Connect with us

Politika

Čačić i HDZ su, čini se, postigli dogovor

Objavljeno

-

Hrvatski sabor danas će glasovati o raspravljenim točkama, među kojima i o rebalansu Državnog proračuna i stotinjak amandmana koje je oporba podnijela na njega.

Vladini predstavnici u četvrtak su odbili sve amandmane koje su podnijeli klubovi ZLB i Mosta i njegovi zastupnici Miro Bulj, Marin Miletić, Ante Kujundžić i Nikola Grmoja te SDP-ova Boška Ban Vlahek, DP-ova Vesna Vučemilović i Katarina Peović (RF), no konačnu odluku o njima će donijeti Sabor.

Vlada je ostala pri svom planu da ukupne prihode proračuna poveća za tri milijarde, na 150,3 milijarde, a rashode za 9,4 milijarde, na 167,4 milijarde kuna.

Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 posto na 3,8 posto BDP-a.

Rebalans proračuna posljedica je covida, ali prije svega problema zdravstva odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se to rješava preraspodjelama u proračunu.

Tako će i najveći dio predloženog povećanja rashoda otići za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna.

Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.

N1 info doznaje da ne bi trebalo biti problema s rebalansom proračuna koji bi danas trebao biti usvojen u Hrvatskom saboru.

Visila je podrška jedne zastupnice Reformista Natalije Martinčević, no čini se da je postignut dogovor i da su ispoštovani uvjeti. Martinčević je prije nekoliko tjedana bila suzdržana na glasanju oko opoziva ministra Vilija Beroša što je dodatno potaknulo nagađanja o većini.

Čačić je imao uvjete na lokalnoj razini s jedne strane (suradnju u županiji bez Čehoka oko čega je postignut dogovor s HDZ-om), a na nacionalnoj s druge (dogovor oko tih uvjeta će još pričaketi). No, očito su Čačića uvjerili da će se uvjeti ispuniti.

Ne očekuju se danas problemi oko usvajanja rebalansa proračuna, Čačić i HDZ su, čini se, postigli dogovor.

Što se tiče izbora predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda, vladajući žele što prije staviti prijedlog predsjednika Republike na glasanje pa bi glasanje o Zlati Đurđević mogli gledati u idućih desetak dana, dva tjedna.

15. srpnja istječe mandat trenutnom šefu Vrhovnog suda. Neće se ništa strašno dogoditi ne izabere li se novi dotad, no žele riješiti ovaj dio procedure. Već mjesecima traje sukob predsjednika Republike i premijera oko njegove kandidatkinje.

Za HDZ ona je neprihvatljiva jer se nije javila na taj javni poziv, a kasnije im se nije svidio ni njezin program u kojem neizravno proziva HDZ za devastaciju pravosuđa devedesetih. Oni kažu da Đurđević želi da politika bira suce što ne smatraju dobrim. Milanović smatra da je najbolja kandidatkinja, ne želi od nje odustati, apelira na zdrav razum i savjest saborskih zastupnika. Potrebno je 76 ruku, a dosad je i dio oporbe izjavljivao da nije prihvatljiva kandidatkinja, piše N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari