Budućnost je u online medijima! Treba paziti na govor mržnje, najveći problem komentatori

0

‘Kako unaprijediti implementaciju etičkih i profesionalnih standarda u okviru postojećih uredničkih politika‘, naziv je treninga za novinare koji se održava danas u Mostaru.

Ova radionica je završetak dvogodišnjih aktivnosti koje je preuzela udruga ‘Bh. novinari’ u smislu edukacije novinara u Bosni i Hercegovini, ali i kako bi se analizirali zakonski okviri za rad novinara i medija koji doprinose smanjenju govora mržnje.

Jako smo zadovoljni činjenicom da smo edukacijom obuhvatili preko 200 novinara. Evidentirali smo koji su nedostatci u zakonskom okviru i etičkim kodeksima, da se na bolji način sankcionira govor mržnje u medijima, te da novinari i mediji snose odgovornost za širenje govora mržnje odnosno prenošenje izjava koje sadrže govor mržnje. Također smo uočili potrebu donošenja Zakona o transparentnosti vlasništva, jer vlasnici itekako imaju utjecaja na uredničku politiku i širenja govora mržnje“, rekla je za Bljesak.info Borka Rudić, generalna tajnica udruge BH novinari.

Stanje u bh. medijima po pitanju provedbe etičkih i moralnih kodeksa je pitanje za regulatore i samoregulatore, to nije dobrovoljno prihvaćanje hoće li se standardi provoditi ili neće, mišljenja je Stefan Pejović iz Ureda Vijeća Europe u Sarajevu.

U 2012. godini proveli smo monitoring medija gdje je govor mržnje bio u fokusu, te smo ustanovili da novinari nikada nisu bili problem, govor mržnje nikada ne počinje od njih, problem je sadržaj koji stvaraju korisnici, ali nije baš sve tako crno. Zakonska regulativa što se interneta i online medija tiče praktično nije moguća jer je to slobodan medij“ , rekao je u izjavi za medije Pejović.

Svi znamo da će uvijek biti i bilo je jezika mržnje, posebno u online medijima“, mišljenja je Vera Soldo urednica online magazina Republika.info.

Ona ističe da veliku ulogu može igrati i urednička politika samoregulacije.

Često komentiranje pod nadimcima i tajnim imenima je velik problem, no ako se u komentarima dopusti u čitatelji komentiraju po facebook grupama mislim da će govor mržnje biti barem malo ublažen“, rekla je Soldo.

Ona kaže kako ima jako pozitivnih strana online medija kao što su brzina, posjetitelji u svakom trenutku mogu komunicirati putem komentara s web stranicama, uredništvom i ostalom publikom, jeftiniji je.

Budućnost je u online medijima, ako uzmemo u obzir postotak korisnika mladih koji svojim pametnim telefonima listaju te stranice, onda jasno vidimo gdje je budućnost medija“ nadodala je Soldo.

Često se navodi da komentatori u online medijima najviše šire mržnju, no lagano se počinje rješavati i ovaj problem, jer se uvode sankcije za takve slučajeve.

Komentare u online medijima regulira Vijeće za tisak, postoji zajednička aktivnost policijskih pravosudnih i tužiteljskih institucija, koje po prijavama građana ili Vijeća za tisak prate takve sadržaje. Vijeće za tisak imalo je nekoliko odluka o sankcioniranju govora mržnje u komentarima i medijskim sadržajima, što je imalo odjeka u javnosti, osobito prema širenju mržnje prema LGBT populaciji. To dokazuje da se počinje primjenjivati zakon ali će više vremena trebati da se sam govor mržnje iskorijeni.”

bljesak.info

facebook komentari