Connect with us

Iz Svijeta

Bugarska: GERB osvojio izbore, Borisova čekaju teški koalicijski pregovori

Objavljeno

-

Stranka dugogodišnjeg bugarskog premijera Bojka Borisova pobijedila je u nedjelju na parlamentarnim izborima, pokazuju izlazne ankete, ali Borisova čekaju teški koalicijski pregovori kako bi osigurao novi četverogodišnji mandat u najsiromašnijoj članici Europske unije.

Izlazne ankete pokazuju da će Borisovljeva stranka desnog centra GERB (Građani za europski razvoj Bugarske) biti najveća stranka u parlamentu s osvojenih 25 posto glasova. Prije četiri godine GERB je osvojio 33,5 posto glasova.

Nakon desetljeća dominacije bugarskom politikom, Borisov ima malo prirodnih koalicijskih partnera u fragmentiranom zakonodavnom tijelu, a većina odbija izravnu suradnju s GERB-om.

Nisu isključeni tjedni pregovora pa čak ni novi izbori što znači da bi Bugarska mogla imati poteškoća s izvlačenjem novca iz Fonda za oporavak EU-a vrijednog 750 milijardi eura čiji je cilj pomoć gospodarstvima u bloku nakon pandemije koronavirusa.

Borisov (61), bivši vatrogasac i tjelohranitelj, pokušao je predstaviti svoje uspjehe u modernizaciji bugarske infrastrukture u pritajenijoj kampanji nakon masovnih skupova protiv korupcije prošlog ljeta koji su narušili njegovu popularnost.

Opcije za formiranje koalicije komplicira pojava populističke stranke “Postoji takav narod” popularnog televizijskog voditelja i pjevača Slavija Trifonova koja je prema Gallupovoj anketi na drugom mjestu sa 17,1 posto osvojenih glasova.

Prema anketi koju je proveo Alpha Research, oporbeni socijalisti su drugi sa 17,6 posto, a Trifonov treći s 15,2 posto. Gallup je objavio je da je GERB osvojio 25 posto glasova birača, a prema Alpha Research GERB ima 25,7 posto.

Trifonov (54), čiji su koncerti s domoljubnim pjesmama privukli tisuće ljudi, odbacio je mogućnost koalicije s GERB-om i socijalistima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari