Connect with us

Pregled

BUJICA: U Ljubuškom više od 1.000 Hrvata skandiralo Hasanbegoviću!

Objavljeno

on

Ljubo Jurčić o Bandiću: – Bandić je kao životinja u šumi! Kada je mrkla noć, a šuma je gusta, on čuje neki šum i točno zna koja mu se životinja približava, je li mu prijatelj ili neprijatelj…

Zagreb: Nitko ne zna tko je Andrija Mikulić!

Jučerašnja Bujica objavila je anketu sa ulica Zagreba. Novinar je slučajno odabrane prolaznike pitao: „Znate li tko je Andrija Mikulić?!“ Nitko od ispitanih nije znao o kome se radi, a tek jedan građanin odgovorio je: „Znam, netko u Skupštini…“ Jedna gospođa mislila je da je to ime neke ulice, a kada je novinar anketirama rekao da bi se Andrija Mikulić htio kandidirati za gradonačelnika Zagreba, uslijedio je odgovor „Kaj, stvarno?!“ Ekipa Bujice je čak tri dana radila anketu, ispitano je 45 slučajno odabranih Zagrepčana, na ulici, u samom središtu glavnog grada, no niti jedan nije znao tko je Andrija Mikulić. U emisiji je pušteno 12 najzabavnijih odgovora… (Anketu možete pogledati od 45. minute emisije!)

Gost Bujice, prof. dr. Ljubo Jurčić prvo se nasmijao, a onda je komentirao zaista šokantan podatak, prema kojem građani Zagreba uopće ne znaju tko je čovjek koji bi htio biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika: – Opće je poznata stvar da velike stranke, HDZ i SDP nemaju kandidata za gradonačelnika. Pametna je odluka Andreja Plenkovića sa predsjedništva HDZ-a da ne treba rušiti Bandića. Prije svega, to bi bio negativan efekt za HDZ. Ako su ga već podržavali jedan ili dva proračuna, zašto bi ga sada rušili?! To ispada kao politikanstvo radi šačice slave. Zapravo, stvara se problem Zagrebu, a to se ne bi trebalo raditi. To nije odgovorna politika. Tako da je Plenković, nasuprot Mikulića, zauzeo vrlo dobar stav. Mikulić je mislio da bi rušenjem Bandića nešto politički profitirao, ali neće. Bandić bi ispao žrtva. On je kao životinja u šumi! Kada je mrkla noć, a šuma je gusta, on čuje neki šum i točno zna koja je to životinja, je li mu prijatelj ili neprijatelj… I to je taj instinkt koji je Bandić razvio zadnjih 15-20 godina u politici. Drugi to nemaju…

JURČIĆ: BANDIĆ TREBA DOBITI JOŠ JEDAN MANDAT, A ONDA PREDATI VLAST NEKOM DRUGOM!

Mislim da će Bandić u prvome krugu dobiti preko 35 posto glasova i ući u drugi krug – procjenjuje dr. Jurčić i nastavlja: – On ima stabilno biračko tijelo i u ovome trenutku nema kandidata koji bi ga pobijedio. Oko tako jakog čovjeka, bez obzira podržava li ga netko ili ne, u zadnjih 15 godina izgrađena je i formalna i neformalna struktura. Kada Bandić razgovara s ljudima, točno zna gdje je svaki šaht u Zagrebu! Osobno bih volio da dobije taj mandat.

Ljubo Jurčić smatra da bi ovo trebao biti zadnji Bandićev mandat i da nakon toga treba ići u mirovinu: – Bilo bi dobro da Bandić dobije taj mandat i da pripremi Zagreb za predaju na izborima poslije. Konačno – i godine su tu, treba se pripremati za mirovinu, prije svega onu ljudsku. S druge strane, Zagreb je prevažan za Hrvatsku, on je metropola, on diktira duh Hrvatske. Zato je bitno da Bandićev nasljednik jednoga dana ne bude proizvod politikanstva ili sukoba i špekulantskih i interesnih nadmetanja. Velike stranke moraju pripremiti kandidata za izbore, a Bandić treba pripremiti grad za jednu kvalitetnu primopredaju.

JURČIĆ O HASANBEGOVIĆU: „NAROD JE PREPOZNAO PREDVODNIKA!“

U 32. minuti Bujice puštene su spektakularne i ekskluzivne scene dočeka koji je dr. Zlatko Hasanbegović imao ovog utorka u Ljubuškom, na hercegovačkoj premijeri filma Romana Leljaka „Huda jama – strogo čuvana tajna“. Više od 1.000 Hrvata dočekalo je Hasanbegovića s neviđenim oduševljenjem, a među okupljenima su bili i fratri, branitelji, lokalni političari, narod… Na konstataciju voditelja da Hasanbegovića nema u anketama, a ispada da je najpopularniji hrvatski političar, Ljubo Jurčić je komentirao taj fenomen: – Za očekivati je da Hasanbegović ima potporu, naročito od hercegovačkh ljudi. Izborili smo državu, a slabe se hrvatske institucije. Nemamo izgrađen sustav očuvanja nacionalnog identiteta i kulture, naše povijesti… Hrvatska je taj prostor prepustila elementima koji vidljivo ili nevidljivo, rade protiv izgradnje hrvatske države. Hasanbegović je ušao u taj prostor i počeo izravno govoriti o zaštiti nacionalnog identiteta i naših vrijednosti. Narod je u njemu prepoznao predvodnika.

JURČIĆ O HUDOJ JAMI: – Nema ljudskog bića koje ne pogodi Huda jama. Bez obzira odakle dolazi. To je akt protiv čovječnosti, u najgorem smislu tih riječi. Scene iz Hude jame su prestrašne. Kada vitite to okno, tu zemlju, pletenice, stvari koje su ljudi imali… Ja sam uvijek mami govorio da je čovjek stoka, a ona bi mi rekla da je stoka dobra, kakvi su ljudi…

Jurčić je komentirao i zašto anti-hrvatski mediji te neki politički i društveni krugovi još uvijek mrze Hercegovce: – Još je devedesete krenula hajka na Hercgovce. A sjećam se redova u Hercegovini… Pitao sam majku, što je ovo, neka epidemija, a ona je rekla: „Ne, javljaju se u Hrvatsku vojsku!“ Poslije toga mi je bilo jasno zašto je krenula hajka i odakle priče o bijelim čarapama i mobitelima.

Profesor Jurčić u prvom dijelu emisije govorio je o poreznoj refomi, odnosu banaka i poduzetnika, gospodarskom rastu i drugim ekonomskim i političkim pitanjima. U Bujici je nastupio kao predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR