Connect with us

BiH

Budućnost zapadnog Balkana u NATO-u, zbog ruske agresije pojačano djelovanje u BiH

Objavljeno

-

Foto: HDZ BiH

Budućnost zapadnog Balkana je u NATO savezu koji je nakon ruske agresije na Ukrajinu pojačao svoje angažiranje u Bosni i Hercegovini, navedeno je na prvom Sigurnosnom forumu koji se održava u Mostaru i poručeno kako su institucije te zemlje sposobne spriječiti sigurnosnu eskalaciju.

Zagreb Security Forum i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara organizirali su prvi „Mostar Security Forum“ na kojemu je sudjelovala i američka brigadna generalica Pamela McGaha, koja je na čelu NATO-va stožera u Sarajevu. Pozdravila je održavanje prvog mostarskog sigurnosnog foruma navodeći kako su ti događaji ključni ‘kako bi se pomoglo izgraditi daleko otpornija društva’. Upozorila je na iskušenja s kojima je i Bosna i Hercegovina suočena zbog ruske agresije na Ukrajinu.

“Bosna i Hercegovina nije imuna na izazove poput cyber napada, dezinformacija, ekonomskog pritisaka. Zato napose nakon brutalne invazije Rusije na Ukrajinu NATO i njegovi saveznici pojačavaju potporu Bosni i Hercegovini”, rekla je brigadna generalica američke vojske.
Voditelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, koji je i prvi čovjek Zagreb sigurnosnog foruma, ocijenio je iznimno važnim da Bosna i Hercegovina nastavi napredovati prema NATO savezu smatrajući da bi to bio ključni doprinos njezinoj stabilnosti, sigurnosti i miru.

“Bosna i Hercegovina treba raditi da se integrira u NATO savez. Ja se nadam da će se BiH uskoro osvijestiti u dogledno vrijeme kako sigurnost i stabilnost nemaju cijene”, istaknuo je. Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović ja na upit medija odbacio mogućnost izbijanja sukoba i novoga rata u Bosni i Hercegovini.

“Siguran sam da smo u stanju pratiti proces da kroz institucije čuvamo Bosnu i Hercegovinu od takvih utjecaja”, rekao je Čović. (Hina)

Foto: HDZ BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas