Pratite nas

Pregled

Bujica objavila fotografiju: Patrijarh SPC Irinej s četnicima u okupiranom Žitniću kod Drniša!

Objavljeno

na

“Da bi razumjeli ’91. godinu, odlučio sam raskrinkati velikosrpsku genocidnu ideologiju iz 1941. godine,“ rekao je u Bujici na Z1 povjesničar Stjepan Lozo, autor hit knjige “Projekt ‘Homogena Srbija’ 1941.“ koja je u četvrtak navečer predstavljena u Hrvatskom državnom arhivu, a njeno je treće izdanje u manje od 24 sata gotovo rasprodano.

Lozo je magistar povijesnih znanosti i viši kustos u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu. Ujedno je i utemeljitelj tog muzeja, a s mjesta ravnatelja svojedobno su ga smijenili “po nalogu Ostoje Rankovića“, rekao je voditelj Bujice, aludirajući na SDP-ovca Ranka Ostojića, na što je gost emisije prokomentirao: – Ostoja Ranković? Ja znam tko je bio Zaharije Ostojić – član četničkog štaba Draže Mihajlovića.

‘OLUJU’ PROGLAŠAVAJU GENOCIDNOM, A ZABORAVLJA SE ŠTO JE BILO ’91.

Na promociji svoje knjige, Stjepan Lozo je rekao da treba staviti “ljutu travu na ljutu ranu“, a u Bujici dodao kako je došlo vrijeme da “napokon skinemo luđačku košulju s našeg naroda“: – Godine 1991. zločinci stave kamenje na naše ceste i zabrane mi put iz Splita u Zagreb. Strašno! Oni su stali nama na put. Očistili su cijelu Sjevernu Dalmaciju od Hrvata. 20.000 Hrvata koji su živjeli na području Benkovca, Obrovca i ostalih mjesta, za vrijeme velikosrpske okupacije protjerali su ili su ih pobili. Ubijali su starce, žene i djecu i istjerivali su ih iz njihovih domova. Te događaje pamti cijela nacija. I svi europski mediji su to zabilježili. Onda dođe ’95. godina, mi oslobodimo svoju zemlju u legitimnoj vojnoj operaciji, došli smo na naše međunarodno priznate granice, takve kakve jesu – i onda se pojavljuju genijalci i karikature od ljudi kao što su Pilsel i ostali, kopaju po Gračacu i optužuju Hrvate da su srušili desetke tisuća srpskih kuća, a to što su oni prethodno srušili sve katoličke crkve na tim područjima i zapalili sve naše kuće, to se više nigdje ne spominje… Dakle, velikosrpski genocid  koji je proveden od ’91. do ’95. godine potpuno je prešućen i izbrisan i odjednom se javlja novi ‘Valerijanov memorandum’ i nove bezočne laži koje Hrvate žele prikazati kao “krivce“.

“Tuđman umire, dolazi 2000-ta godina i neformalni državni udar, a sile koje su poražene preuzimaju Hrvatsku državu,“ nastavlja Lozo i dodaje: “Kreće novi progon Hrvatskog naroda s neviđenim klevetama da smo ’95. počinili genocid. Od Srbije nismo dobili nikakvu ratnu reparaciju, zločinci koji su srušili naše kuće nisu ih morali obnavljati, nego smo ih mi obnovili njima! Hrvatske katoličke crkve nije obnovila Srpska pravoslavna crkva, iako je upravo ona predvodila zločince koji su ih rušili. I zato se naši branitelji ubijaju. Naši ratnici, plamen hrvatski, ne mogu tu razinu ludila i poniženja podnijeti. Stotine tisuća Hrvata napušta domovinu jer je ovo ludnica!

Godine 2010. sam uvidio kako nepovratno krećemo u propast, pa sam kao povjesničar, uz alate koji su mi dostupni, odlučio napisti knjigu – kaže Lozo, koji je na knjizi o ideologiji i propagandi velikosrpskog genocida nad Hrvatima radio punih 15 godina.

350.000 UBIJENIH SRBA DO RUJNA ’41. – LAŽ!

“Da bi razumjeli ’91. godinu, odlučio sam raskrinkati velikosrpsku genocidnu ideologiju iz 1941. koja je velikim dijelom i provedena tijekom 2. svjetskog rata,“ objašnjava Stjepan Lozo i kreće: “Ta je ideologija nastavljena u socijalističkoj Jugoslaviji i 1991. godine je u brutalnom smislu doživjela svoj vrhunac. A u medijskom smislu i propagandnoj formi kulminirala je nakon 2000-te.“

Brojka od 350.000 Srba ubijenih do rujna 1941. na području NDH je nastala laganjem – jasan je Lozo i nastavlja: – To je propagandno-politička operacija. Na isti je način Hrvatska oklevetana nakon ‘Oluje’!

“Hrvate se iz dana u dan tereti da su pobili 700.000, milijunu, milijun i po’ ljudi, da smo u neku jamu bacili 70.000, u nekom logoru pobili 500.000,“ nabraja Lozo i kaže da je sa stajališta povijesnih činjenica to nečuveno.

‘Valerijanov memorandum’ je propagandni projekt – objašnjava Lozo i naziva ga “oblikom oružja“.

U lipnju ’41. kada je NDH tek osnovana i još nije imala vojsku, Srbi već crtaju granice tzv. Velike Srbije na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag, uz napomenu da tu ne mogu živjeti Hrvati – govori Lozo, uspređujući te događaje s onima od prije 28 godina.

SRBI HRVATE MRZE VIŠE ČAK I OD ALBANACA!

Mržnja koju Srbi imaju prema Hrvatima je fascinantna – ocjenjuje Lozo i navodi: – Oblici takve patološke mržnje nisu poznati u svjetskim razmjerima. I danas, 25 godina nakon zadnjeg rata, u Srbiji se objavljuju ankete u kojima obični građani kažu da na prvom mjestu, najviše mrze Hrvate. Više čak i od Albanaca, koji su na drugome jestu. Prema Hrvatima su najekstremniji, jer je prostor njihovog mogućeg prodora prema zapadu najrealniji, jer smo mi mekani kao nacija. Nismo uspjeli formirati dovoljno jake obrambene mehanizme. Imamo državu, vojsku, sigurnosne službe i pravosuđe… No, osim vojske, nisma siguran u kojoj mjeri su na našoj strani naše službe, pravosuđe, diplomacija, a pogotovo mediji…

Posebno se osvrnuo na medije: – Klevetanje Hrvata za zločine koji se nisu dogodili tijekom 2. svjetskog rata, a koje dolazi iz medija, slično je granatiranju koje smo ’91. doživjeli iz vojarni JNA.

OD GACKOG ’41. DO ŠKABRNJE I VUKOVARA ’91.

Mi nemamo djelo koje bi na sustavan način prikazalo zločine Srpske pravoslavne crkve, koji su evidentni – upozorava Lozo i navodi primjer popa Radojice Perišića: – Živio je kod Gackog, u Istočnoj Hercegovini. Stao je na čelo organizirane četničke horde i oni su na Vidovdan, 28. lipnja 1941. opkolili selo Avtovac i poklali 47 ljudi, staraca, žena i djece… Poklali su sve što su zatekli, a to isto vidjeli smo ’91. u Škabrnji, Vukovaru i drugdje… To se ponavlja. Vođa tog pokolja bio je pravoslavni pop Radojica Perišić i o tome se ne govori, a za fantomski lik nekog Majstorovića zna pola svijeta!

Poznato je i ‘Đujićevo bure’: – Momčilo Đujić je kod Knina “patentnirao“ bure koje bi probili dugačkim čavlima, a unutra bi zatvorili čovjeka i tako ga valjali… Đujić je vodio brutalne i bezdušne pokolje u okolici Splita. Nikanor Kalik, drugi pravoslavni pop je četnike odveo skroz do Omiša… Znači, postoji niz slučajeva gdje su istaknuti svećenici SPC-a sudjelovali u pokoljima Hrvata i o tome se ne govori, a za potpuno izmišljene zločine se optužuju Hrvatski narod i Katolička crkva.

Srpski četnici i partizani zajedno su se borili protiv Hrvata: – To su sve bili četnici, s nekoliko članova Komunističke partije, koji su bili partizani. Primjer su Boričevac i Lapac. Zajedno su sudjelovali u pokoljima i krali dućane Hrvata. Isto je bilo s Grahovom, Drvarom, Petrovcem itd.

ČETNICI UŠLI U PARTIZANE I NASELILI ISTRU…

U štabu Draže Mihajlovića bio je i Splićanin Đuro Vilović, a mnogo četnika ušlo je u partizane i kasnije naselilo Istru: – Godine 1944. proglašene su dvije amnestije i četnici su masovno ušli u partizane. Prešlo ih je više od 100.000. Kada su Talijani otišli, u Istri je naseljeno na desetke tisuća Srba. Do ’48. godine, po Žerjaviću, u Istri uopće nije bilo Srba, da bi ih se do 1961. naselilo čak 60.000. Riječ je o zastrašujućem obliku kolonizacije hrvatske obale, jer ih ona posebno zanima. Sličan se proces dogodio i u Rijeci, u koju je naseljeno 24.000 Srba. Naseljavali su se i u Zadar, Split, Dubrovnik…

EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA: PATRIJARH IRINEJ SNIMLJEN S ČETNICIMA KOD DRNIŠA ’93.

U Bujici je objavljena ekskluzivna fotografija srpskog patrijarha Irineja, kako godine 1993. posjećuje četnike na prvoj okupacijskoj liniji u Žitniću kod Drniša! Danas Irinej s papom Franjom pregovara o svetosti Alojzija Stepinca: – Konsterniran sam fotografijom! To je vrlo snažan dokaz. Možete li zamisliti nadbiskupa Bozanića, okruženog našim vojnicima, npr. u Čačku?! Četništvo je zločinačka organizacija koja je problem cijelog čovječanstva. Hrvatske službe i institucije moraju pravno artikulirati krivnju četništva.

Dražu Mihajlovića Lozo je nazvao “endemskom vrstom zločinca“ i u studio donio njegovu optužnicu iz 1946. godine, kako bi dokazao koliko su jugoslavenske komuističke vlasti bile naklonjene velikosrbima: – Riječ je o optužnici Draži Mihajloviću, Stevanu Moljeviću, hrvatskom izrodu Đuri Viloviću i ostalim četnicima… Moljević je izvorni ideolog velikosrpskog genocida nad Hrvatima, jedna krajnje bezdušna osoba, strastven u svom zločinu. On je htio uništiti jedan cijeli narod i to se zove genocid. Zamislite, na 29 gusto tipkanih stranica optužnice, u 48 točaka, samo se na pola stranice navode četnički zločini prema Hrvatima!

Draža Mihajlović osuđen je na smrt, ali je zato Stevan Moljević osuđen na samo 20 godina zatvora i 1957. godine pomilovan: – Usporedo su na sud priveli potpuno nevinog Alojzija Stepinca. Njega su osudili na 16 godina. Ideologa četničkog genocida Moljevića su pomilovali, a Stepinca otrovali!

PAPA FRANJO JE STEPINCA IZRUČIO ČETNICIMA!

No, tu priči nije kraj: – Godine 2015. Viši sud u Beogradu ukida presude Draži Mihajloviću i Stevanu Moljeviću, cijela Srbija slavi, a četništvo je rehabilitirano! Iste te 2015. godine papa uključuje patrijarha Irineja u mješovitu Komisiju koja bi trebala preispitivati blaženog Stepinca! To je veliki moralni pad Katoličke crkve! Papa Franjo je izručio Stepinca koji je izravna žrtva četničke, velikosrpske klevete – četnicima!

U svojoj je knjizi Lozo Josipa Broza Tita spomenuo na 666. stranici: – Nisam to napravio namjerno. Kada sam shvatio da se on našao na stranici 666, sledio sam se!

Hrvati mogu izvući veliku pamet iz činjenice da Tito nije ratovao u Srbiji, nego je ubijao Hrvate: – On je pokušavao gurnuti Srbe u rat protiv Nijemaca i nagovarao je Dražu Mihajlovića u Struganiku na to. No, Mihajlović je, što god mi mislili o njemu, rekao – ne. Nije dao da Nijemci zbog odmazdi ubijaju Srbe. Srbija zbog toga nije imala biološki i materijalno, ni blizu žrtava k’o Hrvati, rečeno je u TV Bujici.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE: https://youtu.be/fq8Yq9KEfU4

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković s izaslanstvom HBK: Predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u utorak predstavnike Hrvatske biskupske konferencije (HBK), istaknuo je predanost hrvatske Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom, a izaslanstvo HBK pozitivnim je ocijenilo napore Vlade na stvaranju uvjeta za gospodarski i društveni napredak.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili aktualna društvena zbivanja te trenutno stanje suradnje hrvatske Vlade i Katoličke Crkve.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom te se osvrnuo na rad Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Republike Hrvatske”, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije izrazili su zadovoljstvo sastankom te važnost kontinuiranog dijaloga s Vladom i resornim ministarstvima na brojnim društvenim područjima.

Pozitivnim su ocijenili napore Vlade na stvaranju uvjeta za opći gospodarski i društveni napredak, društveni optimizam te uključivo ozračje u hrvatskom društvu, izrazivši spremnost Katoličke Crkve da nastavi tome davati svoj doprinos, dodaje se u priopćenju.

U izaslanstvu HBK bili su nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša te biskup hvarski i generalni tajnik HBK Petar Palić.

Na sastanku u sjedištu Vlade RH sudjelovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar države imovine Mario Banožić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hrvatska se uključuje u istragu havarije Bourbon Rhodea

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će zadužiti predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda “Bourbon Rhode”, potvrđeno je Novom listu jučer iz Ministarstva na upit o tome hoće li se Republika Hrvatska aktivno uključiti u istraživanje okolnosti potonuća broda u kojemu su četvorica članova posade izgubila život, trojica su spašena, dok se za sedmoricom, među kojima je i zapovjednik Dino Miškić, još uvijek traga.

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu.

S obzirom na niz nedoumica i otvorenih pitanja oko ove tragične havarije, koje bi trebala rasvijetliti istraga, Ministarstvu je Novi list uputio upit hoće li Hrvatska tražiti uključivanje svojih predstavnika u tijela i tijek istrage, na što ima pravo jer je jedan od nestalih članova posade hrvatski državljanin.

Fatalni prodor vode

Stručnjaci u pomorstvu, kao i stručnjaci za sigurnost u pomorstvu s kojima su novinari razgovarali kažu kako je to vrlo važno, zbog realne mogućnosti da se okolnosti nesreće pokušaju zataškati.

S obzirom da je riječ o brodu francuske kompanije, istragu vode frnacuske vlasti na Martiniqueu, a nitko od stradalih ili nestalih nije francuski državljanin pa nema pritiska tamošnje javnosti i medija da se istraže sve okolnosti nesreće. Ministarstvo smo upitali i jesu li u kontaktu s francuskim istražnim tijelima, kao i s istražnim tijelima Luksemburga, države pod čijom zastavom je brod plovio, a koja je također dužna provesti istragu.

– Ministarstvo nije zaprimilo informacije od francuskih vlasti vezano za tijek istrage budući da još uvijek traje potraga za nestalim pomorcima, kratko je odgovoreno iz Ministarstva.

Potraga je, podsjetimo, prvi put bila prekinuta svega tjedan dana nakon havarije, da bi ponovno bila nastavljena, nažalost, bez rezultata, nakon čega su francuske vlasti odlučile prekinuti aktivnu potragu za nestalima.

Upravo činjenica da niti jedna od preostale tri splavi za spašavanje s potonulog broda nije pronađena, a nisu detektirani ni signali EPIRB-a (uređaja za radijsko pozicioniranje), kao ni SART-a (radarskog transpondera), zajedno sa svjedočenjima preživjelih o lošem stanju broda, izazvale su, kako piše Novi list, velike polemike u hrvatskoj stručnoj pomorskoj javnosti, ali i jasno govore o potrebi temeljite istrage svih okolnosti nesreće. Od utvrđivanja stanja broda, kao i odgovornosti za eventualne propuste u održavanju, do postupaka zapovjednika i kompanije, kao i procjene stanja broda od strane certifikacijske kuće koja je pregledala brod.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari