Pratite nas

Politika

Butković: Drago mi je što nije došlo do štrajka u Croatia Airlinesu; nisam utjecao na sud

Objavljeno

na

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako mu je drago što nije došlo do štrajka u Croatia Airlinesu, jer bi on bio poguban za tvrtku, te ponovio da nije utjecao na odluku suda.

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je prihvatio tužbeni zahtjev Uprave Croatia Airlinesa i utvrdio da je nezakonit štrajk koji je za 8. kolovoza najavio sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA).

U izjavi novinarima u Novom Vinodolskom ministar Butković je rekao da, kao ni inače, ne želi komentirati odluku suda, da je riječ o nepravomoćnoj presudi i treba sačekati pravomoćnu presudu odnosno pravorijek Vrhovnog suda.

“Ipak, drago mi je da nije došlo do štrajka, jer mislim, što smo govorili od početka, da to ne bi bilo dobro za Croatia Airlines”, rekao je Butković, dodajući da štrajk ne bi bio dobar ni za Hrvatsku u najboljoj turističkoj sezoni, kada se bilježi povećanje broja putnika u svim zračnim lukama, kao i u Croatia Airlinesu.

Podsjetio je da Croatia Airlines u prvih šest mjeseci bilježi porast putnika za devet posto u odnosu na isto vrijeme lani te pet posto više prihode te da bi odluka da se održi štrajk “bila pogubna za tvrtku”.

Također je istaknuo kako je Croatia Airlines u specifičnoj situaciji te da ju je Vlada najprije stavila na popis strateških tvrtki, a nalazi se i u Nacionalnom programu reformi i ići će se u u pronalazak strateškog partnera.

U ovom trenutku Uprava Croatia Airlinesa ide u postupak izbora konzultanata koji će voditi proceduru i ponuditi rješenja Vladi – kakav će scenarij biti oko pronalaska strateškog partnera.Sve to je u pripremnoj fazi i vjerujem da ćemo na jesen imati odgovor na pitanje kako pronaći strateškog partera i koji će biti scenarij, rekao je Butković, poručujući da Croatia Airlines treba stabilizaciju i svježi kapital.

Butković je i danas odbacio optužbe sindikata da je nedavnim pismom utjecao na sud. “Nisam utjecao na sud, nisam pisao sudu niti sam imao komunikaciju sa sudom, niti to smije raditi. U ponedjeljak sam napisao pismo Upravi Croatia Airlinesa i svim zaposlenicima da bi štrajk imao nesagledive posljedice za tu tvrtku. To, kao resorni ministar i predsjednik skupštine Croatia Airlinesa, imam pravo”, rekao je Butković

Ponovio je da bi trošak u slučaju štrajka bio 800.000 eura dnevno. “Mislim da Croatia Airlines to ne bi izdržao i da bi takav potez bio poguban za tvrtku. U tom smislu sam reagirao. To nije utjecalo na sud i ponavljam, niti sam pisao sudu, niti sam komunicirao sa sudom”, istaknuo je.

Upitan je li, s obzirom i na situaciju u Croatia Airlinesu, država najgori poslodavac, Butković je rekao da u trenutku kada je Hrvatska ušla u EU više nije bilo moguće, a ni danas nije moguće pomagati Croatia Airlines iz državnog proračuna te da je to prvi i ograničavajući faktor zbog kojega se ta kompanija nalazi u poteškoćama.

“Croatia Airlines je prošla fazu restrukturiranja, taj plan je usvojen u Bruxellesu i država je 2012. određeni dio novca ‘upumpala’ u tvrtku, što danas više ne može. Druga stvar je da je u tom procesu restrukturiranja bila i ona čuvena prodaja slotova, koju smo djelomično zaustavili”, rekao je, dodajući da je prodan i Pleso prijevoz, 50 posto tvrtke koja je bila u stopostotnom vlasništvu Croatia Airlinesa.

“Situacija je takva da država sada ne može i ne smije intervenirati. U tom slučaju je pronalazak strateškog partnera jedno od rješenja, po meni najbolje. I učinit ćemo sve da stabiliziramo tvrtku”, poručio je, dodajući da “stvari nisu tako crne kako se prikazuju”.

Ministar je ponovio i da ono što su sindikati iznosili – da Vlada nije izabrala Upravu – ne mogu biti razlozi za održavanje štrajka.

“U tom smislu drago mi je da do njega nije došlo. Pričekajmo pravomoćnu odluku suda, a do tada ćemo nastaviti sve aktivnosti oko pronalaska strateškog partnera”, zaključio je Butković.

Županijski sud u Zagrebu donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik – sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Predstavnik sindikata u Croatia Airlinesu Antonio Čorak izrazio je nezadovoljstvo odlukom Županijskog suda o zabrani štrajka u nacionalnom avioprijevozniku te je najavio žalbu na tu presudu u nadi da će se ona promijeniti.

“Županijski sud je donio odluku koja nam zabranjuje naše ustavno pravo na štrajk. Smatramo da smo poduzeli sve potrebne radnje da štrajk bude legalan”, rekao je Čorak nakon izricanja presude.

Kazao je da su prije svega razočarani načinom na koji je štrajk zabranjen i ocjenom suda da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri.

Uprava Croatia Airlinesa je, pak, u priopćenju pozdravila odluku suda te još jednom pozvala socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore.

Uprava Croatia Airlinesa pozdravlja odluku Županijskog suda u Zagrebu “koja, na vrhuncu turističke sezone, kompaniji i dalje omogućuje obavljanje redovitog, odnosno planiranog reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta”.

“I ovom prilikom Uprava tvrtke još jednom i bez zadrške poziva socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore, uz uvjerenje da se razumnim ponašanjem i dijalogom može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje na dobrobit svih zaposlenika i Croatia Airlinesa u budućnosti”, istaknuli su iz Croatia Airlinesa u priopćenju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: ‘Macron ima razumijevanja’ za probleme Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Drugog dana posjeta Francuskoj premijer Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Emmanuelom Macronom. U izjavi hrvatskim novinarima premijer Plenković je rekao kako su razgovarali o bilateralnim pitanjima, ali i onima koji muče cijelu Europu – poput Brexita i migrantske krize.

Prošli smo bilateralne odnose, izrazili zadovoljstvo trgovinskom razmjenom, investicijama, političkim dijalogom, provedbom strateškog partnerstva. Usuglasili smo stavove o brojnim međunarodnim pitanjima i pitanjima koji se tiču jugoistoka Europe, rekao je premijer.

“Odličan sastanak s predsjednikom Macronom. Temeljito smo prošli bilateralne odnose, izrazili zadovoljstvo trgovinskom razmjenom, političkim dijalogom, provedbom strateškog partnerstva, usuglašavanjem stavova o međunarodnim pitanjima i onih koji se tiču jugoistoka Europe”, izjavio je Plenković nakon razgovora s Macronom.

Također je pozdravio najavu francuskog predsjednika da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku.

Macron je uoči razgovora kazao novinarima kako će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku. “Europa se ne gradi samo u Bruxellesu nego u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati vašem pozivu da tijekom sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom”, rekao je Macron u izjavi novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom.

Plenković je rekao da je iskoristio prigodu kako bi francuskom predsjedniku objasnio što se dogodilo na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

“Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana predsjedništva. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Daytonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova predsjedništva”, rekao je Plenković.

Na pitanje na kakav je prijem kod Macrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je rekao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem.

“Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina nego i šira međunarodna zajednica”, rekao je Plenković.

On, međutim, nije potvrdio da je Macron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsjednik “pokazao razumijevanje”.

Plenković je rekao da je s Macronom razgovarao o svim temama koje su na dnevnom redu summita EU-a koji se u srijedu i četvrtak održava u Bruxellesu, brexitu, eurozoni, migracijama i pitanju sigurnosti.

Dodao je da se razgovaralo i o hrvatskim pripremama za Schengen za što bi Hrvatska trebala biti spremna do prve polovice 2020. kada predsjedava Vijećem EU-a.

Također je bilo riječi i o hrvatskoj namjeri da za vrijeme svoga predsjedanja organizira novi summit EU-a sa zemljama jugoistoka Europe.

“Mislim da je dobro da za vrijeme našeg predsjedanja na jedan realističan način vidimo što se može napraviti u četiri do pet godina od tada. Imamo tri skupine zemalja – Srbiju i Crnu Goru koje su uznapredovale u pregovorima, zatim Makedoniju i Albaniju koje čekaju otvaranje pregovora nakon europskih izbora te BiH i Kosovo koji su u kasnijoj fazi. Naš je cilj dogovoriti strukturirani pristup za svih šest zemalja i da kao zainteresirana strana i najbliža susjeda podržimo taj proces”, rekao je Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bruna Esih: Culej je više nego dobrodošao u naš Klub

Objavljeno

na

Objavio

Jedini HDZ-ov zastupnik koji se pojavio na subotnjem prosvjedu u Vukovaru je Stevo Culej. Dan nakon prosvjeda pojavili su se napisi da Culej razmišlja o odlasku iz HDZ-a i mogućem prelasku u Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku. ‘Nisam s njim razgovarala, ali je više nego dobrodošao’, rekla je za N1 predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih.

“Ja smatram da mnogima danas više nije mjesto u HDZ-u, kao bivša članica tok kluba vjerujem i znam da postoji niz onih ljudi koji se ne slažu s ovom politikom koja se trenutno provodi. No treba uz to imati moralne i političke snage, a znam da to nije lako. Mi nikoga nikad nismo vukli za rukav, vrbovali”, rekla je Esih koja vjeruje da Culej razmišlja o promjeni tabora.

“Imala sam prilike to čuti s različitih strana, no ne i od njega osobno, nikakvi razgovori se nisu vodili. Nije nužno da on izlaskom iz HDZ-a postane član naše stranke, već da kao nezavisni zastupnik svoje političko djelovanje nastavi unutar našeg kluba. On je, što se nas tiče, zasigurno dobrodošao. Mislim da je jedan od najaktivnijih zastupnika u Saboru, cijenima ga, on se puno bavio istraživanjem zločina zbog kojih smo u subotu prosvjedovali. Osobno mislim da je živopisna osoba i da bi s njim rad našeg Kluba bio i utoliko zanimljiviji”, kazala je Esih te dodala kako misli da mnogima više nije mjesto da ostanu u HDZ-u.

 

Culej: Ostajem li u HDZ-u? Vidjet ću, pratite situaciju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari