Connect with us

Život

Capak: Daleko smo od eksponencijalnog rasta

Published

on

Mi smo daleko od eksponencijalnog rasta, ali u svakom slučaju ovaj rast zabrinjava, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku komentirajući porast broja oboljelih od koronavirusa.

– Bilo bi loše da kažem da nije zabrinjavajuće, jer te velike brojke generiraju uvijek i veći broj težih slučajeva, veći broj hospitalizacija i, nažalost, veći broj osoba koje usprkos svim naporima zdravstvenog sustava na kraju podlegnu bolesti i umru. Trebamo intenzivno raditi na tome svi skupa, cijelo hrvatsko društvo, da te brojke pokušamo smanjiti, poručio je Capak.

Dodao je da oko jedna trećina do jedna četvrtina ljudi koji su u samoizolaciji razvije bolest, kao i da rezultate novih mjera možemo očekivati tek krajem sljedećeg tjedna.

Komentirajući nezadovoljstvo dijela ugostitelja nekim novim mjerama, ponajviše mjerom o 4 kvadratna metra prostora za jednu osobu u objektu,  rekao je da su sedam dana razgovarali s predstavnicima industrije, da su im mjere predočene te da su donesene mjere sve iskomunicirane.

– Oni su zadnji dan također bili prisutni na tom sastanku i nije bilo s njihove strane primjedbi na to, ali radi se. Treba pojasniti, možda nije dobro iskomunicirano. Dakle, radi se o 4 kvadratna metra bruto površine objekta, dakle, ako imate objekt od 200 kvadrata, podijelite ga s 4 metra i to je ukupan broj osoba koje mogu odjednom biti prisutne u tom ugostiteljskom objektu. To ne znači da treba biti razmak 4 metra između osoba ili da istovremeno, kad su osobe unutra, trebaju držati svaki svoja 4 kvadratna metra, rekao je Capak.

Dodao je i da su u slučaju takozvanih nanokafića, koji nemaju prostora za sjedaća mjesta, ne inzistiraju na tome da mjesta budu samo sjedeća i razmaku od 4 kvadrata.

O kritikama na osobnoj razini

Capak je rekao i da nije očekivao kritike na osobnoj razini, uključujući i spominjanje njegove obitelji.

– Ja ne donosim te mjere, mjere donosi nacionalni Stožer. Ja sam predstavnik epidemiološke struke u Stožeru, rekao je Capak.

– Nastavljamo razgovore s ugostiteljima i sve što traže ponovno ćemo prodiskutirati, poručio je.

Dogovorili isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva

Capak je rekao i da je prilično optimističan što se tiče cjepiva, da je Hrvatska s drugim članicama EU-a poduzela pregovore oko nabave te da su s njima došli daleko.

– Mi smo od AstraZenece dogovorili isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva, pretpostavljamo da će to biti prvo cjepivo koje će se naći na tržištu, rekao je Capak.

– U ovom trenutku se već razgovara s Europskom komisijom o distribucijskim centrima, o mjestima gdje će se cjepivo skladištiti, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari