Connect with us

BiH

Bugojno: Obilježena 26. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša

Objavljeno

on

Bugojno: Obilježena 26. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša – Preživjelima najteže što je sudbina 19 nasilno odvedenih još uvijek nepoznata

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem u Gradskom katoličkom groblju „Sultanovići“ i misom zadušnicom koju je u župnoj crkvi sv. Ante u Bugojnu predvodio fra Hrvoje Radić, bugojanski župnik, Hrvati Bugojna danas su, skromno, u skladu s preporukama zbog pandemije koronavirusa, obilježili su 26 obljetnicu razmjene 294 logoraša iz logora „Stadion“, jednog od najzlogasnijih logora Armije BiH u proteklome ratu u Bugojnu.

U obilježavanju ovog jednog od najznačajnijih datuma iz Domovinskog rata u Bugojnu, pridružilo se i izaslanstvu dužnosnika HDZ BiH predvođeno Nikolom Lovrinovićem, članom Središnjeg odbora stranke i predsjednikom Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH i Igorom Vrljićem, predsjednikom OO HDZ Bugojno i predsjedateljem Općinskog vijeća Bugojna.

Kroz logor Stadion, odnosno pod tribinama Nogometnog kluba „Iskre“, prošlo je ukupno 550 Hrvata, podatci su Udruge hrvatskih logoraša Bugojna. Njih 294 koji su razmijenjeni na današnji dan 1994.godine u ovom je logoru prije razmjene boravilo punih osam mjeseci. Dan kada su kada su konačno razmjenjeni slave kao drugi rođendan jer uspjelo im je preživjeti hladnoću, izgladnjivanje te brojne druge torture među kojima su i prisilna vađenja krvi i odvođenja na prve crte obrane gdje su služili kao živi štit. 26 godina poslije razmjene najteže im je što je sudbina 19 nasilno odvedenih logoraša još uvijek nepoznata. „U pronalasku njihovih tijela, jer sumnjamo da su živi, nije pomoglo ni to što je njih 11 prije odvođenja iz Stadiona registrirao Međunarodni crveni križ“, ističe Marijo Mostarac, predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata Bugojna.

Udruga hrvatskih logoraša Bugojna ovih se dana dopisim da se stadion NK „Iskre“ prigodno obilježi kao logor obratila Hasanu Ajkuniću, načelniku Bugojna, Igoru Vrljiću, poredsjedniku Općinskog vijeća i Davoru Ivošu, predsjeniku NK Iskra. „Potaknuti činjenicom da se posljednjih mjeseci intenziviraju radovi na obnovi tribina, obraćamo Vam se za zahtjevom da se iste obilježe kao jedno od mjesta patnji i stradanja Hrvata ovog grada kako se one više nikad i nikome ne bi dogodile. Bez poštivanja žrtava ne možemo graditi budućnost ni suživot na ovim prostorima te zato zahtjevamo da se tribine NK Iskre označe prikladnom spomen pločom koja će jasno pokazati da su hrvatske žrtve jednako vrijedne te da je došlo vrijeme da se i uz njihovo uvažavanje zajedno okrenemo budućnosti i našim mladim osiguramo kvalitetnije uvjete za ostanak u Bugojnu“, stoji u dopisu.

Predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojna Igor Vrljić ovakav zahtjev smatra potpuno opravdanim te će ga staviti na dnevni red iduće sjednice Općinskog vijeća. „Vjerujem da postoji volja vijećnika da se ovaj zahtjev i prihvati kao doprinos izgradnji mira i suživota u Bugojnu“, kazao je Vrljić.

Podsjećamo, Sud BiH u optužnici protiv Nisveta Gasala i Musajba Kukavice jasno je konstarirao da su tribine NK „Iskre“ bile logor nad kojim su u razdoblju od rujna 1993. do ožujka 1994. godine, Gasal i Kukavica kao upravitelj i zamjenik upravitelja logora, imali kontrolu.

Prema podacima Udruge hrvatskih logoraša Bugojna, Stadion je uz BH banku i Gimnaziju bio jedan od najzloglasnijih logora Armije BiH u kojima su bili zatočeni bugojanski Hrvati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR