Connect with us

Najave

Bugarska, Srbija i Rumunjska spremne zatvoriti granice

Objavljeno

on

Bugarska, Srbija i Rumunjska kazale su da će zatvoriti svoje granice ako Njemačka ili neka druga zemlja učini isto kako bi zaustavila izbjeglice te su upozorile da neće dopustiti da balkanska regija postane tampon zona.

[ad id=”68099″]

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je odluku nakon sastanka sa svojim srbijanskim i rumunjskim kolegama u Sofiji, uoči nedjeljnog sastanka dijela čelnika EU-a u Bruxellesu.

“Naše tri zemlje su spremne, ako Njemačka i Austrija zatvore svoje granice, ne dopustiti da one postanu tampon zona. Bit ćemo spremni zatvoriti granice”, rekao je Borisov novinarima.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je za nedjelju izvanredni sastanak europskih vođa iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Slovenije te iz Makedonije i Srbije. Cilj mini-summita je dogovoriti ‘zajedničke operativne zaključke koji bi mogli biti odmah provedeni’.

Prema nacrtu dokumenta koji je objavio njemački FAZ, europske zemlje trebale bi se dogovoriti da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija, a to je jedan u nizu od 16 prijedloga o kojima će se u nedjelju razgovarati.

Hrvatski premijer Zoran Milanović neozbiljnim i potpuno nerealnim nazvao je nacrt dokumenta rekavši da u nedjelju u Bruxellesu neće preuzimati nikakve obveze za Hrvatsku.

Milanović je novinarima potvrdio kako je vidio nacrt dokumenta, prema kojemu države na ‘balkanskoj ruti’ više ne bi smjele bez dogovora sa susjedima dopremati izbjeglice i migrante na susjedne granice, no uvjeren je da se takav dokument neće prihvatiti, a od EU očekuje da problem riješi tamo gdje je i nastao, na granici između Turske i Grčke.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari