Connect with us

Pregled

BUJICA – Tito više ne stanuje na Pantovčaku! Gost Ivo Banac (Video)

Objavljeno

on

Komunistički simpatizeri jugoslavenskog diktatora, predvođeni Zoranom iz ‘Male Moskve’ – tuguju, a normalan i civiliziran svijet napokon dolazi na svoje. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović u samo dva tjedna donijela je dvije važne i velike odluke: vratila je pokroviteljstvo nad Bleiburgom i s Pantovčaka je zauvijek izbacila Titovu bistu, rekao je u najavi emisije Velimir Bujanec.

Micanje Titove biste bila je tema i u još jednoj emisiji Bujica, u kojoj je gostovao profesor i povjesničar Ivo Banac koji je rekao da se to trebalo učiniti i puno prije, ali da on ipak ne vidi potrebu da se o tome više raspravlja jer je najvažnije da mi danas živimo u pluralnoj demokraciji

‘Što znači pluralna demokracija, to znači da živimo u sustavu koji je suprotan onome koji je vodio Tito i to je kraj priče. Jesmo li se opredijelili za demokraciju ili nismo. U ovom sustavu gdje je zapravo pluralitet mišljenja, ne možemo davati javnu počast nositelju totalitarne vlasti”, rekao je Banac. Komentirao je i potez predsjednice Kolinde Grabar Kitarović jer je vratila pokroviteljstvo Bleiburga.

Profesor Banac je rekao da se znaju dimenzije bleiburške tragedije i sve što se događalo u proljeće ’45. godine i mislim da nema opravdanja za povlačenje pokroviteljstva od strane Sabora. Ovo što je predsjednica napravila jest rezultat jednostrane odluke Sabora. Oni koji tu komemoraciju žele prikazati kao što to prikazuje Zoran Pusić, oni imaju razloga zašto se te komemoracije difamiraju”, istaknuo je Banac.

Voditelj Bujanec je u emisiji prikazao fotografiju Zorana Pusića i Eugena Jakovčića iz Documente kako grle spomenik Tita, a Banac je rekao kako ne možete biti borac za ljudska prava pa se grliti s Titovim spomenikom. ”Ne možete biti protiv jednog totalitarizma i veličati druga, to je njihova temeljna pogreška koju stalno ponavljaju”, istaknuo je profesor.

Bujanec je spomenuo kako je premijer Zoran Milanović odjednom promijenio ploču i da mu sada prvi predsjednik Franjo Tuđman odgovara kada se potegnulo pitanje o Titi. ”Ne bih želio analizirati mišljenje Milanovića jer je to kompleksan zadatak. Ali to je jedna od njegovih kontradikcija koja je naglašena u posljednje vrijeme. Njima smeta i Karamarko, a zašto? Smeta im što je nametnuo pitanje koje je sada sazrelo. Jedan političar je to stavio na dnevni red i to je razlog zašto je Karamarko postao predmetom posebne obrade u kontinuiranim napadima, mala djeca se plaše Karamarkom”, rekao je Banac.

U emisiju se javio i Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih invalida Đuro Glogoški koji je na početku rekao da branitelji u Savskoj prosvjeduju već 153. dan. Bujanec je pustio kratku Milanovićevu izjavu u kojoj ‘opominje’ predsjednicu da ne treba tračati i cinkati razgovore koji su se dogodili u četiri oka, referirajući se na predsjedničin sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Predsjednica je naime iznijela javno sadržaj razgovora s Merkel i izjavila kako se Merkel požalila na Milanovićevu vladu. Glogoški je rekao da je to samo pokazatelj kakav je on čovjek. ”Njegov stav pokazuje o tome kakav je, očito zaboravlja neke stvari jer iznio je detalje našeg razgovora u četiri oka u javnosti”, rekao je Glogoški.

Sudac Ivan Turudić je u medijima dao izjavu kako bi se u Kazneni zakon trebalo ugraditi djelo poricanja karaktera Domovinskog rata te da bi se svako poricanje Domovinskog rata ili pričanje da Srbija nije izvršila agresiju na Hrvatsku trebalo kažnjavati. Profesor Banac je rekao kako se ne slaže s time. ”Vrlo loša ideja, jer ako se počnemo baviti time, vrlo brzo ćemo se naći u neobranom grožđu. Nije dobro da se ide u kriminalizaciju mišljenja, to stvara nepotrebne tenzije u ionako osjetljivom društvu”, napomenuo je profesor.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari