sprovode u djelo ono što mnogi već godinama prazno obećavaju. Da pokažu koliki se potencijali koje posjeduju može usmjeriti, ne samo na dobrobit bosanskih Hrvata nego i svih žitelja RH radi kvalitetnijeg, poštenijeg te dostojnog čovjeka, života na ovim prostorima.

Predstavnici stranke su do sada posjetili te se predstavili većim institucijama  među kojima su: Vrhbosanska nadbiskupija u Sarajevu te se susreli s kardinalom  Vinkom Puljić a zatim su posjetili HKD Napredak i profesora Franju Topić a bili su i Pantovčaku.

Također su za vrijeme prosijeda branitelja u Zagrebu posjetili i tu Udrugu te im pružili moralnu potporu.

Mišo Perak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari