Pratite nas

Vijesti

Burna rasprava u Hrvatskom Saboru: Oporba se zalaže za Treći entitet

Objavljeno

na

Nekoliko oporbenih saborskih zastupnika založilo se danas za osnivanje trećeg entiteta u BiH, na što ih je zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić prozvao za “crtanje granica”.

Boro Grubišić (HDSSB) ocijenio je u raspravi o izvješću o razvojnoj pomoći Hrvatske inozemstvu u 2012. da ulazak u punopravno članstvo EU Hrvatskoj omogućuje aktivno uključivanje u rješavanje pitanja hrvatskog naroda u BiH.

Založio se za osnivanje trećeg entiteta u BiH.

“Sa tri entiteta imamo puno manju administraciju i jeftiniju državu, koju će sva tri naroda osjećati kao svoju, i to ne treba stidljivo govoriti”, rekao je Grubišić.

Premijeru RH Zoranu Milanoviću čestitao je zbog odlaska u Mostar za vrijeme nedavnih nereda u BiH.

“Time je pokazao i dokazao zainteresiranost Hrvatske za rješavanje stanja, prije svega povodom ovih demonstracija i neželjene destrukcije, a sada se treba i potiho i vrlo jasno uključiti i dati Hrvatska stajališta u svezi BiH”, kazao je Grubišić.

Ideju da Hrvatska potakne razgovor o trećem entitetu podržava i Laburist Branko Vukšić.

[quote]“Ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u BiH, nego ozbiljno nametnuti razgovor o trećem entitetu i tu se u potpunosti slažem s vama. Međutim, to znači da se i Vi slažete s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, koja je prije godinu i nešto dana prva progovorila iz ove vlasti o trećem entitetu i potrebi trećeg
entiteta”, replicirao je Vukšić Grubišiću.[/quote]

Frano Matušić (HDZ) tvrdi da se Hrvati u BiH u praksi ne osjećaju kao konstitutivan narod, te da Hrvatska proces stabilizacije i pridruživanja BiH EU treba iskoristiti za izjednačavanje njihova statusa s drugim konstitutivnim narodima i povratak na područje Republike Srpske.

Na njihova izlaganja Hodžić je reagirao tražeći stanku nakon koje je kolege prozvao za raspravu “koja izlazi iz okvira dopuštenog u hrvatskom parlamentu”.

“Treći entitet je crtanje granica, a kada su se crtale granice u BiH prije dvadesetak i više godina, to crtanje nije donijelo nikakvo dobro ni njenim narodima niti njenim građanima. BiH je pretrpjela strašan rat, platila je cijenu svih političkih igara i s lijeva i s desna i ja vas molim da se suzdržimo, barem u ovom parlamentu, od crtanja nekakvih novih podjela, nekakvih novih granica”, rekao je Hodžić.

Naglasio je da je BiH suverena, samostalna i međunarodno priznata zemlja, u kojoj je na snazi Daytonski sporazum.

“Koliko je on sretan za njene narode i građane to oni najbolje znaju, a ja mislim da nisu najsretniji, ali mislim da svatko rješenje koje će eventualno uslijediti za BiH treba ići za principom da riješi pitanje konstitutivnih naroda na cijelom njenom teritoriju, a drugo je pitanje ustavnih elementarnih građanskih ljudskih prava, čemu svjedoči i obaveza po presudi u slučaju Sejdić-Finci”, kaže Hodžić.

Predsjednik Sabora Josip Leko ocijenio je da zastupnici nisu izišli iz okvira demokratske rasprave.

“Rasprava i traženje rješenja za ravnopravnost u BiH, ako na demokratski način razgovaramo, nije nikakvo uplitanje nego iznošenje političkog stava. To čak nije iznošenje političkog stava institucija kao što je Hrvatski sabor, nego je to stajalište pojedinih zastupnika pojedinih klubova.

I sve dok je u okviru demokratskih pravila postupanja u Hrvatskom saboru nitko im ne može oduzeti riječ da iznose svoje politička stajališta”, uzvratio je Leko Hodžiću.

HDZ-ov Gordan Jandroković optužio je Hodžića da zloupotrebljava Poslovnik.

“Mislim da u ovom Saboru ne postoji nitko tko bi doveo u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da ste zloupotrijebili stanku jer ste se očito htjeli obratiti svom biračkom tijelu”, spočitnuo je Jandroković Hodžiću.

Upitao ga je zar mu ne smetaju pozivi na ukidanje kantona i nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

“BiH je država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i ona će takva ostati ili je neće biti”, poručio je Jandroković ističući a u Hrvatskoj postoji politički konsenzus oko položaja Hrvata u BiH.

“Ovdje nitko nije crtao kartu BiH, nitko nije nikakve salvete nudio itd. Ovdje javno za govornicom Hrvatskog sabora imamo svi pravo zboriti ono o čemu razmišljamo, poglavito o položaju Hrvata u BiH i o državi BiH, kojoj želim svaku sreću u granicama u kojoj je sada”, rekao je Grubišić.

Hodžića je upitao zašto nije reagirao kad je o trećem entitetu govorila Vesna Pusić ili “kada je gospođa u Tuzli rekla gospodinu Milanoviću javno, ‘Marš iz Bosne i Hercegovine'”.

I Vukšić je naglasio kako u Saboru nije bilo “crtanja na salvetama” te da je zastupnicima ustavna dužnost skrbiti o Hrvatima izvan Hrvatske.

“Ministarstvo vanjskih poslova potiče raspravu o BiH, izlazimo s prijedlozima i inicijativama”, komentirao je kratko zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

bljesak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krvnici Karadžić i Mladić žderu prasetinu u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Prije dva dana bili smo svjedoci opskurne kazališne predstave koju je uz pomoć svojih odvjetnika Tribunalu u Den Haagu i publici priredio balkanski mesar, krvnik i zločinac optužen za genocid i etničko čišćenje, Ratko Mladić. 

Kako bi izbjegao čitanje presude, taj ljudski šljam kojega Srbi nazivaju „narodnim herojem“ (to mogu samo oni, nitko drugi) Ratko Mladić, poduzeo je sve: od kuknjave zbog lošeg zdravlja, do pokušaja prekida zasjedanja galamom i na kraju napuštanjem sudnice, u nadi da će izricanje biti odloženo. Međutim, za divno čudo, ovoga puta Sudsko vijeće nije nasjelo i krvniku je pročitana osuđujuća presuda i to najteža – doživotna robija. Mada i 10 takvih kazni ne bi bile dovoljne za krvnika tog kalibra, žene iz Srebrenice i preživjele žrtve njegovih pokolja zadovoljne su što su doživjele kakvu-takvu zadovoljštinu.

Kako pišu srbijanski mediji s ponosom veličajući glavne protagoniste genocida u B i H Radovana Karadžića i Ratka Mladića – jer genocid je u zadnjih 150 godina sastavnica srpske nacionalne ideologije i ponos nacije, ili točnije pretežitog dijela te nacije – dvojica krvnika provela su večer uoči izricanja presude Mladiću u gozbi, odnosno krkanju prasetine, a povodom slave Radovana Karadžića „Aranđelovdana“. (http://www.alo.rs/ratko-i-radovan-jeli-pecenje-pred-presudu/132406).

Kojemu se to bogu klanjaju i u što vjeruju monstrumi poput njih zna valjda samo Srpska pravoslavna crkva koja poslovično, već stoljećima prednjači u ideologiji genocida i osvajanja zemalja drugih naroda, što je protivno i Bogu i kršćanskoj vjeri.

I ne samo to. Srpska pravoslavna crkva tradicionalno posvećuje krvnike, koljače i zločince, pa je za očekivati da u dogledno vrijeme i ova dvojica monstruma postanu njezini „svetitelji“ (kao što su već postali fašist, antisemit i antikrist Nikolaj Velimirović Žički, njegov kolega također fašist i zločinac Joanikije Lipovac, četnički koljači Milorad Vukojičić Maca, Slobodan Šiljaki mnogi drugi). Četnički vođa i koljač Draža Mihailović već se s njima nalazi na ikonama Srpske pravoslavne crkve, a to je siguran put ka „posvećenju“. Dakle, to je kod njih tako. I tu pomoći nema.

Nakon što se nakrkao prasetine (s Radovanom) i nalokao brlje, krvnik Mladić se ujutro pojavio pred Sudskim vijećem žaleći se na visoki krvni tlak. U njegovu korist lagali su, naravno i odvjetnici koji ga brane, ali provjerom je utvrđeno da se nikako ne radi o kritičnom stanju i da je tlak zločinca Ratka Mladića normalan (unatoč krkanju prasetine).

Tako je taj ljudski smrad na kraju ipak osuđen, nažalost, bez spominjanja brojnih masovnih zločina što ih je počinio u Hrvatskoj. Kakva-takva zadovoljština za narod iz Srebrenice, ali daleko je to od pravde.

Srbija likuje što je još jednom kilavi i nemušti Haag zažmirio i nije pogledao istini u oči, te izbjegao dati joj zasluženo mjesto u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Birokratima u Den Haagu najvažniji su, naravno, interesi velikih sila koje u vuku konce u Tribunalu.

Nama pak ostaju Dodik, Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i ostala srpska bagra sastavljena od nekoliko milijuna sljedbenika Ratka i Radovana, kojima su krvnici i izvršitelj genocida nacionalni junaci i ponos!?

Daj Bože da ne bude tako, ali svi su izgledi da će s njima ipak imati posla i naša djeca.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari