Connect with us

Buduća hrvatska vlast će operativno poduprijeti popis žrtava komunizma

Objavljeno

-

Utvrđivanje pune povijesne istine svakako će pripomoći i popis žrtava II svjetskog rata i poraća koje priprema Komisija za hrvatski martirologij, a operativno će ga pomoći i buduća hrvatska vlast – kazao je sinoć u Čitluku prof. Tomislav Đonlić, predsjednik HDZ-ovog odbora za obrazovanje, predstavljajući knjigu Apokaliptični dani, autora fra Janka Bubala.[su_spacer]

đonlić

Knjiga fra Janka Bubala „Apokaliptični dani“, koja je tiskana u nakladi Vicepostulature postupka mučeništva «Fra Leo Petrović i 65 subraće, Gradskog kulturnog središta Vrgorac i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, predstavljena je u nedjelju navečer u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku.

Radi se o autobiografskoj knjizi hercegovačkog franjevca fra Janka Bubala koji je kao svećenik s narodom proživljavao turbulentne događaje Drugog svjetskog rata na prostoru zapadne Hercegovine, uključujući i zatvaranje te nekoliko izvođenja na strijeljanje.

O knjizi su govorili čitlučki župnik fra Miro Šego, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkaljskoj biskupiji fra Miljenko Stojić, te prof. Tomislav Đonlić, predsjednik HDZ-ovog odbora za obrazovanje.

Prava bi šteta bila da se nije pojavila ova memoarska knjiga. Povijest je u njoj prikazana onakvom kakvom se zaista dogodila, a ne onakvom kakvom su je htjeli proglasiti komunisti. Fra Jankove riječi potvrdila su i iskapanja masovnih grobnica na području Ljubuškoga. Do sada je pronađeno i otkopano 60-ak tijela, a ima ih još. Mučenički franjevci i mučenički hrvatski puk sve su to izdržali. Dobro bi bilo da jednoga dana tako pričaju i o našim mukama u ovo tzv. suvremeno vrijeme, vrijeme, kažu, napredka, zapravo nazadka – istaknuo je fra Miljenko Stojić.Đonlić: Buduća hrvatska vlast će poduprijeti provedbu popisa žrtava komunizma

đonlić2

Ocjenjujući knjigu kao iznimno dragocjen izvor povijesnih činjenica, prof. Đonlić se osvrnuo i na sam karakter Titovog partizanskog pokreta.

-Bez obzira što današnji biološki i politički sinovi nekadašnjih Brozovih komesara ili OZNA-nih povjerenika sustavno šire fraze o nekakvom jugoslavenskom socijalizmu s ljudskim likom, evidentno je da je Titov partizanski pokret bio sastavnim djelom jednog totalitarnog sustava koji je nasilnim metodama, zločinima ogromnih razmjera i na potpuno istoj matrici uspostavio svoju vlast na prostoru od Vladivostoka do Trsta. Obimi zločina koji su se u to vrijeme događali ni danas nam nisu poznati. Knjiga fra Janka Bubala predragocjeno je svjedočenje o događajima u kalendarski iznimno kratkom razdoblju i  na jednom mikrolokalitetu – istaknuo je tijekom predstavljanja prof. Tomislav Đonlić.

Đonlić je istaknuo da će buduća hrvatska vlast operativno pomoći provedbu popisa žrtava komunističkog sustava, koji preko Komisije za hrvatski martirologij zajedno pripremaju HBK i BK BiH.

Nastavak procesa utvrđivanje istine o komunističkim zločinima ne može se osporiti zahvaljujući činjenici o postojanju više od tisuću do sada poznatih masovnih grobnica na području Hrvatske i BiH. Utvrđivanje pune povijesne istine svakako će pripomoći i popis žrtava II svjetskog rata i poraća koje priprema Komisija za hrvatski martirologij, a operativno će ga pomoći i buduća hrvatska vlast. Naravno, ne ova koja je sad na Pantovčaku i Banskim dvorima – zaključio je prof. Đonlić.

Predstavljanju knjige prethodila je koncelebrirana  sv.misa koju je predslavio čitlučki župnik fra Miro Šego.
Damir Šimić/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari