Pratite nas

Hrvatska

Butković: Nema nijednog razloga da Hrvatska odustane o Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u četvrtak kolegama u Bosni i Hercegovini kako nema nijednog razloga da Hrvatska odustane od gradnje Pelješkoga mosta.

“Sporazum Tuđman – Izetbegović, činjenica, je na snazi, nije ratificiran u Hrvatskome saboru, ali se primjenjuje, tako da nema ni jednog jedinog razloga da bi odustali od gradnje Pelješkoga mosta. Molim kolege u BiH da u tim dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima i ozračju to tako i shvate”, odgovorio je ministar Butković nakon sjednice Vlade na pitanje kako je reagirao na pismo iz BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović uputio je u srijedu pismo ministru Butkoviću u kojemu je zaprijetio da bi BiH mogla jednostrano raskinuti ugovor o granici s Hrvatskom te odrediti granicu na moru ukoliko se, kako se navodi, ne obustavi izgradnja Pelješkoga mosta, podsjeća Hina.

Butković je rekao da će se pripremiti odgovor ministru u BiH te je podsjetio na stajalište Vlade RH koje je izrekao premijer Andrej Plenković da nema nikakvih pravnih prepreka za izgradnju Pelješkoga mosta.

Pelješki most simbol je težnji Hrvatske da spoji svoj teritorij, odnosno europski teritorij, i to nikada nije i neće biti dovedeno u pitanje”, naglasio je.

“Više puta smo potvrđivali da je Hrvatska osigurala prolazak kroz teritorijalno more i unutrašnje morske vode svim brodovima koji idu u i iz luke Neum, po hrvatskom ZERP-u, odnosno po članku 45. konvencije UN-a o pravu mora da će se osigurati neškodljivi prolaz između jednog dijela otvorenog mora ili isključivo gospodarskog pojasa u ovom slučaju hrvatskoga ZERP-a i teritorijalnog mora druge države”, rekao je Butković.

Dodao je i da je pomno pročitao pismo ministra iz BiH i da u tom pismu zapravo govori o razgraničenju.

“Želim naglasiti da se Pelješki most gradi isključivo na hrvatskome teritoriju, on je otprilike 500 metara udaljen od crte razgraničenja”, istaknuo je.

Na pitanje kada će se izabrati izvođači i kada se čeka ‘prva lopata’, ministar je odgovorio da će se 15. rujna predati ponude i da je natječaj išao u dva stupnja.

“U prvom stupnju su se provjeravale pravne, tehničke i financijske sposobnosti ponuditelja, oni koji su taj ispit položili ušli su u drugi stupanj, sad smo pri kraju natječaja, 15. rujna predaju se ponude. Nakon toga će se otvoriti i ocijeniti te donijeti odluka o odabiru”, najavio je Butković.

Dodao je i da na to svatko ima pravo žalbe, a ako ih ne bude, krajem listopada može se donijeti odluka o odabiru i krenuti u potpisivanje ugovora o izgradnji odnosno o odabiru izvođača i početku izgradnje Pelješkog mosta.

Nino Raspudić: Pelješki most i bošnjačka mornarica

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari