Pratite nas

BiH

Bugojno: Obilježena 26. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša

Objavljeno

na

Bugojno: Obilježena 26. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša – Preživjelima najteže što je sudbina 19 nasilno odvedenih još uvijek nepoznata

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem u Gradskom katoličkom groblju „Sultanovići“ i misom zadušnicom koju je u župnoj crkvi sv. Ante u Bugojnu predvodio fra Hrvoje Radić, bugojanski župnik, Hrvati Bugojna danas su, skromno, u skladu s preporukama zbog pandemije koronavirusa, obilježili su 26 obljetnicu razmjene 294 logoraša iz logora „Stadion“, jednog od najzlogasnijih logora Armije BiH u proteklome ratu u Bugojnu.

U obilježavanju ovog jednog od najznačajnijih datuma iz Domovinskog rata u Bugojnu, pridružilo se i izaslanstvu dužnosnika HDZ BiH predvođeno Nikolom Lovrinovićem, članom Središnjeg odbora stranke i predsjednikom Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH i Igorom Vrljićem, predsjednikom OO HDZ Bugojno i predsjedateljem Općinskog vijeća Bugojna.

Kroz logor Stadion, odnosno pod tribinama Nogometnog kluba „Iskre“, prošlo je ukupno 550 Hrvata, podatci su Udruge hrvatskih logoraša Bugojna. Njih 294 koji su razmijenjeni na današnji dan 1994.godine u ovom je logoru prije razmjene boravilo punih osam mjeseci. Dan kada su kada su konačno razmjenjeni slave kao drugi rođendan jer uspjelo im je preživjeti hladnoću, izgladnjivanje te brojne druge torture među kojima su i prisilna vađenja krvi i odvođenja na prve crte obrane gdje su služili kao živi štit. 26 godina poslije razmjene najteže im je što je sudbina 19 nasilno odvedenih logoraša još uvijek nepoznata. „U pronalasku njihovih tijela, jer sumnjamo da su živi, nije pomoglo ni to što je njih 11 prije odvođenja iz Stadiona registrirao Međunarodni crveni križ“, ističe Marijo Mostarac, predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata Bugojna.

Udruga hrvatskih logoraša Bugojna ovih se dana dopisim da se stadion NK „Iskre“ prigodno obilježi kao logor obratila Hasanu Ajkuniću, načelniku Bugojna, Igoru Vrljiću, poredsjedniku Općinskog vijeća i Davoru Ivošu, predsjeniku NK Iskra. „Potaknuti činjenicom da se posljednjih mjeseci intenziviraju radovi na obnovi tribina, obraćamo Vam se za zahtjevom da se iste obilježe kao jedno od mjesta patnji i stradanja Hrvata ovog grada kako se one više nikad i nikome ne bi dogodile. Bez poštivanja žrtava ne možemo graditi budućnost ni suživot na ovim prostorima te zato zahtjevamo da se tribine NK Iskre označe prikladnom spomen pločom koja će jasno pokazati da su hrvatske žrtve jednako vrijedne te da je došlo vrijeme da se i uz njihovo uvažavanje zajedno okrenemo budućnosti i našim mladim osiguramo kvalitetnije uvjete za ostanak u Bugojnu“, stoji u dopisu.

Predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojna Igor Vrljić ovakav zahtjev smatra potpuno opravdanim te će ga staviti na dnevni red iduće sjednice Općinskog vijeća. „Vjerujem da postoji volja vijećnika da se ovaj zahtjev i prihvati kao doprinos izgradnji mira i suživota u Bugojnu“, kazao je Vrljić.

Podsjećamo, Sud BiH u optužnici protiv Nisveta Gasala i Musajba Kukavice jasno je konstarirao da su tribine NK „Iskre“ bile logor nad kojim su u razdoblju od rujna 1993. do ožujka 1994. godine, Gasal i Kukavica kao upravitelj i zamjenik upravitelja logora, imali kontrolu.

Prema podacima Udruge hrvatskih logoraša Bugojna, Stadion je uz BH banku i Gimnaziju bio jedan od najzloglasnijih logora Armije BiH u kojima su bili zatočeni bugojanski Hrvati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Ruski veleposlanik u BiH: NATO je agresivni savez, BiH ne treba biti u njemu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov poručio je u subotu kako se vlada njegove zemlje odlučno protivi širenju NATO-a i na područje zapadnog Balkana jer taj savez smatra “agresivnim blokom”.

U autorskom tekstu kojega je objavio banjolučki list “Glas Srpske” blizak režimu Milorada Dodika, ruski je veleposlanik otvoreno kazao kako Moskva nastoji razvijati što bolje odnose s Republikom Srpskom ali je ustvrdio kako to ne čini na štetu nekog drugog u BiH a zapadne saveznike, prije svega SAD je optužio kako pokušavaju revidirati Daytonski sporazum i time narušiti ravnotežu između dva enititeta i tri konstititutivna naroda.

Potvrdivši kako je Rusija protiv toga da BiH postane članicom NATO-a Ivancov se kao na dodatni argument za to pozvao i na činjenicu da o tome nema pune suglasnosti unutar same BiH jer se približavanju savezu protive vlasti RS.

Zbog blokada iz RS BiH je tek prošle godine države uspjela dobiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i to nakon čekanja koje je potrajalo gotovo deset godina koliko su vlasti u Banjoj Luci odbijale dopustiti uknjižbu vojne imovine na državu.

U RS-u su u tim blokadama imali punu potporu Rusije a veleposlanik Ivancov sada je okvalificirao NATO kao “agresivni vojno-politički blok koji stvara podjele u Evropi i podriva općeeuropsku stabilnost i sigurnost”.

Ciljajući na publiku iz reda bosanskih Srba ruski je veleposlanik poručio kako je NATO iz svojih egioističnih političkih interesa, kršeći međunarodno pravo bombardirao gradove te osiromašenim uranijem komntaminirao Balkan.

“Pokušaji da se ‘progura’ integracija BiH u NATO kojima se podrivaju temelji funkcioniranja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja-jamaca mirovnog sporazuma ima pravo i obvezu na to ukazatu i raditi u korist bezuvjetnog pridržavanja daytonskih načela“, napisao je Ivancov. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Otvorena prva birališta: Čović: BH. Hrvati nikad nisu presudili izbore

Objavljeno

na

Objavio

Večernji List

U inozemstvu, gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, glasuje se bez dojava o problemima ili nepravilnostima, doznaje se u subotu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Otvoreno je svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini i 11 u Njemačkoj, za sada nema dojava o poteškoćama, potvrdila je članica DIP-a Ivana Belec.   U inozemstvu, odnosno u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu.

Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, ono u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći. U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača.

U 11 sati po našem vremenu završit će prvi izborni dan na tri spomenuta biračka mjesta, birački materijal će se zapečatiti i ponovno otvoriti 5. srpnja kada će se glasovanje nastaviti.

U većini europskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19. Ponovno će se otvoriti u nedjelju u 7 sati, u isto vrijeme kada i u Hrvatskoj.

U inozemstvu, koje čini posebnu, 11. izbornu jedinicu, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

Na biralište u Mostaru stigao je i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović koji je dao potporu Andreju Plenkoviću.

– Bh. Hrvati nikad nisu presudili izbore u Hrvatskoj. Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i događanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske – istaknuo je Čović, piše Vecernji.ba.

U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati po hrvatskom vremenu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari