Pratite nas

Pregled

BUJICA: Josip Jurčević i Željko Olujić o koaliciji HDZ-a i HNS-a

Objavljeno

na

Koaliranje HDZ-a i HNS-a u Bujici su u srijedu navečer kritizirali novinar Tihomir Dujmović, povjesničar Josip Jurčević, prvi Glavni državni odvjetnik u samostalnoj Hrvatskoj Željko Olujić i saborski zastupnik te bivši član predsjedništva HDZ-a dr. Zlatko Hasanbegović koji je koaliciju nazvao političkim monstrumom i konkubinatom!

„Nemam riječi. To je potpuno neobjašnjivo, mimo svake pameti, frapiran sam! Još uvijek ne mogu doći sebi da nitko u Predsjedništvu HDZ-a nije imao potrebu pitati koliko će to koštati i što je sve obećano Vrdoljaku i ekipi,“ izjavio je Dujmović i dodao: “Vrdoljak je sjajan s vjetroelektranama, ali u političkom smislu – on ne postoji! Vlahušić je rekao da su im iz HDZ-a bili spremni dati što god su tražili, a ljudi koji vode najveću hrvatsku stranku nemaju potrebu niti pitati tko je pregovarao u njihovo ime i što je sve na stolu…“

Dujmović je dodao da je ovo pitanje taštine: „Svi su političari tašti, a Plenković osobito. On si ne može dopustiti situaciju ponavljanja poučka Karamarko, jer bi to bio njegov poraz!“

JURČEVIĆ: HDZ JE SURADNJOM S HNS-om DUGOROČNO NAŠTETIO SVOM IMIDŽU!

Prof. Jurčević je rekao da ovakve koalicije nisu neuobičajene u Europi, ali jesu u Hrvatskoj.

„U Njemačkoj su sve stranke i političari patrioti, ali u Hrvatskoj nije tako. Ovo je toliko kratkoročno i nestabilno da se ne zna koliko će izdržati, a dugoročno se ruši imidž HDZ-a kao stranke! Nijedna stranka nije tako radikalno i protuhrvatski radila kao HNS! Jedni su od glavnih zagovaratelja teze da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, što je imalo katastrofalne posljedice. Druga katastrofa je izjava Vesne Pusić da su ubijeni u poratnom razdoblju na Bleiburgu i Križnom putu zločinci kojima se nije uspjelo suditi! Ona je profesorica, zna što govori. Ona ruši sve temeljne vrijednosti onoga što predstavlja HDZ, a Ivan Vrdoljak slagao se s njom i davao vrlo slične izjave,“ rekao je Jurčević.

Olujić je također prozvao Pusić zbog izjave o ‘hrvatskoj agresiji’ na BiH, ali i Vrdoljaka zbog ekonomske katastrofe u koju je uveo Hrvatsku kao Milanovićev potpredsjednik Vlade.

„Pusićkina izjava o ‘agresiji’ na BiH je jedna od najšokantnijih izjava po hrvatski narod, to je veleizdaja! Nije temeljena na nijednom argumentu. Za HDZ je štetno da koalira s HNS-om, ali možda još i više da dođe do novih izbora zato jer se stvara dodatna nesigurnost u gospdoarskom smislu. Ljevica je poništena s političkog obzorja u Hrvatskoj. HNS je politički mrtav bez koalicije s HDZ-om.“

Olujić se složio s voditeljem Bujancem da je potpuno neshvatljivo zašto HDZ sada oživljava HNS, umjesto da ih se ostavi u političkom mrtvilu. Isto tako, napomenuto je da je Predsjedništvo HDZ-a jednoglasnu odluku o koaliranju sa HNS-om donijelo prije Predsjedništva HNS-a, dakle – bili su za suradnju i sa Pusićkom i drugom frakcijom… Također, u emisiji je konstatirano da argumenti o “ekonosmskom spašavanju” Hrvatske ovom koalicijom ne stoje, jer je upravo Vrdoljak u vrijeme koalicijske Vlade sa Zoranom Milanovićem bio osoba koju je HDZ najviše napadao i prozivao za put u gospodarsku katastrofu, a sada koaliraju s njime i nisu smjenili ni jednog HNS-ovog direktora iz javnih poduzeća.

HASANBEGOVIĆ: HNS JE KORUPCIONAŠKA, KLIJENTELISTIČKA I ANACIONALNA SKUPINA, A KOALIRANJE S NJIMA JE PRVORAZREDNA PRIJEVARA!

U emisiju se iz stožera nove političke stranke u Frankopanskoj javio dr. Zlatko Hasanbegović.

„Da sam ostao član Predsjedništva HDZ-a, bio bih jedini koji bih se usprotivio koaliranju sa HNS-om. Neupućeni su Plenkovićevu osobnu odluku o likvidaciji bivše parlamentarne većine vidjeli kao ‘nepromišljeni i hazarderski potez’, ali sada je potpuno jasno da je u pozadini stajao jasan cilj, dugotrajno pripreman različitim podzemnim kanalima uvođenja HDZ-a, mimo volje birača u koaliciju s notornom, korupcionaškom, klijentelističkom i anacionalnom skupinom. To je prvorazredna prjevara, političko-ideološki i protuprirodni blud, to je  politički konkubinat u kojem zbog vlastitog morala savjesti nisam želio sudjelovati. To je bio ključni razlog, ne i jedini, za pristupanje listi Brune Esih u Zagrebu,“ bio je rezolutan dr. Hasanbegović i dodao:

„Nema nikakve sumnje da je mimo zdrave logike gospodin Plenković nastojao izbjeći brze i skore izbore, pa i pod cijenu stvaranja ovog političko-stranačkog monstruma. Što se tiče izjave Gordana Marasa da se Plenković boji nas na izborima, njegovi razlozi i strahovi po mom sudu su opravdani!“

Hasanbegović je za Bujicu potvrdio da je procedura za osnivanje nove stranke s njime, Esih i Glasnovićem pokrenuta i da se ubrzo očekuje registracija.

„Ne obraćamo se pojedinim skupinama, nego cijelom hrvatskom narodu koji ne želi prihvatiti poniženje ove trgovine i konkubinata s interesnom sljedbom koja se zove HNS. Građani će imati priliku birati druge i vjerodostojne ljude okupljene oko nacionalne, suverenističke i slobodarske političke platforme,“ zaključio je dr. Zlatko Hasanbegović svoje javljanje na Z1.

OLUJIĆ: TEREN BRUNDA, KOALICIJA NEMA BUDUĆNOST!

Jurčević se složio sa Hasanbegovićem i dodao da je temeljna ideologija HNS-a nespojiva s konceptom HDZ-a i obrnuto.

„Druga priča je korupcijsko-klijentelistička dimenzija i tu bi moglo doći do zanimljivih procesa… Četiri ili pet HNS-ovaca koji će glasovati za koaliciju, nije dovoljno za većinu i tu bi moglo doći do nove drame! Postoji opasnost da se raskole obje stranke, ne samo HNS! Po sličnom modelu to se dogodilo u BiH, gdje je nastao HDZ 1990.“

OLUJIĆ: „Pozdravljam akciju gospodina Hasanbegovića i želim mu svako dobro u političkom djelovanju. Vjerujem da ima snagu i da će sa gospođom Esih i generalom Glasnovićem postići veliki uspjeh na izborima, kada god oni bili… No ne slažem se sa prof. Jurčevićem da bi se HDZ mogao raskoliti. HDZ je kompaktna i jedinstvena stranka, vrlo moćna u cijeloj Hrvatskoj. No, čujem da teren brunda i prije bi se mogle dogoditi još jedne promjene u vrhu stranke, nego raskol.“

BUJICA OTKRILA: UMIROVLJEN JEDAN OD ŠEFOVA OSJEČKOG PNUSKOKA KOJI JE ISTRAŽIVAO VRDOLJAKA!

Prema pouzdanim informacijama Bujice, jedan od šefova PNUSKOK-a u Osijeku koji je vodio je slučaj Vrdoljak i istraživao bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika HNS-a, potjeran je u prijevremenu mirovinu, a prethodno se protiv njega vodio namješteni disciplinski postupak. U jednoj od istraga kodno ime Ivana Vrdoljaka bilo je ‘Jabuka’, a u nekim transkriptima prisluškivanih razgovora i mjera u koje je upao Vrdoljak čule su se njegove riječi “keš, keš, keš”. Do smjene jednog od šefova osječkog PNUSKOK-a došlo je u vrijeme nove vlasti koja sada koalira sa Vrdoljakom.

„Vrdoljak je u svakom smislu sumnjiv, a Mrak-Taritaš je poznata po tome da je HDZ smatrala najvećom nevoljom hrvatskog naroda. Ona je kao podvala pokušana biti plasirana u Zagrebu, na svu sreću, biračko tijelo to je prepoznalo i nju porazilo,” komentirao je Jurčević.

SURADNJA ĆE VIŠE NAŠTETITI HDZ-u!

Željko Olujić osvrnuo se na savjetnike premijera koji su dogovarali koaliciju sa HNS-om.

“Plenković bi se trebao riješiti Šeksa, Božinovića i drugih koji ne predstavljaju istinsku jezgru HDZ-a. Ne bih se volio naći u Šeksovoj koži, prognoziram mu vrlo brzi pad,“ rekao je Olujić nakon što je u emisiji opet puštena izjava u kojoj je Šeks izbjegao odgovor o HNS-u na komemoraciji žrtvama pokolja u Macelju, zločinu koji je ta stranka besramno opravdavala.

Jurčević je zaključio: „Zabrinjava spremnost HDZ-a za ovu koaliciju. Pitanje je gdje će sve završiti. Ako s koalicijom izdrže do kraja mandata, to će više štetiti u izbornom smislu HDZ-u. Što su svi bolesniji, sve više pričaju o zdravlju!“

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željka Markić: Radnici, osim što su prisiljeni raditi nedjeljom, praktički uopće za to nisu plaćeni

Objavljeno

na

Objavio

Prošlotjednim skupom Hrvatskog saveza za nedjelju ponovno se aktualizirala ideja o nedjelji kao neradnom danu.

Podupire je i udruga U ime obitelji, a njezina predsjednica Željka Markić gostovala je u Studiju 4. Udruga poreznih obveznika Lipa, pak, protiv je bilo kakve regulacije tržišta.

U Splitu je prošli tjedan, u sklopu Dana socijalne zauzetosti, održan skup Hrvatskog saveza za nedjelju.

Riječ je o inicijativi koja smatra da bi nedjelja trebala biti neradna, a ta je ideja okupila 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita.

U Hrvatskoj 35 posto radnika zaposlenih u trgovinama radi nedjeljom, dok je u EU-u prosjek 23 posto, rekla je Željka MarkićRadnici, osim što su prisiljeni raditi nedjeljom, praktički uopće za to nisu plaćeni. Oni rade 6 dana u tjednu. Poslodavac ih može obvezati da rade i nedjeljom i dati im u zamjenu jedan dan u tjednu slobodno. Oni ne mogu biti nedjeljom zajedno sa svojom obitelji, a istovremeno im tu nedjelju ne plaćaju, istaknula je Markić te dodala kako, prema istraživanju eurozastupnice Marijane Petir, najveći dio njih dobiva za tu jednu nedjelju plaćenu samo jednu kunu više.

Nedjeljom rade liječnici, medicinske sestre, novinari, policajci, piloti, vozači, vatrogasci, carinici, hotelski radnici, ugostitelji, glumci…, uzvratio je Loew i pitao što s njima. Željka Markić odgovara kako je riječ o zanimanjima koja moraju raditi nedjeljom, za razliku od trgovina koje ne moraju. Liječnici su, nastavlja,  za rad nedjeljom adekvatno plaćeni.

Većina tih struka je u državnom sektoru (izuzev hotelskih radika i ugostitelja i još nekih) i poslodavac im je država koja nije na tržištu. Vi govorite o poslodavcima koji su na tržištu i to je druga priča, rekao je Loew.

Željka Markić nije se složila s njim i dodala je kako je država obvezna osigurati Zakon o radu koji će štititi radnike i istovremeno osigurati poslodavcima pošten odnos. Ali država omogućuje da se u Hrvatskoj radi 180 sati tjedno, a u Austriji se radi 72. Ako austrijska država kaže da se mora plaćati dvostruka cijena rada za nedjelju, a Hrvatska kaže da je dovoljno platiti jednu kunu više, onda Hrvatska pogoduje jednoj strani, a to su veliki trgovački lanci, rekla je Markić.

Na pitanje kako bi oni regulirali rad nedjeljom, Loew odgovara da su oni protiv bilo kakve regulacije i da regulacije u tržišnoj ekonomiji nisu dobre. Kupci, ističe, svojim preferencijama odlučuju kada trgovine trebaju raditi, a radnici mogu birati žele li ili ne i nitko ih ne prisiljava da rade.

Vi ste protiv toga da se postavi obveza da se radniku koji radi nedjeljom mora platiti više?, pitala je Markić. Nisam protiv toga. Ali to se mora odlučiti odnosom poslodavac i zaposlenik, odnosno ugovorom o radu, odgovara Loew. Vi uopće niste za to da se u Hrvatskoj regulira to da poslodavci radnicima uvjetuju da moraju raditi nedjeljom, svima njima koji imaju obvezu raditi jer je to za život važno – država prema tome ne treba zauzeti poziciju?, nastavila je Markić. Po našem mišljenju, ne treba. U ovom vašem konkretnom prijedlogu radi se o povećanju nedjeljne nadnice za 50 posto. Dio radnika bi mogao odbiti rad nedjeljom. Poslodavci bi morali tražiti nove radnike koji to žele i imali bi znatno povećanje troškova, odgovorio je Loew.

Markić je, pak, rekla kako istraživanja pokazuju da poslodavci rade nedjeljom baš zato što ih taj dodatni rad ne stoji ništa dodatno. Ja smatram da je nedopustivo da je u Hrvtskoj rad nedjeljom besplatan za poslodavce. Te privatne firme moraju uračunati cijenu rada tog radnika koji je svoju nedjelju ostavio na blagajni umjesto da ga ja proveo u obitelji, objasnila je Markić i dodala kako istraživanja u brojnim europskih zemljama pokazuje da većina radnika ne smatra slobodan dan u tjednu adekvatnom zamjenom za slobodnu nedjelju. Država je Zakonom o radu, smatra, radnike u trgovinama učinila ranjivijima. Ponovila je kako udruga U ime obitelji zajedno sa sindikatima i drugim udrugama traži slobodne nedjelje, a ako one i budu radne, trebaju biti adekvatno plaćene.

Loew je još jednom ponovio kako se ne slaže s tim i kako bi se u tom slučaju radilo o zakonu neželjenih posljedica. Dajte mi recite na kojem to liberalnom tržištu funkcioniraju stvari kao u Hrvatskoj. Baš me zanima?, pitala je Markić. U pola istočnoeuropskih država, odgovorio je Loew. Željka Markić ga je pozvala da argumentira svoje stajalište, a on je upitao može li doći do riječi. Niste mi dali priliku da elaboriram. Vi govorite isto kao Vilim Ribić, rekao je Loew. Nakon što se ispričao zbog komentara “koji nije bio na mjestu”, Loew je nastavio: Povećanje minimalnih plaća, kao i povećanje troškova rada nedjeljom dovode da toga da su poslodavci prisljeni raditi nedjeljom iz dva radzloga: prvi je to što će konkurencija raditi, a on će imati gubitke. Drugi je impulzivno kupovanje. Istraživanja su pokazala da ona čine više od 30 posto. A za takvo kupovanje potrebna je određena atmosfera i ambijent. A to je upravo nedjelja kada mogu uživati u kupovanju i takvo impulzivno kupovanje povećava potrošnju. Ako im to uskratite, dio te prodaje se neće preseliti na radne dane. Upravo suprotno, past će im prihod i dobit i zbog toga će se smanjiti i broj zaposlenih, ali i plaće, objasnio je Loew.

Markić je odgovorila kako istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da trgovine koje rade nedjeljom nemaju povećanje dobiti nedjeljom i da bi se navike građana promijenile tako da kupuju šest dana u tjednu. Navela sam već primjer Austrije u kojoj 90 posto radnika izražava zadovoljstvo svojim poslom. Stavite se u poziciju radnice koja radi 6 dana u tjednu i mora raditi 3 nedjelje i ima istu plaću. Ja ne znam kome to može biti svejedno. To se tumači impulzivnom kupovinom. Meni prvoj odgovara da radi trgovina u mojoj blizini, ali to ne želim jer to nije pravedno, rekla je Markić. Loew je ponovio da potrošači pokazuju da žele rad nedjeljom i da su dokaz trgovački centri koji su prepuni upravo tim danom.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Stjepan Šterc: Problem iseljavanja Hrvata iz Hrvatske i iz BiH postaje pitanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Problem raseljavanja stanovništva iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine poprimio je dramatične razmjere i postao pitanjem nacionalne sigurnosti, upozorio je u utorak hrvatski demograf Stjepan Šterc istaknuvši kako je posebice ugrožen opstanak Hrvata koji žive u BiH jer bi se njihov broj u toj zemlji u idućih deset godina mogao smanjiti čak za trećinu.

Šterc, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF), kazao je u intervjuu za bosanskohercegovački portal Slobodna Bosna kako demografska politika postaje ključno pitanje budućnosti i razvitka obje države.

“Način upravljanja u ovim prostorima i državama je i najveći krivac pojave suvremenog egzodusa, potpuno zanemarujući u provođenju izvršne vlasti funkcionalnost demografskog i gospodarskog razvitka. Mogli bi takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti”, kazao je Šterc dodajući kako je jasno da političari svojim odlukama i postupcima izravno utječu na odlazak ljudi.

Iako je Štercov plan izlaska iz demografske krize, koji je nastao kao dio izbornog programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, usvojen u hrvatskim tijelima vlasti, on drži kako to ipak nije učinjeno sukladno njegovim programskim načelima i koncepcijama.

Demografska problematika, kazao je Šterc, nije shvaćena kao strateško razvojno pitanje pa su posljedice nastavak svih negativnih trendova i pokazatelja do razine na kojoj se već ugrožavaju osnovni sustavi u zemlji.

“Razlog? Politička sebičnost, interesna povezivanja, financijsko-gospodarski pristup bez vrednovanja ljudskog potencijala i još puno toga. Moj je prijedlog bio vladin ured na čijem bi čelu bio podpredsjednik vlade kako bi izravno mogao politički usmjeravati stratešku revitalizacijsku politiku, jasna procjena što je u proračunu manje bitno od demografskog opstanka, apsolutna zaštita žena u trudnoći i na porodiljskom (radno pravo, ekonomska i financijska sigurnost i sl.), povezivanje s iseljeništvom. Sadašnji su postupci samo dio socijalne politike i ništa više”, konstatirao je Šterc.

Demografska kretanja osobito pogubna po Hrvate u BiH

Komentirajući demografske probleme u BiH Šterc je upozorio kako ta zemlja iz godine u godinu bilježi sve veći pad prirodnog prirasta staovništva. Razlika između broja rođenih i umrlih u 2015. godini tako je bila oko pet i pol tisuća, a u 2016. godini ta brojka je već između devet i deset tisuća.

Procjena je kako bi prirodni gubitak hrvatske populacije u BiH u narednih deset godina mogao iznositi oko 40 tisuća osoba.

Uz prirodni pad od oko dvije i pol tisuće stanovnika hrvatske nacionalnosti, na godišnjoj razini treba uračunati oko deset tisuća onih koji će svake godine trajno napustiti tu zemlju.

To bi značilo kako bi broj Hrvata u BiH, kojih je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. bilo 544 tisuće, odnosno 15,4 posto ukupnog stanovništva te zemlje, za deset godina mogao biti smanjen za 125 tisuća.

To je dramatičnih 31.3 posto sadašnje populacije, analize su na koje ukazuje Šterc.

Sve to izravno će ugroziti sustav radne snage, mirovinski, zdravstveni te obrazovni sustav.

“Problem zaista postaje pitanje nacionalne ili državne sigurnosti, odnosno jednostavnije rečeno opstanka. Tko to na vrijeme shvati sva će svoja politička djelovanja usmjeriti nacionalnim interesima i očuvanju najvećeg potencijala u svim društvima i prostorima.”, zaključio je Šterc. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari