Pratite nas

Pregled

BUJICA: General Josip Štimac o odlasku pilota!

Objavljeno

na

I večerašnja Bujica bavila se odlaskom šestorice pilota Akro skupine Krila Oluje iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Najveća tragedija je da se sve ovo događa na 20. obljetnicu Oluje, zbog čega i sama proslava najvjerojatnije neće biti spektakularna kako bi trebala biti. 

U emisiji je gostovao general bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dok su u uvodnom prilogu govorili novinari Gordan Malić i Davor Ivanković te predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman.

“Danas su mediji objavili da je uzletio MIG 21. Vijest je o tome da MIG-ovi lete. To je politika potpunog rasula. Kao da postoji plan rješavanja hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Odgovornost ministra obrane i zapovjednika Glavnog stožera je zajednička. Zajedno su odgovorni. Ta odgovornost prelazi granice političke odgovornosti u de facto kaznenu odgovornost. To je potpuno rasulo cijelog sustava, obrane i sigurnosti. Ne znam kako bih to nazvao nego sabotaža. Kod nas je to nesposobnost, rastresenost. U ozbiljnim zemljama za to se sudi”, rekao je Malić koji je ovime očito pozvao na ostavke Kotromanovića i generala Lovrića.

“Vrhunske pilote, to je elita u svakoj vojsci, to su najskuplja ulaganja koja imamo u ljude u bilo kojem sektoru, puštaju i poklanjaju drugima. Suluda politika koja nema opravdanja”, kazao je Tuđman.

“Zadnjih nekoliko godina stvorili smo čudo. Da jedna mala Hrvatska uspije stvoriti Akro grupu koja se u svijetu gleda kao najvrijedniji sastav pilotstva koje jedna zemlja ima. Nisam siguran što će poletjeti za obljetnicu Oluje. U Ministarstvu je bio veliki plan da se pokaže sve što Hrvatska ima. Toga sad neće biti, ostala su samo dva pilota koja su letjeli u Krilima Oluje. Nisam siguran koliko je pametno, s obzirom na stanje u MIG-ovima, izvoditi bilo kakav program”, izjavio je Ivanković.

Bujanec je u emisiji kazao da su Grci potpisali ugovore sa SAD-om o nabavi helikoptera od 180 milijuna dolara i dodatan ugovor o modernizaciji zrakoplova od 150 milijuna dolara, dok im mi šaljemo kanadere.

“To je pitanje proračuna. Teško da ćemo podići BDP, Hrvatska će u sljedećih nekoliko godina raspolagati s 4 i nešto milijarde kuna, i to treba rasporediti na sve što Ministartsvo obrane traži. Mi imamo i kopnenu vojsku, hrvatsku ratnu mornaricu i tu treba izbalansirati što će otići pojedinoj grani. Pitanje je li dobro izbalansirana raspodjela tih sredstava za MORH i koliki udio u tome ima HRZ? Obećano je da se taj proračun neće smanjivati, ali teško je očekivati da će se povećavati. Nelogično je da 80 posto sredstava koje dobije HRZ ode na kanadere. Njih ne bi trebalo financirati iz HRZ-a. U Španjolskoj se primjerice financiraju iz Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Štimac.

Remont u Ukrajini očito nije napravljen

remont ukrajina[ad id=”40551″]

Dodaje da smo do kraja 2013. godine trebali imati pet ispravnih MG-ova.

“Sada je 2015., nismo sigurni imamo li jedan ili pet ispravnih MIG-ova. Tu očito nije napravljen remont, da je napravljen ne bi se trebali koristiti resursi HRZ-a. Mjesecima koristimo i naše hangare i naše tehničare da bi se pomoglo Ukrajincima da dovedemo u red te avione”, nastavlja gost večerašnje Bujice.

Dodao je da za sada još jesmo suvereni u zraku.

“Zbog napisa u medijima poput onih da Hrvatskoj takav mastadont poput Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ne treba, tražio sam formiranje povjerenstva koje će inicirati javnu raspravu gdje će postati jasno treba li nama HRZ”, dodao je general Štimac uz napomenu da ono ne bi trebalo biti samo stručno, nego i političko i gospodarsko.

Nastavio je da je stručnjaci odlaze i iz Instituta zrakoplovne medicine te da posao nabave nije lak zadatak za RH, ali nije tako ni problematičan.

“Jedna Mađarska, Slovačka, Češka, mogle su si priuštiti ovakve skupine. Imaju po jednu eskadrilu. Izgubili smo u ustroju, nastoji se postići da HRZ ne treba imati grana. Morate imati kopnenu vojsku, mornaricu, zrakoplovstvo, ako to nemate, nemate mogućnost zaštite suverenosti, ili će inače to raditi netko drugi”, dodaje general.

Neće nitko ostati da upravlja avionima

Tvrdi da su Krila Oluje osnovana 2005. a po svemu sudeći, 2015. neće letjeti, tako ni za 20. obljetnicu Oluje. Problem je i sporan remont MIG-ova u Ukrajini.

“Upozoravao sam od kraja 2013. da je remont tih MIG-ova promašaj, ispada da se neće nikako uvesti ti avioni. Hoće li tih 12 aviona išta letjeti, ali kad bi se letjelo, razgovarao sam i s ljudima u eskadrili, da će biti potrebno bar još šest novih aviona da bi se moglo krenuti s obukom novih pilota. Oni stare, njih polako treba zamijeniti”.

U emisiji je utvrđeno da plaće pilota iznose između 7 i 10 tisuća kuna

U Bujicu se telefonski javio privatni pilot i novinar Miljenko Kniewald iz Zagreba koji ne sumnja u nužnost Kotromanovićeve ostavke.

“Apsolutno bi trebao iz moralnog čina ponuditi ostavku. Ovo su završni momenti eutanazije hrvatskog ratnog zrakoplovstva. SAD bi nam trebao biti primjer, tamo bi ovakav slučaj završio umirovljenjima, a pljuštale bi i ostavke. Tu će biti sada nemušti odgovori i nekakava smicanja odgovornosti, ali treba poštivati situaciju u kojoj se oni nalaze. Sigurno je veliki pritisak na njih. Predsjednica ima ovlasti u području vojske i nacionalne sigunosti da odlučno kaže da traži odgovornost. Druga strana će uvijek se nemušto praviti blesava, ali imamo nekog tko postavlja konkretna pitanja”, tvrdi Kniewald.

Komentirajući Jutarnji list koji je u pitanje doveo domoljublje pilota i žestoko se na njih obrušio, Štimac tvrdi da to nema veze sa stvarnim stanjem ni objektivnom analizom.

“Ti dečki nemaju nikakav ugovor koji bi ih vezao…Nitko ne može parirati katarskom šeiku. Dok se Hrvatska sjeti naći sredstva za nove avione, na njima neće imati tko letjeti”, zaključio je Josip Štimac.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

VELIKO TRGOVIŠĆE: Vijenci kod rodne kuće dr. Tuđmana – najvećeg sina Hrvatskog zagorja i cijele Lijepe Naše!

Objavljeno

na

Objavio

Photo: Zagorje International

Predstavnici HDZ-a iz šest sjeverozapadnih i središnjih županija (Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke) zajednički su u povodu 18. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položili vijence i zapalili svijeće kraj njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Zlatnim slovima u knjizi povijesti

Predsjednik međimurskog HDZ-a i (nacionalni) potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat naglasio je da je na svima nama, koji danas uživamo u slobodi, njegovati povijesnu istinu i prenositi je našoj djeci:

A istina je jedna i jedina: moderna hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu te učenju i djelu dr. Franje Tuđmana! Da nije bilo hrvatskih branitelja i dr. Tuđmana, ne bi bilo ni naše slobode!

Član Predsjedništva HDZ-a i gradonačelnik Zaprešića (Zagrebačka županija) Željko Turk istaknuo je da je sloboda nešto najsvetije, a ime prvoga hrvatskog predsjednika zlatnim je slovima upisano u knjigu naše nacionalne povijesti.

S trajnom zahvalnošću

Krapinski gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Krapine Zoran Gregurović – ne skrivajući emocije – govorio je o najvećem sinu Hrvatskog zagorja i cijele Lijepe Naše:

Moramo njegovati uspomenu na prvoga hrvatskog predsjednika, da se s trajnom zahvalnošću prisjećamo svega što je za Hrvate napravio, ali i da poučavamo mlade ljude o tome kako je nastala naša država i koliko je nemjerljiva bila povijesna veličina dr. Tuđmana.

Neizmjerno ponosni na dr. Tuđmana

S neizmjernim ponosom mi Zagorci i svi Hrvati prisjećamo se našega dr. Tuđmana – izjavio je za hdz.hr Alen Gerek, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije:

Dr. Tuđman najveći je državnik kojeg smo mi Hrvati imali u svojoj burnoj i slavnoj povijesti. Samostalna Hrvatska njegov je trajni spomenik!

U župnoj crkvi u Velikom Trgovišću proslavljena je potom sveta misa zadušnica za pokojnog predsjednika Franju Tuđmana.

JARNJAK: I TEŠKO BOLESTAN, NIJE MOGAO PRESTATI RAZMIŠLJATI O BUDUĆNOSTI HRVATSKE!

U Velikom Trgovišću bio je i Ivan Jarnjak, jedan od najbližih suradnika pokojnog predsjednika. Prisjetio se dana kada je s dr. Tuđmanom prije 18 godina, nekoliko mjeseci prije njegove smrti, posjetio rodno mu mjesto:

Kroz glavu mi prolaze misli o svim susretima s pokojnim predsjednikom i svemu što je učinio za Hrvatsku. A učinio je najviše! Zajedno smo ovdje, kod njegove rodne kuće, bili 1999. godine. Poslije toga dr. Tuđman više nikad nije bio u Velikom Trgovišću.

Preplavljuju me osjećaji – upravo smo na ovom mjestu toga poslijepodneva proveli divne trenutke, razgovarajući o Zagorju, o našim prekrasnim bregima, našoj Hrvatskoj, o tome što još trebamo napraviti. I kada je znao da je teško bolestan, nije mogao prestati razmišljati o budućnosti hrvatske države.

Dr. sc. Franjo Tuđman – Veličanstven čovjek u strašnom vremenu

Predsjednica: S ponosom se sjećamo prvog predsjednika

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: S ponosom se sjećamo prvog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je, u povodu godišnjice smrti Franje Tuđmana, istaknula je kako se hrvatski narod u domovini i diljem svijeta, i svi hrvatski državljani s poštovanjem i zahvalnošću sjećaju svojega prvog predsjednika.

“Duboko vjerujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja povijesnog cilja – stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Bio je čovjek jasne političke vizije, strateg i državnik”, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

S obzirom da je danas i Međunarodni dan ljudskih prava, ustanovljen kao spomen na donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, predsjednica naglašava kako su stvaranjem neovisne države, hrvatski narod i svi građani dobili politički okvir za njezino ispunjenje i za stvaranje društva u kojemu će dostojanstvo i prava svake osobe biti zaštićena, u zajedničkoj odgovornosti promicanja općega dobra.

Predsjednica je jutros položila vijenac i zapalila svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika u povodu 18. obljetnice njegove smrti. (Hina)

Dr. sc. Franjo Tuđman – Veličanstven čovjek u strašnom vremenu

Plenković: Tuđmanova ostavština je vizionarska okupljajuća politika u nezahvalnim međunarodnim okolnostima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari