Pratite nas

Pregled

BUJICA: Šeparović: Moje uhićenje bila je represivna mjera

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES) Zvonimir Šeparović večeras je gostovao na Osječkoj TV i pridruženim televizijama u emisiji Bujica u sklopu koje je govorio o nedavnoj kaznenoj prijavi koju je protiv njega podigla predsjednica Documente Vesna Teršelič.

[ad id=”68099″]

Teršelič je HNES etički osudio za “izdaju zemlje”, zbog čega je Šeparović nedavno završio na obavijesnom razgovoru u zagrebačkoj policiji. Pojasnio je i zašto je HNES, osim Vesne Teršelič, etički osudio i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić. Osvrnuo se i na HNES-ovo jučerašnje otvaranje postupka za vođenje etičkog postupka protiv Josipa Broza Tita i jugoslavenskog režima zbog počinjenja velikih zločina koji ne zastarijevaju.

“Predsjednica Documente Vesna Teršelič kazneno me prijavila policiji jer se bojala da je etička presuda Hrvatskog nacionalnog etičkog vijeća – prijetnja, istaknuo je Šeparović, objasnivši da HNES svojom optužbom želi podsjetiti javnost na “sramotne geste koje je učinila zemlji u kojoj živi”.

“Ne znamo ništa o njoj, osim da tvrdi da je Slovenka i da zajedno s ljudima iz Documente i pridruženim udrugama osporava ovu državu, tvrdi da je nastala na zločinu, negira agresiju i traži da se ukine naziv Domovinski rat. Kojim pravom može stranac sa svojom grupom zahtijevati da se ime Domovinski rat promijeni u ime Ratni sukob”, pita se Šeparović.

Naglasio je da predsjednica Documente za kaznenu prijavu nije imala pravnih temelja, no obavijesni razgovor se ipak dogodio. “Bio sam poprilično uznemiren jer to nije poziv na sladoled u neku zagrebačku slastičarnu, nego poziv u policiju koja uvijek djeluje zastrašujuće”, prisjetio se Šeparović, no naglasio je da je kriminalist s kojim je razgovarao bio iznimno korektan te da je razgovor protekao, kako je istaknuo, u pozitivnoj atmosferi.

Komentirao je Šeparović i tvrdnju Sindikata policije da se ne slaže što je Zvonimir Šeparović uhićen. “Moje uhićenje bila je represivna mjera, policija me nije ni pismeno obavijestila i nije se pozvala na činjenicu koji je bio povod obavijesnog razgovora”, rekao je Šeparović te dodao da ne očekuje ispriku ministra unutarnjih poslova, ali bi zbog etičkih razloga bilo dobro da to on i učini.

Na pitanje zašto predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca “iritira kad udruga Žene u Domovinskom ratu u Hrvatskom saboru prikažu film Sunčica”, Šeparović je ocijenio da Pupovac “možda nema čistu savjest”.

“Smatram da je Pupovac velika nevolja za Hrvate, ali i za Srbe u Hrvatskoj kao etnički saborski zastupnik od čega i živi. On je obrazovan,  ali jednostrano, ružno i etički opasno nastupa protiv Hrvatske. On je cijelo vrijeme u oporbi i ne propušta ni jednu priliku to istaknuti. Sjetite se kako je reagirao na Glavaševo unošenje selotejpa ili kad je stavio žutu traku na ruku kako su nekad Srbi nosili u nacističkoj Njemačkoj –  pa nisu Srbi u Hrvatskoj danas u takvom položaju!”, naglasio je Šeparović.

Osvrnuo se i na medijske istupe čelnika Srpske pravedne stranke Nenada Vlahovića u kojima je Vlahović iznio dokaze o financijskim malverzacijama i monopolizaciji pozicije predstavnika Srba u Hrvatskoj. “Optužbe nisu došle od strane hrvatskih jastrebova, kako bi rekao Pupovac, nego od njegovog bivšeg suradnika. Vlahović je dobar hrvatski i politički građanin jer želi učiniti nešto ispravno, odnosno raščistiti stvari s Pupovcem”, ocijenio je Šeparović te otkrio da se istražuje i Vojislav Stanimirović koji je, kako tvrdi, na dan pada Vukovara izjavio da je “konačno pala ustaška bolnica u Vukovaru”. “Šteta da Srbi nemaju prave predstavnike u Hrvatskoj jer oni to i zaslužuju”, zaključio je Šeparović.

Predsjednik HNES-a osvrnuo se i na etičku tužbu protiv bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

“Još u socijalizmu je kao saborski zastupnik ustao protiv deklaracije o pravu na hrvatski jezik, no najveći njegov propust je taj što je bio lažni svjedok u Haagu. Tamo je govorio protiv svoje zemlje i predsjednika Franje Tuđmana”, podsjetio je Šeparović.

HNES je zatražio jučer na sjednici u Europskom domu od Sabora da usvoji zakon o zabrani isticanja Titovog imena i isticanju simbola.

“Tito je bio diktator. Ne može se dogoditi u Njemačkoj da neko mjesto nazove ulicu po po Hitleru jer je to prošlo vrijeme i jer je ta osoba odgovorna za jedno krvavo i crno razdoblje u našoj povijesti”, istaknuo je Šeparović te objasnio da je HNES predložio Saboru da se ukine zakonom mogućnost da se ulica ili trg u hrvatskim mjestima zovu po bivšim zločincima jer nije dobro da to zavisi o povjerenstvu grada ili županije.

Šeparović se začudio i Milanovićevoj izjavi da je “Tito najbolje što je Hrvatska imala”.

“To je velika zabluda i čudi me da pravnik srednjih godina, koji je mogao pročitati i čuti da je Tito uvršten na listu 10 najvećih zločinaca 20. stoljeća, to ne zna”, naglasio je.

Osvrnuo se Šeparović i na srpsko zahtijevanje rehabilitacije Draže Mihajlovića i Dragiše Vasića.

“To su koincidencije koje nisu slučajne. Cijela priča s rehabilitacijom je zastrašujuća za nas i pravo je čudo da antifašisti ne prosvjeduju protiv toga. Odjedanput je četništvo dobilo pravo građanstva i to je vrlo opasno. Na vlasti u Srbiji je četnički vojvoda Nikolić koji je u Hrvatskoj bio dio srpskih postrojbi i koji je ubijao. Ne treba nam takav susjed koji donosi drugi memorandum u kojem tvrde da gube bitke u ratu, ali dobivaju u miru te zagovaraju povratak krajine sa Kninom ili da se Republika Srpska pripoji Srbiji – to je protivno međunarodnom pravu i politici zdravog razuma”, ocijenio je Šeparović.

O Vesni Pusić je pak rekao da ne može postati glavna tajnica UN-a jer “nema kapaciteta i pozitivnih djela iza sebe” te dodao da je “ova država ne smije podržati u tome” zbog njenih tvrdnji da je “Hrvatska izvršila agresiju na BiH…”.

Naglasio je da i je nogometaš Joe Šimunić nepravedno kaženjen zbog pozdrava “Za dom spremni” jer je “pozdravio Hrvatsku oduševljen u znaku pobjede”.


Velimir Bujanec na početku večerašnje Bujice na Osječkoj TV i pridruženim televizijama otkrio je da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pristao na sučeljavanje s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem u njegovoj emisiji kada počne kampanja.

“Bujica je pozvala i ovim putem otvoreno poziva na sučeljavanje dvojicu najvjerojatnijih kandidata za budućeg premijera Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića. Moram reći da je gospodin Tomislav Karamarko pristao na sučeljavanje s Milanovićem u Bujici kada krene predizborna kampanja, a da se gospodin Zoran Milanović poplašio i da se za sada ne usuđuje doći na sučeljavanje”, rekao je Bujanec.

No, neće odustati, nego je najavio da će predsjednika Vlade pozivati i u sljedećim emisijama. Podsjetio je da je na nacionalnoj televiziji, koju Bujanec zove Radmanovizija, jedan voditelj (Aleksandar Stanković op.a.) pozivao Milanovića u emisiju dok mu glavni ravnatelj Goran Radman tako nešto nije zabranio.

“Isti voditelj sada je u ljubavi s Milanovićem pa dogovara sučeljavanja. Pozivamo ga da se ne plaši, da dođe na sučeljavanje u Bujicu, kada je Karamarko pristao, pa makar pričali i o europskom fiskalnom semestru”, dodao je Bujanec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Sanaderu danas dvije presude

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas će biti objavljene dvije presude bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu – za primanje provizije u ratno doba od austrijske Hypo banke, za što je već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud te za prodaju jeftine struje Diokiju u čemu optuženičku klupu dijeli s Robertom Ježićem, nekadašnjim prijateljem, a potom i krunskim svjedokom optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupocijskih postupaka.

Oba postupka vodila je ista sutkinja Jasna Galešić koja će presudu u tzv. aferi Hypo objaviti u 13, a presudu u slučaju HEP-Dioki u 14 sati.

Milijunska provizija u vrijeme Domovinskg rata

U aferi Hypo Uskok Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

“Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter”, rekao je Sanader u svojoj obrani na kraju suđenja. Tužiteljstvo, pak, smatra suprotno i u završnim govorima ističe da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tijekom cijelog postupka umanjuje svoju ulogu.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Jeftina struja Diokiju

U drugom slučaju tzv. HEP-Dioki uz bivšeg premijera i Ježića na Uskok je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo. Kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispiti, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, obrana je ustraju u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Još u ožujku, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici isticali su da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu. To su ponovili i u završnom govoru ističući da protiv Sanadera ne postoji ni jedan materijalni dokaz.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Sanader nepravomoćno presuđen samo u slučaju Planinska

Od niza korupcijskih postupaka Sanader je nepravomoćno osuđen jedino u slučaju Planinska, gdje je dobio 4,5 godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna ‘provizije’ nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio ‘pokajnik’ Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u slučaju Fimi media, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, novac iz državnih institucija i tvrtki izvlačio za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih dužnosnika.

Početak novog postupka za primanje mita u slučaju Ina-MOL, u koji je u međuvremenu uključen i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor mađarske naftne kompanije Zsolt Hernadi, najavljen je za 23. listopada.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Vlada li Hrvatskom Žikina dinastija?

Objavljeno

na

Objavio

U PODCASTU VELEBIT razgovor s Draženom Stjepandićem koji je napravio monodramu prema tekstovima kolumni Zvonimira Hodaka. Pogledajte i ulomke iz predstave ‘Žikina dinastija u lijevoj našoj’ u izvedbi dramaturga, redatelja i glumca Dražena Stjepandića.

Imaju li desničari smisao za humor?  Zašto Žikina dinastija? Koja je razlika između antifašista i Žikine dinastije?

Vlada li Hrvatskom Žikina dinastija?
Jesu li Hrvatsku napali radnici Heinekena s petokrakam na čelu?
Hoće li Ministrastvo kulture financirati predstavu s desnim predznakom?
Hoće li Dražen Stjepandić, autor predstave, postati desni Oliver Frljić?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari