Pratite nas

Hrvatska

Čakovec: Prijam predsjednice u povodu 27. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i 100 godina od pripojenja Međimurja

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Čakovcu održala svečani prijam za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija te vojne izaslanike akreditirane u RH u povodu 27 godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 100. obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj tj. tadašnjoj Kraljevini, Srba Hrvata i Slovenaca.

Kako je tom prigodom rekla predsjednica Grabar-Kitarović, prijam je organiziran u Čakovcu jer se time iskazuje priznanje svima koji su prije stotinu godina pridonijeli donošenju Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

“Za Hrvatsku i hrvatski narod to je velik povijesni dan i zato je 2005. Hrvatski sabor 9. siječnja proglasio Spomen-danom donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države“, istaknula je i dodala kako je Međimurje danas jedno od najrazvijenijih područja Hrvatske.

“Međimurci, marljivi i umni ljudi, navikli su oslanjati se na svoj rad i zajedništvo. Zato je Međimurska županija po mnogim kriterijima među prvima u Hrvatskoj po razvijenosti”, rekla je hrvatska predsjednica.

Osvrnuvši se na međunarodno priznanje 15. siječnja 1992. rekla je kako je hrvatski narod dobio priliku uključiti se u sve pozitivne europske procese. “Naša težnja za članstvom u velikoj obitelji država Europske unije, koju smo ostvarili prije nekoliko godina, izražava naše duboko uvjerenje i osjećaj da Europa ima jedinstvenu sudbinu“, poručila je.

Govoreći o mnogim europskim inicijativama u koje se naša zemlje uključila, istaknula je Inicijativu triju mora koja je dobila i potporu Europske komisije, SAD-a te nove zemlje partnera – Njemačke.

Pritom je izrazila uvjerenje kako će “blagotvorno djelovati na europske i međunarodne odnose” te nadu da će to Hrvatska uskoro moći činiti i kao članica OECD-a.

Među prioritetima hrvatske državne politike izdvojila je unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa susjednim zemljama i rješavanje preostalih otvorenih pitanja, a Hrvatska će pritom ostati privržena uzajamnoj zaštiti prava nacionalnih manjina.

Rekla je da ćemo kao država potpisnica Washingtonskoga i Daytonskoga mirovnog sporazuma čvrsto biti opredijeljeni i dalje pružati potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini u njihovima nastojanjima za ostvarivanje pune nacionalne jednakosti, ravnopravnosti i konstitutivnosti.

“Isto tako, Hrvatska će aktivno podupirati i poticati sve procese kako bi se osigurala stabilnost jugoistočne Europe te kako bi svi njezini narodi i države koje to žele postale članice Europske unije i NATO-a”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

U godini u kojoj se slavi i 10. obljetnica ulaska u NATO istaknula je kako su naši odnosi s drugim državama, posebice strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, konstruktivna suradnja s Ruskom Federacijom i Kinom, daljnje jačanje veza s Izraelom i proširenje gospodarske suradnje s drugim državama sredozemnog pojasa konstanta naše prisutnosti u međunarodnim odnosima.

“U tome će zasigurno igrati iznimno veliku ulogu i sastanak na vrhu Kina plus 16 kojem će Hrvatska biti domaćin u travnju 2019. i za koji se nadamo da će pomoći u daljnjem produbljivanju veza i povezivanju istoka i zapada, koje je davno započeo još Marko Polo”, rekla je zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović na svečanom prijamu u Čakovcu.

Predsjednicu su popodne primili međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, a vodstvo Međimurske županije je održalo s njom radni sastanak.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prvih 50 izbjeglica iz Sirije useljava se u državne stanove u Sisku

Objavljeno

na

Objavio

Migranti su u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica koji će odlaskom iz Kutine i useljavanjem u Sisak dobiti status azilanata.

Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica, koji će dolaskom iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini i useljavanjem u državne stambene objekte u Sisku, dobiti status azilanata.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja, piše N1.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo državne imovine: Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Potpisivanjem ukupno tri ugovora, Ministarstvo državne imovine darovalo je u ponedjeljak Baškoj Vodi i Makarskoj zapuštene nekretnine čijim će se stavljanjem u funkciju potaknuti gospodarstvo, kultura i obrazovanje.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su u Baškoj Vodi ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić potpisali ugovor kojim Ministarstvo općini daruje zemljište za poticanje gospodarskog razvoja i razvoja komunalne infrastrukture.

Riječ je o nekretnini koja je “desetljećima bila ničija, bez čuvara i vlasnika”, a dana je je općini i njenim ljudima “da živi zajedno s njima“, rekao je tom prilikom ministar Marić.

Načelnik Roščić istaknuo je da je riječ o dragocjenom poslu odluci i gesti Ministarstva. “Ovo je potez za vidljivi razvoj i dobrobit naše Baške Vode“, dodao je.

Ministar Marić potom je u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom potpisao dva ugovora. Prvim Ministarstvo daruje Makarskoj “Villu Irenu“ za potrebe muzeja Grada Makarske, u vrijednosti 5 milijuna kuna, a drugim je darovalo zgradu za projekte u kulturi, znanosti i obrazovanju.

“U suradnji s Ministarstvom doživjeli smo gotovo nezamislivo. U manje od mjesec dana od kada smo podnijeli zahtjev za ‘Villu Irenu’, potpisali smo ugovor.

Formiranje Ministarstva državne imovine promijenilo je sliku Hrvatske. Zato zahvaljujemo ministru Mariću i njegovim suradnicima na potpori i učinkovitosti“, rekao je gradonačelnik Brkan.

“Kad ovo radimo, imamo vrlo jednostavnu premisu: država ima imovinu koja je zapuštena, ona je na dohvat ruke i očiju gradu Makarskoj koja tu imovinu treba. Ovim činom, upravo takvu imovinu stavljamo u funkciju života ljudi u ovom bisernom, kamenom gradu”, rekao je ministar Marić, stoji u priopćenju Ministarstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari