Connect with us

Pregled

Capak: Covid potvrde u javnom i državnom sektoru od utorka

Objavljeno

-

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u četvrtak da će se covid potvrde u javnom i državnom sektoru primjenjivati od utorka,16. studenoga, a o detaljima će izvijestiti na sutrašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite RH .

Odluka o covid potvrdama bit će objavljene sutra, stupa na snagu u ponedjeljak, a počinje se primjenjivati u utorak rekao je Capak u razgovoru za RTL Danas.

Pojasnio je da je sutra sjednica Stožera civilne zaštite RH na kojoj će sve detaljno objasniti te objaviti tekst odluke. “To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanja nego za sve”, naglasio je.

Govoreći o razlozima te male odgode pojasnio je kako je napravljena jer je dan prije nedjelja pa će se taj dan teško organizirati testiranje za sve, a ovako pružaju mogućnost prilagodbe sustava jer će, smatra, prvi dan primjene biti najteži.

“Pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju i u utorak imaju covid-potvrde”, kazao je. Pojasnio je i da će odgovornu osobu za provjeru covid-potvrda imenovati poslodavac.

Capak je rekao da u sustavu kojeg će obuhvatiti proširenje covid-potvrda imaju 270 tisuća zaposlenika bez trgovačkih društava. “To će biti jedan poprilično velik broj koje ova odluka obuhvaća. Koliko među njima točno ima onih koji će se trebati testirati, to je jako teško reći, ali taj broj će sigurno biti veliki, možda i 100 tisuća. Mi smo napravili sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se oni mogu testirati. Dakle dali smo mogućnost poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima bilo da to rade sami ili da sklope ugovor s nekim tko im to može napraviti”, poručio je.

Naveo je i da sada imaju 420 testnih mjesta koja su registrirana pri HZZO-u.

Pojasnio je i da je današnjom odlukom i objašnjenjem koji je HZJZ objavio na svojim web stranicama, pri čemu je sve to dogovoreno s Ministarstvom zdravstva i donijete su odgovarajuće odluke, data mogućnost svim ljekarnama da testiraju.

“Ljekarna u Hrvatskoj ima negdje 1250. Mi računamo da će većina njih provoditi testiranje, data je mogućnost svim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i svim zdravstvenim ustanovama koji god imaju zdravstvene djelatnike da testiraju. Računamo da će to biti u ovom, prvi dan već negdje 2000 testnih mjesta u Hrvatskoj, računamo da ćemo uspjet pokrit svoje potrebe”, naglasio je Capak.

Poručio je i da se kućni testovi ne priznaju nigdje u svijetu, osim za orijentaciju. “Ako bi netko na kućnom testu pronašao da je pozitivan, on treba napraviti na ovlaštenom mjestu brzi antigenski test ili PCR”, pojasnio je.

Razmišlja se o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane

Capak je rekao i da se zbog velikog broja zaraženih razmišlja o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane. No, kazao je, tu ipak treba jedna postupnost. Naveo je da sada imamo nešto manje od 60 posto cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj te oko 500 tisuća onih koji su preboljeli tu bolest. “Mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se pokriju testiranjima”, rekao je.

Vezano uz potvrdu o preboljenju, Capak je rekao da će se i zdravstvenim i socijalnim ustanovama priznati i odgovarajući drugi dokazi u koje spada i potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju.

Capak je, na novinarski upit boji li se rasta broja novozaraženih nakon Vukovara, rekao kako na iskustvu iz prošle godine to ne očekuju.

Pozvao je sve kojima je prošlo pola godine od cijepljenja da se dođu cijepiti i trećom dozom jer imunitet nakon šest mjeseci značajno počinje padati.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari