Connect with us

Hrvatska

Budnicom i polaganjem vijenaca počelo oblježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica

Objavljeno

-

Foto: Hina

Budnicom zadarske Gradske glazbe središtem Poluotoka, u subotu ujutro u Zadru je počelo obilježavanje 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, prve velike oslobodilačke akcije Domovinskog rata u kojoj je oslobođen veći dio zadarskoga zaleđa.

U odavanju počasti poginulim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru sudjelovali su ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, general Ante Gotovina, sudionici VRO Maslenica, obitelji poginulih branitelja, pripadnici braniteljskih udruga te brojne delegacije gradova i županija.

Vijenci su položeni i kod spomen-obilježja 3. bojni Imotski sokolovi i 4. gardijskoj brigadi Pauci u Ulici Ante Starčevića, a potom je na parkiralištu Relja otvorena izložba Taktičko-tehnički zbor opreme Hrvatske vojske i MUP-a, koju će građani Zadra moći razgledati do 16 sati.

Prije mimohoda pripadnika OS RH i MUP-a s ratnim zastavama, počast stradalim braniteljima delegacije će odati i kod spomen-obilježja Kocka u uvali Jazine.

Svečana misa služit će se u 11.30 sati u Crkvi sv. Šimuna, a u 13 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održat će se svečana akademija na kojoj bi trebao sudjelovati i premijer Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Goran Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

U 14.30 na nebu iznad Zadra letački program održat će Krila Oluje, a u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu koncert Orkestra HRM-a, klape HRM-a Sv. Juraj i Klape MUP-a S. Mihovil.

Akcija Maslenica, kodnog naziva “Gusar”, počela je 22. siječnja, 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije postignuti su za 72 sata.

Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a oslobodili su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom čime je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Oslobođeno i petnaestak mjesta i sela u zadarskom zaleđu, Zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo.

U akciji Maslenica i neposredno poslije nje ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja, a najveću tragediju doživjela je 3. Gardijska brigada Kune koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika. (Hina)

Akcija Maslenica prekretnica u Domovinskom ratu, ponovno spojila sjever i jug

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas