Connect with us

Iz Svijeta

Bugarska zabranila burke i ostalu odjeću koja pokriva lice

Objavljeno

on

Bugarska je u petak usvojila zakon kojim se na većini javnih mjesta u zemlji zabranjuje nošenje odjevnih predmeta koji pokrivaju lice, uključujući i burke, izvijestili su službeni izvori.

Bugarska desničarska Patriotska fronta podnijela je prijedlog zakona uz objašnjenje da burke i ostala odjeća koja skriva lice pojačavaju prijetnju od terorizma.

Zakon je usvojen nakon što je u Bugarskoj zabilježeno povećano neprijateljstvo prema muslimanima. Ta je zemlja važno mjesto ulaska migranata, koji u Europu stižu iz Turske. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritizirale su tu zemlju zbog iznimno oštrog odnosa prema migrantima.

Nošenje burki bit će zabranjeno u javnim institucijama, školama, na javnim područjima i u administrativnim središtima. Zabrana se ne odnosi na domove i na vjerske objekte.

Globa za nepoštivanje zakona prvi će put iznositi oko 200 leva (770 kuna), a za ponovljeno kršenje zakona 1500 leva (5770 kuna), osim ako je je prekršitelj državni službenik – u tom će slučaju globa iznositi 2000 leva (7700 kuna).

Zastupnici iz oporbene stranke DPS, koja predstavlja tursku manjinu u Bugarskoj, bojkotirali su glasanje, izražavajući nezadovoljstvo protiv nečega što je njihov čelnik Mustafa Karadaji nazvao “zakonom o zabrani nošenja burki”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

error: Hvala!!