Pratite nas

Politika

Čačić: Sljedeću vladu sastavljat će Karamarko

Objavljeno

na

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić, gostujući u Nedjeljom u dva, rekao je kako se još nije umorio od politike. Nisam tu zbog drugih, nego zbog sebe samog – rečenica je kojom je odgovorio na pitanje zašto je još u politici. Dodao je kako nema snage oduprijeti se želji da sudjeluje u društvenim i političkim zbivanjima.

Jučerašnje događaje u Savskoj usporedio je s prosvjedima na splitskoj rivi. Prema njegovu mišljenju, branitelji zaslužuju svako poštovanje. Smatra da je njihovo dostojanstvo nešto o čemu treba voditi računa. Međutim, vjeruje da netko iza njih stoji i diskreditira ukupnu braniteljsku populaciju. Sama činjenica da imamo prosvjed i kontraprosvjed govori da smo demokratsko društvo, dodao je. Smatra da bi se predsjednik HDZ-a trebao angažirati kako bi se prosvjed branitelja prekinuo.

Hoće li Josipović ostati aktivan u politici, Čačić kaže da će ovisiti o tome koliko je on sam spreman prihvatiti izazove i poraze. Svakako ga smatra vrijednim doprinosom na političkoj sceni na prostoru lijevog centra. Vrlo je obrazovan, ugledan i odmjeren, rekao je Čačić.

Upitan o komunikaciji između premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, rekao je kako očekuje da će biti ispod razine jedne ozbiljne zemlje kakva želimo biti. Poruke koje imamo prilike čuti prizemne su i nadam se da će se jedno od njih dvoje što prije maknuti od njih, dodao je. S obzirom na to da poznaje premijera Milanovića, Čačić vjeruje da će predsjednica biti ta koja će popustiti.

Tematsku sjednicu Vlade, za koju se predsjednica zalaže, smatra dobrodošlom. Ta bi sjednica dala barem neki dašak optimizma, a za duh nacije, za građane je to vrlo važno. Velikih pomaka neće biti jer smo u izbornoj godini, ali je pozitivno ozračje veoma važno. Bitno je i otvoriti važna pitanja, makar ona i ne bila ostvarena do kraja mandata, istaknuo je Čačić.

U razgovoru je kritizirao Vladu Zorana Milanovića, rekavši da je loša Vlada u kojoj ima spremnih opstruirati mnoge važne investicijske projekte radi prikupljanja vlastitih jeftinih političkih bodova.

Čačić je rekao i kako vjeruje da će mandat za sastavljanje Vlade nakon sljedećih izbora dobiti Tomislav Karamarko. Nisam siguran da će imati apsolutnu većinu u Saboru, ali većinu svakako, istaknuo je. Dodao je kako vjeruje da će njegovi reformisti biti parlamentarna stranka s dva zastupnika.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Saucha: Uskoro ću razgovarati o ulasku u HNS

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

“Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku”, rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati “vrlo uskoro”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari