Connect with us

Iz Svijeta

Bugari izlaze na parlamentarne izbore, očekuje se pobjeda aktualnog premijera

Objavljeno

-

Bugari glasaju u nedjelju na parlamentarnim izborima i očekuje se pobjeda stranke desnog centra premijera Bojka Borisova, no moglo bi biti teško pronaći koalicijske partnere zbog predviđanja niske izlaznosti u jeku straha od pandemije.

Potpora Borisovljevoj stranci GERB (Građani za europski razvoj Bugarske) – na vlasti gotovo bez prekida deset godina – potkopana je nizom skandala i prosvjedima prošlog ljeta zbog optužbi da vlasti štite oligarhe.

Ankete uoči glasanja dale su GERB-u 28-29 posto glasova, ili prema procjeni 75-76 mjesta u parlamentu od 260 mjesta.

Borisov, premijer koji je imao tri mandata, odbijao je sve razgovore s medijima za vrijeme prosvjeda.

Umjesto toga, objavljivao je preko društvenih mreža svoje nenajavljivane posjete unutrašnjosti pod geslom “Rad, rad, rad!”.

“Odsutnost neke alternative zbog fragmentirane i neuvjerljive oporbe objašnjava hegemoniju GERB-a”, tvrdi politički analitičar Antony Todorov.

Očekuje se da će mjesta u parlamentu osvojiti do šest drugih stranaka, rekao je, što će otežati sastavljanje nove vlade.

Strah od zaraze u jeku trećeg vala pandemije koronavirusa zbog kojeg su bolnice u najsiromašnijoj državi EU-a preopterećene mogao bi uvelike smanjiti odaziv, drži analitičar.

Brojke glasača bit će jedan od najpomnije praćenih aspekata izbora i vjerojatno će u zakonodavnom tijelu definirati snagu novih lica iznjedrenih u prosvjedima.

Oko 40 posto od 6,7 milijuna glasača s pravom glasa izići će u nedjelju, prema istraživačkom institutu Alpha.

Strah od virusa posebno bi mogao utjecati na rezultat glavne oporbene stranke Socijalista, za čije je starije birače veća vjerojatnost da neće izići na izbore.

Sa 20 do 22 posto predviđenih glasova, Socijalistička stranka vjerojatno će osvojiti 54-56 mjesta.

Nova populistička stranka “Postoji takav narod” koju vodi televizijski voditelj i oštri Borisovljev kritičar Slavi Trifonov prema anketama treća je s oko 13 posto i 33-34 mjesta.

Odmah iza nje su turski manjinski Pokret za prava i stranka Slobode, tradicionalna siva eminencija u nekoliko vlada, s više od 12 posto i 33-34 mjesta.

Dvije ostale formacije posebno će ciljati glasove onih koji su se priključili prošlogodišnjim prosvjedima.

Desničarska koalicija Demokratska Bugarska, čiji je vođa poticao prosvjede, i ljevičarska koalicija Ustanite! Mafija van! bliska predsjedniku Rumenu Radevu trebala bi osvojiti 5-6 posto glasova i dobiti 13-17 mjesta svaka.

Na začelju su sadašnji GERB-ovi vladini koalicijski partneri – nacionalistička stranka VMRO, koja će najvjerojatnije uspjeti prijeći prag od 4 posto  da uđe u parlament nakon agresivne kampanje protiv Roma, LGBT-a i Sjeverne Makedonije.

Prvi djelomični službeni rezultati, koji se obično očekuju u nedjelju kasno navečer, mogli bi biti odgođeni zbog uvođenja elektroničkog glasanja, uz uobičajeno glasanje glasačkim listićima na većini velikih biračkih mjesta.

Središnji izborni odbor trebao bi objaviti sve službene rezultate do četvrtka. (Hina,)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari