Connect with us

Reagiranja

BUZ traži istragu o porastu smrtnosti u posljednjih 14 mjeseci

Objavljeno

on

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) zatražio je u ponedjeljak od Vlade, odnosno Ministarstava zdravlja i socijalne politike da hitno istraže razloge katastrofalnog porasta smrtnosti u Hrvatskoj u posljednjih 14 mjeseci, pitajući treba li za to dio odgovornosti preuzeti Vlada bivšeg premijera Zorana Milanovića na isti način kao što preuzima sve zasluge za rast BDP-a.

[ad id=”93788″]

Hrvatska je lani, prvi put u svojoj povijesti, imala više od 55.000 umrlih što je porast od gotovo 6 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi BUZ pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku.

buzStanje je još gore, ističe stranka, kad se usporede podaci o umrlima od prosinca 2013. do studenoga 2014. s podacima za razdoblje od prosinca 2014. do studenog 2015. jer je u tom razdoblju preminulo 3 979 ljudi više, što čini porast od čak 7,8 posto.

Taj porast broja umrlih u statističkom je smislu jednostavno nevjerojatan jer je broj umrlih u Hrvatskoj proteklih godina varirao oko 2 posto, dok smo u 2015. imali povećanje od oko 6 posto ili čak tri puta više, navodi BUZ na službenoj stranici.

Milanovićeva Vlada, koja je preuzela na sebe sve zasluge za rast BDP-a, na isti način treba preuzeti i dio odgovornosti na drastični porast umrlih u istom razdoblju, smatra BUZ i traži da Vlada hitno provede analize kako bi se utvrdilo jesu li razlozi katastrofalnog porasta smrtnosti vezani uz loše politike Ministarstava zdravlja i socijalne politike.

Vlada je dužna pokrenuti mehanizme kako bi bile otkrivene moguće pogreške u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti koje su dovele do toga da je lani umrlo najmanje 2000 osoba više od broja na koji su upućivale i najcrnje projekcije, poručuje BUZ.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari