Pratite nas

Politika

Butković: Drago mi je što nije došlo do štrajka u Croatia Airlinesu; nisam utjecao na sud

Objavljeno

na

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako mu je drago što nije došlo do štrajka u Croatia Airlinesu, jer bi on bio poguban za tvrtku, te ponovio da nije utjecao na odluku suda.

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je prihvatio tužbeni zahtjev Uprave Croatia Airlinesa i utvrdio da je nezakonit štrajk koji je za 8. kolovoza najavio sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA).

U izjavi novinarima u Novom Vinodolskom ministar Butković je rekao da, kao ni inače, ne želi komentirati odluku suda, da je riječ o nepravomoćnoj presudi i treba sačekati pravomoćnu presudu odnosno pravorijek Vrhovnog suda.

“Ipak, drago mi je da nije došlo do štrajka, jer mislim, što smo govorili od početka, da to ne bi bilo dobro za Croatia Airlines”, rekao je Butković, dodajući da štrajk ne bi bio dobar ni za Hrvatsku u najboljoj turističkoj sezoni, kada se bilježi povećanje broja putnika u svim zračnim lukama, kao i u Croatia Airlinesu.

Podsjetio je da Croatia Airlines u prvih šest mjeseci bilježi porast putnika za devet posto u odnosu na isto vrijeme lani te pet posto više prihode te da bi odluka da se održi štrajk “bila pogubna za tvrtku”.

Također je istaknuo kako je Croatia Airlines u specifičnoj situaciji te da ju je Vlada najprije stavila na popis strateških tvrtki, a nalazi se i u Nacionalnom programu reformi i ići će se u u pronalazak strateškog partnera.

U ovom trenutku Uprava Croatia Airlinesa ide u postupak izbora konzultanata koji će voditi proceduru i ponuditi rješenja Vladi – kakav će scenarij biti oko pronalaska strateškog partnera.Sve to je u pripremnoj fazi i vjerujem da ćemo na jesen imati odgovor na pitanje kako pronaći strateškog partera i koji će biti scenarij, rekao je Butković, poručujući da Croatia Airlines treba stabilizaciju i svježi kapital.

Butković je i danas odbacio optužbe sindikata da je nedavnim pismom utjecao na sud. “Nisam utjecao na sud, nisam pisao sudu niti sam imao komunikaciju sa sudom, niti to smije raditi. U ponedjeljak sam napisao pismo Upravi Croatia Airlinesa i svim zaposlenicima da bi štrajk imao nesagledive posljedice za tu tvrtku. To, kao resorni ministar i predsjednik skupštine Croatia Airlinesa, imam pravo”, rekao je Butković

Ponovio je da bi trošak u slučaju štrajka bio 800.000 eura dnevno. “Mislim da Croatia Airlines to ne bi izdržao i da bi takav potez bio poguban za tvrtku. U tom smislu sam reagirao. To nije utjecalo na sud i ponavljam, niti sam pisao sudu, niti sam komunicirao sa sudom”, istaknuo je.

Upitan je li, s obzirom i na situaciju u Croatia Airlinesu, država najgori poslodavac, Butković je rekao da u trenutku kada je Hrvatska ušla u EU više nije bilo moguće, a ni danas nije moguće pomagati Croatia Airlines iz državnog proračuna te da je to prvi i ograničavajući faktor zbog kojega se ta kompanija nalazi u poteškoćama.

“Croatia Airlines je prošla fazu restrukturiranja, taj plan je usvojen u Bruxellesu i država je 2012. određeni dio novca ‘upumpala’ u tvrtku, što danas više ne može. Druga stvar je da je u tom procesu restrukturiranja bila i ona čuvena prodaja slotova, koju smo djelomično zaustavili”, rekao je, dodajući da je prodan i Pleso prijevoz, 50 posto tvrtke koja je bila u stopostotnom vlasništvu Croatia Airlinesa.

“Situacija je takva da država sada ne može i ne smije intervenirati. U tom slučaju je pronalazak strateškog partnera jedno od rješenja, po meni najbolje. I učinit ćemo sve da stabiliziramo tvrtku”, poručio je, dodajući da “stvari nisu tako crne kako se prikazuju”.

Ministar je ponovio i da ono što su sindikati iznosili – da Vlada nije izabrala Upravu – ne mogu biti razlozi za održavanje štrajka.

“U tom smislu drago mi je da do njega nije došlo. Pričekajmo pravomoćnu odluku suda, a do tada ćemo nastaviti sve aktivnosti oko pronalaska strateškog partnera”, zaključio je Butković.

Županijski sud u Zagrebu donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik – sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Predstavnik sindikata u Croatia Airlinesu Antonio Čorak izrazio je nezadovoljstvo odlukom Županijskog suda o zabrani štrajka u nacionalnom avioprijevozniku te je najavio žalbu na tu presudu u nadi da će se ona promijeniti.

“Županijski sud je donio odluku koja nam zabranjuje naše ustavno pravo na štrajk. Smatramo da smo poduzeli sve potrebne radnje da štrajk bude legalan”, rekao je Čorak nakon izricanja presude.

Kazao je da su prije svega razočarani načinom na koji je štrajk zabranjen i ocjenom suda da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri.

Uprava Croatia Airlinesa je, pak, u priopćenju pozdravila odluku suda te još jednom pozvala socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore.

Uprava Croatia Airlinesa pozdravlja odluku Županijskog suda u Zagrebu “koja, na vrhuncu turističke sezone, kompaniji i dalje omogućuje obavljanje redovitog, odnosno planiranog reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta”.

“I ovom prilikom Uprava tvrtke još jednom i bez zadrške poziva socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore, uz uvjerenje da se razumnim ponašanjem i dijalogom može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje na dobrobit svih zaposlenika i Croatia Airlinesa u budućnosti”, istaknuli su iz Croatia Airlinesa u priopćenju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Šuker: Od osamostaljenja države, brodogradnja je ‘progutala’ oko 35 milijardi kuna

Objavljeno

na

Objavio

Od osamostaljenja hrvatske države, brodogradnja je “progutala” oko 35 milijardi kuna, a danas je na koljenima, istaknuo je u srijedu zastupnik Ivan Šuker (HDZ) u saborskoj raspravi o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2017., s koje je poručeno da dane potpore i njihove učinke treba kontrolirati.

Što se tiče brodogradnje, konačno trebamo pogledati istini u oči, rekao je Šuker nezadovoljan što je na raspravi o potporama bilo manje od deset zastupnika, iako se javnost proteklih mjeseci “obasipala” brigom za Uljanik.

Danas je bila prilika da se progovori o potporama u brodogradnji, rekao je zastupnik, citirajući podatak iz Izvješća da je država u 2015. za jamstva brodogradnji dala 3, 6 milijardi kuna, a godinu poslije preko milijardu kuna.

Nama sada ta jamstva dolaze na naplatu, pa je pitanje, ili je netko lagao kad je tražio jamstvo ili netko nije obraćao pozornost kad ih je davao, naglasio je.

Potpore treba kontrolirati, no sustav kontrole je kod nas zakazao, kako u poljoprivredi, tako i u brodogradnji, tvrdi Tomislav Žagar (NZ).

“Neki dan sam bio u jednom vinogradu, jedva izvukao živu glavu, trebala mi je mačeta da izađem vani, nitko ne kontrolira za što novac odlazi”, kaže zastupnik, dodajući kako je ista stvar i u brodogradnji. “Imali su uprave koje su godinama tamo sjedile, na kraju nitko više ne spominje tko ih je postavio, što su radile, da je slini novac propadao”, kazao je Žagar.

Prema potporama danim poljoprivredi, ona bi trebala puno bolje stajati, ali to nije slučaj, dodaje Grozdana Perić (HDZ), navodeći da glavninu potpora čine subvencije (72, 7 posto), kapitalnih je ulaganja svega 15, 3 posto, a poreznih olakšica 12 posto.

Godišnje izvješće o kojem je Sabor raspravljao ‘otkriva’ da je u 2017. dodijeljeno ukupno 12, 4 milijardi kuna potpora, što je 975 milijuna kuna (8,5 posto) više nego 2016. te 2,5 milijardi (25,5 posto) više nego 2015.

Udio dodijeljenih potpora u BDP-u iznosio je 3,4 posto, po zaposlenom su iznosile 8.807 kuna, a po stanovniku 2.950 kuna.

Od ukupno dodijeljenih, potpore sektoru poljoprivrede i ribarstva iznosile su 42 posto, odnosno 5, 2 milijarde kuna i ‘narasle’ su u odnosu na 2016. i na 2015. godinu.

(Hina)

 

IDS brine ‘bujanje fašizma u Hrvatskoj’ – Bujanje Uljanikova duga im je promaklo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Evo tko će predstavljati Hrvate u Domu naroda

Objavljeno

na

Objavio

klix.ba

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrali su danas izaslanike za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Izabrani su izaslanici u Klub Hrvata i Klub Bošnjaka Doma naroda PSBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Tako će u Klubu Hrvata biti predsjednik HDZ-a BiH  i HNS-a BiH Dragan Čović, aktualni predsjedatelj Doma naroda  PSBIH Bariša Čolak, ministrica obrane Marina Pendeš i dosadašnja predsjedateljica DN PFBIH Lidija Bradara iz HDZ-a, te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte.

u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda će biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Podsjećamo, u Klubu Srba u državnom Domu naroda iz Republike Srpske su izabrani Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

Ovime je kompletiran proces formiranja zakonodavne vlasti u BiH na svim razinama vlasti.

Zahvaljujući Uputstvu Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji nije u skladu sa presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić u Klub Hrvata  Doma naroda PS BiH izabran je i Zlatko Miletić iz DF-a koji nema legitimitet naroda kojega predstavlja.

Zlatko Miletić, od oca Jovana i majke Ajše, prvi put se izjasnio kao Hrvat da bi mogao biti izabran za ravnatelja Federalne uprave policije, budući da je to mjesto pripadalo predstavniku Hrvata, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Zlatko Miletić je Glavni tajnik Demokratske fronte. On je neposredno nakon što je Željko Komšić  treći put izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH otkrio kako su pokušali ucjenjivati Hrvate. “Išli smo toliko daleko da smo im (HDZ-u BiH) u jednom trenutku ponudili da svih 17 mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije pripadne njima, ali uz uvjet da Dom naroda ima samo ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno da ne bude u ulozi Zastupničkog doma. Ponudili smo im da se vrati ‘Travanjski paket’ obećavši da će Željko Komšić povući svoju kandidaturu za člana Predsjedništva”, kazao je Miletić gostujući u programu jedne bh. televizije.

Ostaje za vidjeti kakvo će Miletićevo djelovati u Domu naroda Parlamenta BiH jer neće imati priliku utjecati na donošenje odluka unutar Kluba Hrvata jer preostala 4 izaslanika dolaze iz HDZ-a BiH odnosno HNS-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari