Pratite nas

Pregled

BUJICA: Šeparović: Moje uhićenje bila je represivna mjera

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES) Zvonimir Šeparović večeras je gostovao na Osječkoj TV i pridruženim televizijama u emisiji Bujica u sklopu koje je govorio o nedavnoj kaznenoj prijavi koju je protiv njega podigla predsjednica Documente Vesna Teršelič.

[ad id=”68099″]

Teršelič je HNES etički osudio za “izdaju zemlje”, zbog čega je Šeparović nedavno završio na obavijesnom razgovoru u zagrebačkoj policiji. Pojasnio je i zašto je HNES, osim Vesne Teršelič, etički osudio i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić. Osvrnuo se i na HNES-ovo jučerašnje otvaranje postupka za vođenje etičkog postupka protiv Josipa Broza Tita i jugoslavenskog režima zbog počinjenja velikih zločina koji ne zastarijevaju.

“Predsjednica Documente Vesna Teršelič kazneno me prijavila policiji jer se bojala da je etička presuda Hrvatskog nacionalnog etičkog vijeća – prijetnja, istaknuo je Šeparović, objasnivši da HNES svojom optužbom želi podsjetiti javnost na “sramotne geste koje je učinila zemlji u kojoj živi”.

“Ne znamo ništa o njoj, osim da tvrdi da je Slovenka i da zajedno s ljudima iz Documente i pridruženim udrugama osporava ovu državu, tvrdi da je nastala na zločinu, negira agresiju i traži da se ukine naziv Domovinski rat. Kojim pravom može stranac sa svojom grupom zahtijevati da se ime Domovinski rat promijeni u ime Ratni sukob”, pita se Šeparović.

Naglasio je da predsjednica Documente za kaznenu prijavu nije imala pravnih temelja, no obavijesni razgovor se ipak dogodio. “Bio sam poprilično uznemiren jer to nije poziv na sladoled u neku zagrebačku slastičarnu, nego poziv u policiju koja uvijek djeluje zastrašujuće”, prisjetio se Šeparović, no naglasio je da je kriminalist s kojim je razgovarao bio iznimno korektan te da je razgovor protekao, kako je istaknuo, u pozitivnoj atmosferi.

Komentirao je Šeparović i tvrdnju Sindikata policije da se ne slaže što je Zvonimir Šeparović uhićen. “Moje uhićenje bila je represivna mjera, policija me nije ni pismeno obavijestila i nije se pozvala na činjenicu koji je bio povod obavijesnog razgovora”, rekao je Šeparović te dodao da ne očekuje ispriku ministra unutarnjih poslova, ali bi zbog etičkih razloga bilo dobro da to on i učini.

Na pitanje zašto predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca “iritira kad udruga Žene u Domovinskom ratu u Hrvatskom saboru prikažu film Sunčica”, Šeparović je ocijenio da Pupovac “možda nema čistu savjest”.

“Smatram da je Pupovac velika nevolja za Hrvate, ali i za Srbe u Hrvatskoj kao etnički saborski zastupnik od čega i živi. On je obrazovan,  ali jednostrano, ružno i etički opasno nastupa protiv Hrvatske. On je cijelo vrijeme u oporbi i ne propušta ni jednu priliku to istaknuti. Sjetite se kako je reagirao na Glavaševo unošenje selotejpa ili kad je stavio žutu traku na ruku kako su nekad Srbi nosili u nacističkoj Njemačkoj –  pa nisu Srbi u Hrvatskoj danas u takvom položaju!”, naglasio je Šeparović.

Osvrnuo se i na medijske istupe čelnika Srpske pravedne stranke Nenada Vlahovića u kojima je Vlahović iznio dokaze o financijskim malverzacijama i monopolizaciji pozicije predstavnika Srba u Hrvatskoj. “Optužbe nisu došle od strane hrvatskih jastrebova, kako bi rekao Pupovac, nego od njegovog bivšeg suradnika. Vlahović je dobar hrvatski i politički građanin jer želi učiniti nešto ispravno, odnosno raščistiti stvari s Pupovcem”, ocijenio je Šeparović te otkrio da se istražuje i Vojislav Stanimirović koji je, kako tvrdi, na dan pada Vukovara izjavio da je “konačno pala ustaška bolnica u Vukovaru”. “Šteta da Srbi nemaju prave predstavnike u Hrvatskoj jer oni to i zaslužuju”, zaključio je Šeparović.

Predsjednik HNES-a osvrnuo se i na etičku tužbu protiv bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

“Još u socijalizmu je kao saborski zastupnik ustao protiv deklaracije o pravu na hrvatski jezik, no najveći njegov propust je taj što je bio lažni svjedok u Haagu. Tamo je govorio protiv svoje zemlje i predsjednika Franje Tuđmana”, podsjetio je Šeparović.

HNES je zatražio jučer na sjednici u Europskom domu od Sabora da usvoji zakon o zabrani isticanja Titovog imena i isticanju simbola.

“Tito je bio diktator. Ne može se dogoditi u Njemačkoj da neko mjesto nazove ulicu po po Hitleru jer je to prošlo vrijeme i jer je ta osoba odgovorna za jedno krvavo i crno razdoblje u našoj povijesti”, istaknuo je Šeparović te objasnio da je HNES predložio Saboru da se ukine zakonom mogućnost da se ulica ili trg u hrvatskim mjestima zovu po bivšim zločincima jer nije dobro da to zavisi o povjerenstvu grada ili županije.

Šeparović se začudio i Milanovićevoj izjavi da je “Tito najbolje što je Hrvatska imala”.

“To je velika zabluda i čudi me da pravnik srednjih godina, koji je mogao pročitati i čuti da je Tito uvršten na listu 10 najvećih zločinaca 20. stoljeća, to ne zna”, naglasio je.

Osvrnuo se Šeparović i na srpsko zahtijevanje rehabilitacije Draže Mihajlovića i Dragiše Vasića.

“To su koincidencije koje nisu slučajne. Cijela priča s rehabilitacijom je zastrašujuća za nas i pravo je čudo da antifašisti ne prosvjeduju protiv toga. Odjedanput je četništvo dobilo pravo građanstva i to je vrlo opasno. Na vlasti u Srbiji je četnički vojvoda Nikolić koji je u Hrvatskoj bio dio srpskih postrojbi i koji je ubijao. Ne treba nam takav susjed koji donosi drugi memorandum u kojem tvrde da gube bitke u ratu, ali dobivaju u miru te zagovaraju povratak krajine sa Kninom ili da se Republika Srpska pripoji Srbiji – to je protivno međunarodnom pravu i politici zdravog razuma”, ocijenio je Šeparović.

O Vesni Pusić je pak rekao da ne može postati glavna tajnica UN-a jer “nema kapaciteta i pozitivnih djela iza sebe” te dodao da je “ova država ne smije podržati u tome” zbog njenih tvrdnji da je “Hrvatska izvršila agresiju na BiH…”.

Naglasio je da i je nogometaš Joe Šimunić nepravedno kaženjen zbog pozdrava “Za dom spremni” jer je “pozdravio Hrvatsku oduševljen u znaku pobjede”.


Velimir Bujanec na početku večerašnje Bujice na Osječkoj TV i pridruženim televizijama otkrio je da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pristao na sučeljavanje s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem u njegovoj emisiji kada počne kampanja.

“Bujica je pozvala i ovim putem otvoreno poziva na sučeljavanje dvojicu najvjerojatnijih kandidata za budućeg premijera Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića. Moram reći da je gospodin Tomislav Karamarko pristao na sučeljavanje s Milanovićem u Bujici kada krene predizborna kampanja, a da se gospodin Zoran Milanović poplašio i da se za sada ne usuđuje doći na sučeljavanje”, rekao je Bujanec.

No, neće odustati, nego je najavio da će predsjednika Vlade pozivati i u sljedećim emisijama. Podsjetio je da je na nacionalnoj televiziji, koju Bujanec zove Radmanovizija, jedan voditelj (Aleksandar Stanković op.a.) pozivao Milanovića u emisiju dok mu glavni ravnatelj Goran Radman tako nešto nije zabranio.

“Isti voditelj sada je u ljubavi s Milanovićem pa dogovara sučeljavanja. Pozivamo ga da se ne plaši, da dođe na sučeljavanje u Bujicu, kada je Karamarko pristao, pa makar pričali i o europskom fiskalnom semestru”, dodao je Bujanec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Klapa Samoana sa Novog Zelanda održala koncert u Remetama pjevajući hrvatske pjesme (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Klapa Samoana sa Novog Zelanda koji pjevaju hrvatske pjesme nastupili su u Remetama u Zagrebu.

Klapa Samoana osnovana je u Aucklandu 2011. godine. Iste godine imali su i prvi nastup na Božićnom koncertu Hrvatskoga društva u Aucklandu. Nastupali su na raznim događanjima u hrvatskim i pacifičkim krugovima. Njeguju samoanski a capella zvuk.

U srpnju 2013. godine nastupali su u sklopu Tarara Croatian Tour, zajedno s hrvatsko-novozelandskim Folklornim ansamblom Kralj Tomislav i maorskom folklornom skupinom Te Ihi Connections. Nastupili su na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2013. godine kao gosti Festivala.

Christian Malieota Brown i Austin Xavier jedni su od članova klape Samoana čije smo izvedbe imali prilike vidjeti i za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji kada su ispjevali poznatu “Nije u šoldima sve“.

 

VIDEO KOJI JE ODUŠEVIO: Klapa Samoana – Moja Hercegovina

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Današnji moderni turisti ne traže više samo sunce i more

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u četvrtak navečer u vinogradima Pavlomira kraj Novog Vinodolskog tradicionalnu manifestaciju Ružica Vinodola, tijekom koje će se jedanaest djevojaka natjecati u igrama povezanim s vinarstvom i vinogradarstvom te običajima Vinodola, među ostalim i u vještinama branja i mašćenja grožđa.

Grabar-Kitarović je otvarajući manifestaciju govorila na čakavštini, kazavši kako “misli da je red da pozdravi na domaćoj čakavštini.” “Jako je lijepo biti ovdje s vama, ovo nije prvi puta da sam tu, a niti zadnji, jako se veselim što ćemo zajedno provesti vrijeme,” kazala je dodavši da može reći “da smo mi čakavci jako, jako prionili toj našoj čakavštini” te da je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg, koji je bio nazočan na manifestaciji, “naučio reći č umjesto ć tek kada su ga u Banskim dvorima natjerali”.
Predsjednica je potom na engleskom jeziku poželjela dobrodošlicu svim gostima i turistima.

U nastavku je kazala da je ova godina iznimno bitna za Novi Vinodolski spomenuvši da je njena rodna Grobinšćina supotpisnica Vinodolskog zakonika, čija se 730. obljetnica slavi ove godine. Taj zakonik je u to vrijeme bio jedan od modernijih, ako ne i od najmodernijih u Europi, koji je postavio prava i pravice za sve, kazala je. Naglasila je da se ove godine slavi i 140. obljetnica turizma u Novom Vinodolskom i 15. obljetnica Ružice Vinodola.

Predsjednica je, na upit novinara kako se snalazi u vinogradu i je li ikada gazila grožđe odgovorila “naravno.” “Moj nonić je imao vinograd u mjestu Meje iznad Ričine i ja sam kao mala često s njim išla u vinograd, pomagala mu u vinogradu, meni su to bila prekrasna vremena. Nakon berbe svi smo gazili grožđe,” kazala je dodavši da ne zna kako bi joj to išlo danas, ali da je to nešto što ju jako vezuje uz djetinjstvo i uz rodni kraj.

Na tvrdnju da se možemo ponositi ovakvim manifestacijama, spajajući novo i staro, predsjednica je potvrdno odgovorila. “Apsolutno, ovo je ključ razvoja turizma, današnji moderni turisti ne traže više samo sunce i more, to nije dovoljno. Oni traže ne samo prekrasnu prirodu, koju je Bog podario i sve kulturne spomenike koje imamo, već i oživljavanje nacionalnih, starih narodnih običaja, koji su za njih prekrasni,” kazala je dodavši da smatra da bi “mnogi turisti uživali da i oni malo gaze grožđe.”

Na upit o razvoju vinodolskog kraja, predsjednica je kazala da bi se mogao razviti upravo na poljoprivredi. “Mislim da upravo u EU možemo naći tu nišu za sigurne biološke proizvode, tlo je ovdje čisto, nekontaminirano, proizvodnja je tradicionalna i mislim da imamo sve preduvjete za uspjeh,” rekla je.

Po usmenoj predaji iz doba hrvatske plemićke obitelji Frankopana, nakon završetka berbe u vinogradu se među beračicama birala Ružica, najljepša i najmarljivija djevojka. Ružicu bi ovjenčali vinovom lozom i uz zvuke narodnih glazbala odveli bi ju u grad. Po zapisima, posljednji put Ružica je, prije nego što je običaj obnovljen, izabrana 1880.

Današnja Ružica Vinodola obnovljena je na osnovi te predaje. Osmišljene su igre i natjecanja za Ružice, po uzoru na stare sajmove priređuje se prodaja ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, vina i drugog, a cijelu manifestaciju prate tradicionalna jela, glazba i ples.

Završno natjecanje, kada će biti proglašena ovogodišnja Ružica Vinodola, bit će u subotu, 18. kolovoza.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari