Pratite nas

Čak 527.000 građana BiH s dozvolom nema automobil ili motocikl

Objavljeno

na

Službeni podaci BIHAMK-a otkrivaju i da je od ukupnog broja blizu 551 tisuća ili 61,3 posto vozila registrirano u Federaciji, a oko 318 tisuća, odnosno 35,49 posto u Republici Srpskoj

Na cestama u BiH ima više od 895 tisuća vozila. Ovom broju registriranih vozila u BiH treba dodati i ona neregistrirana, kao i vozila koja su registrirana u drugim državama, a trenutno su u BiH. U svakom slučaju, to je i te kako respektabilan broj za zemlju u socijalnom i ekonomskom stanju kakvo je ovih godina u BiH.

Najviše polovnih vozila

Službeni podaci BIHAMK-a otkrivaju i da je od ukupnog broja blizu 551 tisuća ili 61,3 posto vozila registrirano u Federaciji, a oko 318 tisuća, odnosno 35,49 posto u Republici Srpskoj. Preostalih tri posto ili 27 tisuća vozila otpada na Brčko Distrikt. Najviše je, naravno, osobnih vozila, čak 776 tisuća, a ostatak čine teretna vozila, autobusi, traktori, radni strojevi, motocikli i priključna vozila.

Unutar Federacije, očekivano, najveći broj vozila registriran je u županijama s najvećim brojem stanovnika. Prednjači Sarajevo sa 126 i Tuzlanska županija sa 109 tisuća vozila. U Zeničko-dobojskoj registrirano je 84, a u Hercegovačko-neretvanskoj 65 tisuća vozila. Unsko-sanska županija ima 55, središnja Bosna 54, Zapadnohercegovačka 28, a Hercegbosanska županija 15 tisuća vozila. Na začelju su županije s najmanjim brojem stanovnika – Posavska s 10 i Bosansko-podrinjska županija s tek nešto više od šest tisuća vozila.

Broj vozila u BiH značajno se uvećao prošle godine, jer je prvi put registrirano više od 68 tisuća vozila. To je 7,62 posto od ukupnog broja registriranih vozila u zemlji. Međutim, najveći broj tih prvi put registriranih vozila otpada na polovne automobile, odnosno vozila uvezena iz inozemstva. Njih je više od 60 tisuća, dok na nove automobile otpada tek malo više od osam tisuća vozila. Znači, manje od jedan posto svih registriranih vozila u BiH odnosi se na nova vozila koja su pravne ili fizičke osobe kupile u prošloj godini. To mnogo govori o kupovnoj moći bh. građana, jer se očito mnogi prije odlučuju na jeftiniju opciju uvoza polovnih vozila iz inozemstva, nego na kupovinu novog automobila u BiH. Podaci prikupljeni od autokuća govore da je prodaja novih automobila u prošloj godini opala za čak 26,52 posto.

Sve teže do novog auta

Da mnogi građani BiH ne mogu sebi priuštiti automobil, vidi se i iz usporedbe broja registriranih osobnih automobila s brojem građana koji posjeduju važeću vozačku dozvolu. Iako je broj važećih vozačkih dozvola u prošloj godini smanjen za više od 29 tisuća, još uvijek ovaj dokument posjeduje 1,315.680 građana. Računica pokazuje da čak 527 tisuća vlasnika vozačkih dozvola ne posjeduje automobil ili motocikl.

večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

HRT se ograđuje od Stankovićevih stajališta iznesenih u Nedjeljom u 2

Objavljeno

na

Objavio

HRT se ograđuje od Stankovićevih izjava u Nedjeljom u dva

U povodu posljednje emisije “Nedjeljom u 2”, u kojoj je gostovao vukovarski branitelj Predrag Mišić Peđa, Hrvatska radiotelevizija izdala je priopćenje za javnost.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT), poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva 19. studenoga u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom”.

Naime, u Deklaraciji o Domovinskome ratu stoji da je “na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj” te se ističe da su “temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske”.

Hrvatska radiotelevizija ističe i da su svi novinari i zaposlenici javnoga medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: U Hrvatskoj se svašta može! Samo ako si ljevičar!

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj možeš biti demokrat i borac za ljudska prava. Ali samo ako si u prošlom režimu bio totalitarist i gazio ljudska prava. Ostalima nije dozvoljeno kititi se demokracijom i ljudskim pravima.

U Hrvatskoj možeš biti tolerantan, ali samo ako si u prošlom režimu slao ljude u zatvor zbog vica ili pjesme. Ostalima nije dozvoljeno da se povezuju s tolerancijom.

U Hrvatskoj možeš biti moderan i zazivati tisuće izbjeglica, tolerirati njihovu vjeru i sve devijacije te vjere, ali samo ako u isto vrijeme pokušavaš deratizirati javnost od katolika i katoličke vjere. To jednostavno nije moderno. Isus očito za Europu nije više trend, ali Muhammed jest.

U Hrvatskoj se možeš borit za prava homoseksualaca, ali samo ako u isto vrijeme hodaš s Titovim transparentom. Da. Onog Tita koji je homoseksualce proganjao, zatvarao i ubijao.
U Hrvatskoj možeš biti aktivist za prava činčila, bogomoljki i roda kao sto su Klepetan i ekipa. Ali samo ako u isto vrijeme zagovaraš sjeckanje djeteta u majčinoj utrobi.

U Hrvatskoj možeš bez problema studentima predavati o slobodnom tržištu i slobodi. Ali samo ako si do jučer propovijedao o socijalizmu i marksizmu.
U Hrvatskoj se uistinu može bit i priznat i medijski popraćen redatelj. Ali ipak, uvjet je da u vašim predstavama prikažete Isusa Krista kako siluje muslimanku.

U Hrvatskoj možeš biti osoba koja je relevantna za komentiranje žrtve Vukovara po dokumentarnim filmovima. Ali samo ako si taj Vukovar osobno granatirao.

U Hrvatskoj možeš svaki dan pljuvat po Hrvatima iz BiH. Ali samo dok zastupaš stav da su svi ljudi jednaki i da ne treba raditi razlike među ljudima.
Svašta se u Hrvatskoj može. Samo je potrebno u CV-u naglasiti da si ljevičar ili još bolje – da ti se nazadna i licemjerna desnica gadi.

P.S. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

Marijan Knezović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari